Nusa Penida
8,6
8,6 Algemene ervaring
8,7 Locals
8,7 Interessant
9,6 Natuur
8,1 Stranden
7,7 Wildlife
9,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Nusa Penida

Rough Guide

De ruige pracht van het eiland Nusa Penida, gedomineerd door een droog, kalkstenen plateau met torenhoge zeekliffen in het zuiden, voelt afgelegen aan en heel anders dan het vasteland van Bali.

Het was ooit een strafkolonie, een soort Siberië voor Balinese wetsovertreders, en is beroemd als woonplaats van de legendarische duivel I Macaling. De mooie tempel Pura Dalem Penataran Ped is een belangrijk pelgrimsoord is voor hindoes van overal op Bali.

ZELF NAAR Nusa Penida?

Bekijk alle 5 reizen naar Nusa Penida

Weinig toerisme

Eilanders spreken een eigen dialect en leven veelal van zeewierteelt en visvangst. Het is er te droog voor rijst. Ondanks de uitstekende mogelijkheden om te duiken, het bijna ongeëvenaarde landschapsschoon en de kans om de schuwe en bedreigde Balispreeuw te zien, heeft Nusa Penida weinig toeristenfaciliteiten en komen er vrijwel geen buitenlanders.

Het ligt voor de hand om een dagtocht naar Nusa Penida te maken vanaf het naburige Nusa Lembongan maar er is accommodatie in de belangrijkste plaatsen van het eiland, Toyapakeh en Sampalan, alsook bij de tempel in Ped.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Toyapakeh

Boten vanaf Nusa Lembongan meren aan in Toyapakeh, waarvan het aantrekkelijke witte strand vol ligt met jukung, terwijl de monsterlijke duikponton van Quicksilver het uitzicht misvormt. Er is niets bijzonders te zien, alleen een kleine dagmarkt en een piepkleine moskee, maar er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden. Vlak bij waar de boten afmeren, staat Losmen Tanang met twee ultra-basale kamers. Voor iets mooiers loop je circa tweehonderd meter noordwaarts langs het strand (links, met je rug naar de zee) naar Losmen Mutiara, die elf zeer redelijke kamers en suite met terras en ventilator heeft rond een tuin.

Ped

Het dorp Ped, vier kilometer ten oosten van Toyapakeh, is befaamd om zijn belangrijke tempel, de Pura Dalem Penataran Ped. Deze tempel trekt elke dag vrachtwagenladingen aan gelovigen van heel Bali, beladen met offergaven. Het tempelcomplex is altijd klaar om ze te ontvangen: de duizelingwekkend gladde witte kalkstenen muren en het fantastische houtsnijwerk zijn versierd met ceremoniële kleden van zwart-witte poleng en goudbrokaten songket.

De tempel wordt beschouwd als angker, een plek met kwade geesten. Hier woont de gevreesde I Macaling, ook wel Ratu Gede of Jero Gde genoemd, die ziekte, overstromingen en ongeluk brengt naar het vasteland en steeds mild moet worden gestemd. Er zijn eigenlijk vier tempels op het terrein, waarvan één gewijd aan I Macaling. Een andere heeft een geweldige sculptuur van de zeegod die half vis, half olifant is: Gajah Mina.

Zeldzame Balispreeuw

In de afgelopen jaren is Ped ook beroemd geworden om de unieke kans om de zeldzame Balispreeuw (jalak putih Bali of Leucopsar rothschildi) te zien. Dankzij een innovatief gemeenschapsprogramma, geleid door de Friends of the National Parks Foundation, tiert deze bedreigde, donzige witte vogelsoort - de enige inheemse soort op Bali, en het provinciale symbool - nu welig op Nusa Penida.

Ze vliegen, voorzien van een microchip, vrij op het eiland rond. Je kunt ze het best zien bij het Nusa Penida Bird Sanctuary (dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang, graag een gift), aan de westrand van Ped, een paar honderd meter ten westen van de tempel, waar zij samenkomen om te eten. Medewerkers leiden je rond. Het reservaat beschermt ook de nog zeldzamere grote geelkuifkaketoe.

Meer lezen over Nusa Penida?

Rough GuideBestel dan snel je ROUGH GUIDE!

Nusa Penida zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Indonesië Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Indonesië. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Indonesië Desk!

Like deze pagina

Reizen Nusa Penida

Meer Nusa Penida

Reviews Nusa Penida

Verwondering (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Ashley Blonk op 12 november 2018

Nusa Penida is een prachtig eilandje naast Bali. Je komt er gemakkelijk met een boot. Een eiland wat niet groot is maar waar je wel ervaart hoe het is als een eiland nog niet volop toeristisch is zoals Bali. Je kan er een scoooter huren en daar gemakkelijk leren rijden. Niet alle wegen zijn goed begaanbaar maar de hoofdwegen wel. Als backpacker ging het allemaal hartstikke goed en werden kern open armen. De locals zijn echt nog authentiek en niet uit op het toerisme. Al met al echt de moeite waard!

8,9
9 Algemene ervaring
9 Locals
8 Interessant
10 Natuur
6 Stranden
10 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Nusa Penida

 • betaalbaar
 • klein
 • autenthiek
 • groenenatuur

Minpunten Nusa Penida

 • pinnen
Ultieme tip: Huur een scooter! En ga ook naar de andere twee eilandjes! Eet eens bij locals!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nieuwe ontdekking Nusa Penida (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Rachella Alting op 12 november 2018

Nusa penida is 1 jaar open voor toerisme. Het straatbeeld is mooi met traditionele kleding, natuur is ongerept, geweldige viewpoints en stranden. Wegen zijn niet verhard en hobbelig maar dat maakt de ervaring deste leuker

9,4
9 Algemene ervaring
9 Locals
9 Interessant
10 Natuur
9 Stranden
10 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Nusa Penida

 • betaalbaar
 • aardige locals
 • ongerepte natuur
 • viewpoints
 • tempels

Minpunten Nusa Penida

 • slechte wegen
Ultieme tip: Maak de klim naar benede op Atuh beach op te lunchen op het strand. Er is een tempel in een grot ook zeker een aanrader.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nusa Penida (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Valerie van Heck op 11 november 2018

Prachtige ongerepte natuur! Met een scooter kan je dit mooie eiland verkennen. Probeer ook zelf mooie uitzichtpunten te ontdekken, er zijn zoveel mooie plekjes. Verwacht geen wegen zoals we die in Nederland kennen, veel wegen zijn hier namelijk onverhard en erg hobbelig.

Pluspunten Nusa Penida

 • Super vriendelijke locals en erg betaalbaar.

Minpunten Nusa Penida

 • Slechte wegen.
Ultieme tip: Angel’s Billabong, Broken Beach, Kelingking Beach.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Heaven on earth! (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Amy Verheijen op 11 november 2018

Nusa Penida is een geweldig mooi eiland. Het is redelijk groot, iets waar wij ons hebben verkeken. Het hoogtepunt was toch echt wel wat te zien is op mijn foto! Daarnaast verbleven we in de ‘bintang bungalows’, waar we werden ontvangen als koninginnen en heerlijk hebben gegeten. Iedereen op het eiland is ontzettend vriendelijk en de uitzichten zijn adembenemend.

9,7
9 Algemene ervaring
10 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
9 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Nusa Penida

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • lekker eten

Minpunten Nusa Penida

 • gevaarlijke wegen
 • weinig bordjes langs de weg
Ultieme tip: Mis vooral niet de zonsondergang met een bintang bier in je hand, en laat gidsen je leiden met scooters! Zij weten écht de mooiste plekjes.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Backpacking through Bali (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Andro Klis op 11 november 2018

Nusa Penida is een fantastische plek om te bezoeken, vanaf Sanur met de boot is het een kleine 30 a 45 , min. voordat je daar aankomt, en vanuit daar kun je makkelijk weer terug richting Bali of ga je door naar Nusa Lembongan. Ik raad iedereen wel aan om zo vroeg mogelijk die kant op te gaan, want het kan ontzettend druk worden daar. Het is een eiland wat niet ontzettend groot is met diverse mooie spots die je gezien moet hebben zoals: Keling Keling, Manta Bay, Angel's Billabong. De wegen op dit eiland zijn vrij slecht wat het rijden per scooter niet echt comfortabel maakt, maar je kan dan wel zelf mooie plekjes uitzoeken en stoppen waar je wilt. Je kan ervoor kiezen om een paar dagen te verblijven op dit eiland, zodat je alle tijd hebt om hier alles te bezichtigingen.

8,7
9 Algemene ervaring
8 Locals
9 Interessant
10 Natuur
9 Stranden
8 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Nusa Penida

 • locals
 • mooie spots
 • keling keling beach
 • zwemmen met manta rays

Minpunten Nusa Penida

 • veel toeristen vooral chinezen
Ultieme tip: Keling Keling beach, een van de meest gefotografeerde foto's op social media, maar het uitzicht is het het zeker waard!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Kelingking Beach (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Anouk de Rijk op 11 november 2018

Kelingking is sowieso prachtig maar voor de echte avonturiers raad ik aan om de afdaling te wagen naar de beach. Zorg dat je goede schoenen aan hebt en voelde water. De afdaling duurt ongeveer een uur en dat is het meer dan waard.

Pluspunten Nusa Penida

 • niet zo touristisch

Minpunten Nusa Penida

 • slechte wegen
Ultieme tip: Huur een scooter. Blijf op de hoofdweg de wegen zijn veel slechter dan op Bali. Denk aan diepe kuilen en veel grind.
Aangeraden voor: Avonturiers

Ontdekking van de verborgen schatten van Nusa Penida (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Youssef Elyaakoubi op 03 december 2017

Prachtig natuur in Nusa Penida. Heel leuk huisje via Airbnb geboekt midden in de natuur. Scooter gehuurd en op avontuur. Highlights kelingking broken beach, Angel's Billabong en Crystal Bay om te snorkelen. Bereid je voor op erg slechte paden.

Ultieme tip: Angel's Billabong natuurlijk infinity pool.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Fabienne Blom op 24 november 2017

Super mooi eiland om met de scooter te ontdekken! Als je verblijft op Nusa Lembongan kan je via de gele brug met de scooter naar Nusa Ceningan. Vanuit daar kan je met de boot naar Nusa Penida. Binnen 10 minuten ben je er en dan kan je met een scooter het eiland verkennen. Super mooi maar pas goed op want de wegen zijn niet heel goed onderhouden.

7,8
7 Algemene ervaring
8 Locals
8 Interessant
9 Natuur
7 Stranden
nvt Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Vanaf Nusa Ceningan kan je met de boot naar Nusa Penida. Daar kan je aan het strand een scooter huren en naar Kelingking beach gaan. Een uitdaging maar zeker de moeite waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

To beach or not to beach! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Tom Mazur op 19 november 2017

Nusa Penida! Gewoon weg een prachtig eiland! Wij logeerden op Nusa Lembongan en hebben een taxibootje genomen naar Nusa Penida. Daar huurden we een scooter voor ongeveer 5 EUR voor heel de dag. We zijn naar Atuh beach geweest. Een heel erg mooi strand helemaal in het oosten van het eiland.
Hierna reden we verder naar Kelingking beach! Ik heb al heel wat mooie stranden gezien in mijn leven, maar deze staat zeker in de top 3! Wat een avontuur om onder te geraken! Maar van zodra je voet zet op dit prachtige strand is de inspanning om er te geraken vergeten.
De volgende dag zijn we opnieuw naar Nusa Penida gegaan omdat 1 dag gewoon te weinig is om al dit moois te zien. We hebben nog Crystal bay bezocht net zoals Angels Billabong en Broken beach! Opnieuw zeer zeker de moeite om de stap te zetten om niet enkel Nusa Lembongan te bezoeken maar ook Penida. De laatste dag ben ik dan nog gaan duiken vanuit Nusa Lembongan. De divisies (Manta point & Crystal Bay) behoren wel tot Nusa Penida. Wat was dit alweer prachtig zeg! Ongeveer 12 manta's heb ik gezien en prachtig koraal!
Nusa Penida is een echte aanrader!

Pluspunten Nusa Penida

 • Prachtige stranden en kliffen
Ultieme tip: Duiken in Manta Point! Atuh beach, maar vooral Kelingking beach!!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wijk af en bewonder. (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Anouk Gillis op 12 november 2017

Omdat velen vanaf Bali de Gili Islands bezoeken weken wij af en maakten de keuze Lembongan. Klein, autovrij en amper WiFi destijds. We sliepen 2 nachten op Dreambeach en een droom was het! We scooterden een ochtend over een wankele brug een sprookje in.

Ga. Ontdek. Bewonder.

Zucht.

Ultieme tip: Plan niets. Neem wat komt!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nusa Penida, een onondekt eiland (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Ilse Karstel op 11 mei 2017

Het toerisme heeft hier nog niet toegeslagen. Vanaf Bali gaan er van de twintig boten ongeveer drie naar Nusa Penida. Je zit dan ook meteen tussen de locals. Iedereen is super vriendelijk en wil je graag helpen met wat dan ook. Dit waren zeker de drie beste dagen van mijn vakantie. En de natuur is geweldig!! Zowel aan de kust als in het binnenland. Bounty stranden, kliffen, een natuurlijke infinity pool en glooiende heuvels vol met palmbomen.

Ook in het water is er genoeg te zien. Je kan duiken met mantaroggen of snorkelen tussen een onderwater tempel. Of natuurlijk gewoon gaan zwemmen tussen de visjes. Duikbril op en gaan met die banaan.

En als je even van de gebaande weg afgaat vind je jezelf in een klein dorpje waar de varkens nog letterlijk aan het spit boven een vuurtje worden klaar gemaakt. Je kan een scooter huren en lekker op pad gaan maar wees gewaarschuwd, de wegen kunnen op sommige plekken erg slecht en hobbelig zijn. Gelukkig is er heel weinig verkeer dus neem de tijd en laat dit je vooral niet weerhouden dit geweldige eiland te bezoeken.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Locals
9 Interessant
10 Natuur
8 Stranden
2 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Nusa Penida

 • aardige locals
 • geweldige natuur

Minpunten Nusa Penida

 • slechte wegen
Ultieme tip: De Billabong. Natures own infinity pool
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Nusa Penida, het nog onbekende eilandje (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Hans van Lieshout op 24 april 2016

Nusa Penida, een prachtig eilandje gelegen onder Bali, ik ben er helemaal verliefd op en zeker het verblijf bij een lokale familie. Elk jaar als ik weer naar Indonesië ga bezoek ik ook dat eiland en die familie. Het is een zeer warme, hartelijke familie, vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Ze zullen je geheel opnemen in hun normale dagelijkse leven en ze houden ervan om hun eiland te laten zien.
Hoewel je in een primitieve omgeving logeert met weinig comfort, zul je geweldig genieten van het kampungleven in al zijn facetten, bij een familie, die je graag een prettig verblijf wil geven, je willen begeleiden, zorgen voor eventueel bromfietsen om het eiland te verkennen of met je rondtoeren.
Deze familie en met name Komang houdt ontzettend van zijn eiland en van zijn Hindoe cultuur, en hij zal je alles laten zien en meemaken. Komang is beslist niet commercieel of op geld uit zoals vele anderen op het moedereiland Bali. Op Nusa Penida vind je sowieso geen handelaren.
Komang is sinds 1 jaar baas van een organisatie die zich inzet voor behoud van het koraal en het (zee)milieu. Ook op educatief gebied is hij actief. Hij geeft lezingen en bezoekt scholen om kinderen respect bij te brengen voor het milieu en de natuur, om zo tot een duurzame en leefbare samenleving te komen.
Nusa Penida is totaal verschillend van Bali en is erg arm. Je kunt aan alles merken dat het zeer geïsoleerd is, maar dat maakt het juist ook zo bijzonder. De cultuur is onveranderd gebleven en nauwelijks beïnvloed door de omliggende eilanden. Je hebt er geen handelaren, die achter je aan lopen, en de idyllische strandjes zijn nog zoals ze altijd geweest zijn, zonder enige vorm van commercie. Maar Nusa Penida zal vast gaan veranderen, sinds er enkele jaren een ferry vaart tussen Nusa Penida en Bali. Het eerste hotel en enkele guesthouses zijn al gebouwd. Meer informatie vind je op de site van Actief in de Tropen.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Locals
8 Interessant
8 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Nusa Penida

 • vriendelijke bevolking
 • nog niet commercieel
 • nog puur en nauwelijks ontwikkeld

Minpunten Nusa Penida

 • de vervuiling van het milieu
Ultieme tip: Een paar nachten doorbrengen bij een lokale familie en hun leven van alledag meemaken
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors