Nusa Penida
8,3
9,0 Algemene ervaring
9,0 Locals
8,0 Interessant
8,0 Natuur
8,0 Stranden
7,0 Wildlife
9,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Nusa Penida

Rough Guide

De ruige pracht van het eiland Nusa Penida, gedomineerd door een droog, kalkstenen plateau met torenhoge zeekliffen in het zuiden, voelt afgelegen aan en heel anders dan het vasteland van Bali.

Het was ooit een strafkolonie, een soort Siberië voor Balinese wetsovertreders, en is beroemd als woonplaats van de legendarische duivel I Macaling. De mooie tempel Pura Dalem Penataran Ped is een belangrijk pelgrimsoord is voor hindoes van overal op Bali.

Weinig toerisme

Eilanders spreken een eigen dialect en leven veelal van zeewierteelt en visvangst. Het is er te droog voor rijst. Ondanks de uitstekende mogelijkheden om te duiken, het bijna ongeëvenaarde landschapsschoon en de kans om de schuwe en bedreigde Balispreeuw te zien, heeft Nusa Penida weinig toeristenfaciliteiten en komen er vrijwel geen buitenlanders.

Het ligt voor de hand om een dagtocht naar Nusa Penida te maken vanaf het naburige Nusa Lembongan maar er is accommodatie in de belangrijkste plaatsen van het eiland, Toyapakeh en Sampalan, alsook bij de tempel in Ped.

Toyapakeh

Boten vanaf Nusa Lembongan meren aan in Toyapakeh, waarvan het aantrekkelijke witte strand vol ligt met jukung, terwijl de monsterlijke duikponton van Quicksilver het uitzicht misvormt. Er is niets bijzonders te zien, alleen een kleine dagmarkt en een piepkleine moskee, maar er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden. Vlak bij waar de boten afmeren, staat Losmen Tanang met twee ultra-basale kamers. Voor iets mooiers loop je circa tweehonderd meter noordwaarts langs het strand (links, met je rug naar de zee) naar Losmen Mutiara, die elf zeer redelijke kamers en suite met terras en ventilator heeft rond een tuin.

Ped

Het dorp Ped, vier kilometer ten oosten van Toyapakeh, is befaamd om zijn belangrijke tempel, de Pura Dalem Penataran Ped. Deze tempel trekt elke dag vrachtwagenladingen aan gelovigen van heel Bali, beladen met offergaven. Het tempelcomplex is altijd klaar om ze te ontvangen: de duizelingwekkend gladde witte kalkstenen muren en het fantastische houtsnijwerk zijn versierd met ceremoniële kleden van zwart-witte poleng en goudbrokaten songket.

De tempel wordt beschouwd als angker, een plek met kwade geesten. Hier woont de gevreesde I Macaling, ook wel Ratu Gede of Jero Gde genoemd, die ziekte, overstromingen en ongeluk brengt naar het vasteland en steeds mild moet worden gestemd. Er zijn eigenlijk vier tempels op het terrein, waarvan één gewijd aan I Macaling. Een andere heeft een geweldige sculptuur van de zeegod die half vis, half olifant is: Gajah Mina.

Zeldzame Balispreeuw

In de afgelopen jaren is Ped ook beroemd geworden om de unieke kans om de zeldzame Balispreeuw (jalak putih Bali of Leucopsar rothschildi) te zien. Dankzij een innovatief gemeenschapsprogramma, geleid door de Friends of the National Parks Foundation, tiert deze bedreigde, donzige witte vogelsoort - de enige inheemse soort op Bali, en het provinciale symbool - nu welig op Nusa Penida.

Ze vliegen, voorzien van een microchip, vrij op het eiland rond. Je kunt ze het best zien bij het Nusa Penida Bird Sanctuary (dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang, graag een gift), aan de westrand van Ped, een paar honderd meter ten westen van de tempel, waar zij samenkomen om te eten. Medewerkers leiden je rond. Het reservaat beschermt ook de nog zeldzamere grote geelkuifkaketoe.

Meer lezen over Nusa Penida?

Rough GuideBestel dan snel je ROUGH GUIDE!
Like deze pagina

Reizen Nusa Penida

Meer Nusa Penida

Reviews Nusa Penida

Nusa Penida, het nog onbekende eilandje (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Hans van Lieshout op 24 april 2016

Nusa Penida, een prachtig eilandje gelegen onder Bali, ik ben er helemaal verliefd op en zeker het verblijf bij een lokale familie. Elk jaar als ik weer naar Indonesië ga bezoek ik ook dat eiland en die familie. Het is een zeer warme, hartelijke familie, vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Ze zullen je geheel opnemen in hun normale dagelijkse leven en ze houden ervan om hun eiland te laten zien.
Hoewel je in een primitieve omgeving logeert met weinig comfort, zul je geweldig genieten van het kampungleven in al zijn facetten, bij een familie, die je graag een prettig verblijf wil geven, je willen begeleiden, zorgen voor eventueel bromfietsen om het eiland te verkennen of met je rondtoeren.
Deze familie en met name Komang houdt ontzettend van zijn eiland en van zijn Hindoe cultuur, en hij zal je alles laten zien en meemaken. Komang is beslist niet commercieel of op geld uit zoals vele anderen op het moedereiland Bali. Op Nusa Penida vind je sowieso geen handelaren.
Komang is sinds 1 jaar baas van een organisatie die zich inzet voor behoud van het koraal en het (zee)milieu. Ook op educatief gebied is hij actief. Hij geeft lezingen en bezoekt scholen om kinderen respect bij te brengen voor het milieu en de natuur, om zo tot een duurzame en leefbare samenleving te komen.
Nusa Penida is totaal verschillend van Bali en is erg arm. Je kunt aan alles merken dat het zeer geïsoleerd is, maar dat maakt het juist ook zo bijzonder. De cultuur is onveranderd gebleven en nauwelijks beïnvloed door de omliggende eilanden. Je hebt er geen handelaren, die achter je aan lopen, en de idyllische strandjes zijn nog zoals ze altijd geweest zijn, zonder enige vorm van commercie. Maar Nusa Penida zal vast gaan veranderen, sinds er enkele jaren een ferry vaart tussen Nusa Penida en Bali. Het eerste hotel en enkele guesthouses zijn al gebouwd. Meer informatie vind je op de site van Actief in de Tropen.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Locals
8 Interessant
8 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Nusa Penida

  • vriendelijke bevolking
  • nog niet commercieel
  • nog puur en nauwelijks ontwikkeld

Minpunten Nusa Penida

  • de vervuiling van het milieu
Ultieme tip: Een paar nachten doorbrengen bij een lokale familie en hun leven van alledag meemaken
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors