Chocolade komt niet altijd uit België

Chocolade komt niet altijd uit België

door Cor & Wil van Dee

Dit jaar ben ik op aanraden van onze gids - hij is betrokken bij de diverse trips die gemaakt kunnen worden op Oost-Java - op bezoek geweest bij een chocolade fabriek, annex koffiebranderij, annex zeepverwerking. Meteen toen ik het terrein van 'Pusat Penelitian Kopi dan Kakao te Jember' op kwam dacht ik: SJAKIE EN DE CHOCOLADEFABRIEK.

Ik zag veel vriendelijke 'sjakies' lopen, waaronder onder andere de directeur die mij vriendelijk te woord stond en mij alles liet zien. Ik moest wel eerst de benodigde veiligheidsvoorschriften nagekomen, zoals niet op eigen schoenen lopen (ik kreeg leenschoenen), een speciale 'doktersjas' aantrekken en vooral niet te vergeten het badmutsnetje dragen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

De mensen in Indonesië zijn bijna allemaal klein van stuk en in de winkels is het dan ook moeilijk om bijvoorbeeld schoenen in maat 42 te kopen, laat staan een grotere maat. De maat van de schoen die ik kreeg aangemeten was 39, een klein beetje te klein dus.

In de uitermate schone fabriek, ik heb het wel eens anders gezien, kreeg ik het gehele proces van de cacaoboon tot aan het resultaat 'een heerlijke en ambachtelijke reep chocolade' te zien. Maar wat ik niet wist is dat van de cacao boon ook zeep wordt gemaakt. Verspilling van grondstoffen is hier uit den boze.

Een bezoekje aan deze fabriek is zeker de moeite waard. Leerzaam voor jong en oud!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors