Gianyar
8,0
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
- Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Gianyar

door Rough Guides

Vanaf eind 17e eeuw was Gianyar een machtig koninkrijk, dat in 1900 een Nederlands protectoraat werd. Omdat haar zo de verwoestingen bespaard bleven die in andere Balinese vorstendommen werden aangericht, kon het bloeien als centrum van de kunsten.

De districtshoofdstad, die ook Gianyar heet, staat nog steeds bekend om de knappe endek-weefkunst en om het heerlijke geroosterde speenvarken, babi guling. Maar de stad trekt weinig toeristen, omdat ze overschaduwd wordt door het veel beroemdere Ubud, slechts tien kilometer westelijk.

ZELF NAAR Bali?

Bekijk alle 153 reizen naar Bali

Er zijn diverse ambachtsdorpen en interessante tempels rond Gianyar, maar de grootste attractie is het Bali Safari and Marine Park, bij de kustweg ten zuiden van de stad.

Handgeweven endek

In Gianyar zelf moet je op zoek naar katoenen en zijden handgeweven endek, die worden gemaakt in de textielwerkplaatsen aan de westrand van de stad. Keuze en kwaliteit zijn uitzonderlijk. Het kenmerkende endek-ontwerp is een geometrisch patroon met vage randen, maar er zijn vele varianten en talloze kleurencombinaties. De prijzen beginnen bij Rp 100.000 per meter, en je kunt ook endek-sarongs, -hemden, -kussenslopen en dergelijke krijgen.

De bekendste toonzalen zijn Cap Togog aan Jalan Astina Utara (dagelijks 8-17 uur) en Cap Cili aan Jalan Ciung Wenara (dagelijks 9-17 uur), beide bij werkplaatsen waar wordt geverfd en geweven (geopend voor publiek 9-16 uur). Aan Jalan Ciung Wenara zit ook Bakti (dagelijks 8-17 uur, geen werkplaats).

Kutri

In Kutri, vier kilometer ten westen van Gianyar, staat een interessante tempel, de Pura Bukit Dharma Durga Kutri. Ga de trap op vanaf het binnenplein van de tempel naar de top van de heuvel, waar een beeld staat van de veelarmige godin Durga die een stier slacht en zwaait met een schelp, vlammen, pijl en boog, speer en schild. Veel mensen geloven dat de sculptuur eigenlijk Mahendratta uitbeeldt, het alter ego van de legendarische weduwe-heks Rangda, en dat dit haar begraafplaats is.

Je kunt Kutri ook bezoeken door hiernaartoe te lopen vanaf de rotssculpturen van Yeh Pulu, oostelijk van Ubud. Dit duurt drie tot vijf uur en je hebt wel een gids nodig.

Bamboemeubels en houtsnijwerk

In het dorp Blahbatuh, vijf kilometer ten zuiden van Kutri, staan langs de hoofdweg bamboemeubelwerkplaatsen. Ook in de dorpen Bona en Belaga worden bamboemeubels gemaakt, alsmede manden en andere voorwerpen van rotan, palm en alang-alang-gras.

In Kemenuh, zeven kilometer zuidwestelijk van Gianyar, is houtsnijwerk de specialiteit. Langs de hele weg noordwaarts naar Goa Gajah zitten werkplaatsen.

Tempel der doden

De weduwe-heks Rangda vertoont zich extra ijzingwekkend bij de Pura Dalem (geopend op verzoek, Rp 50.000) in Sidan. Deze tempel der doden, uit de 17e eeuw, zit vol met akelige sculpturen en beelden van de afschuwelijk Rangda die baby's verplettert, naast beelden van de straffen die boosdoeners wachten in het hiernamaals, zoals het hoofd afzagen of gekookt worden in een ketel.

Reizen Bali

Reviews Gianyar

Lokale markt in Gianyar (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Iris Uijttewaal op 20 oktober 2016

Gianyar is een heerlijk klein, slaperig dorpje. Hier zie je het echte Balinese leven, en zul je niet zo snel toeristen tegenkomen. Het fijne aan Gianyar is dat het op 15 min. rijden van Ubud ligt. Ik overnachtte dus in drukke Ubud en bezocht Gianyar voor de ochtendmarkt, waar ik m'n ogen uitkeek. Het leek op de markt in Ubud, alleen in plaats van souvenirs en kleding kun je hier 'gewoon' eten kopen. Je bevindt je onder locals en de verkopers zullen je snel aanspreken. Ze probeerden me van alles te verkopen, van kleine gedroogde visjes tot een paar kilo mangosteen. Ik was op pad met de kok van de accommodatie waar ik overnachtte in Ubud, wat erg handig was. Hij maakte snel op een aardige manier duidelijk dat ik niet geïnteresseerd was maar dat hij zijn ingrediënten voor het restaurant kwam halen. De verkopers waren niet opdringerig verder, en begroetten me met een grote glimlach. Na een uurtje rondlopen op de half-overdekte markt keerden we weer terug naar Ubud. Ik ging uiteindelijk toch naar huis met een grote zak mangosteen, lekker!

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
nvt Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Gianyar

  • authentiek
  • aardige locals
  • goed bereikbaar

Minpunten Gianyar

  • klein
Ultieme tip: Ga samen met een local, aangezien de verkopers vrijwel geen tot heel slecht Engels spreken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors