De reis naar Genteng

De reis naar Genteng

door Cor & Wil van Dee

Als ik naar Genteng wil, een klein plaatsje zo'n 25 kilometer van Guesthouse Rumah Senang in Kalibaru, neem ik meestal de bus. Een hele onderneming dat wel, maar wel erg leuk en erg leerzaam.

Ik sta langs de kant van de weg. Hier zijn geen officiële bushaltes om een van de vele bussen aan te houden. De hoofdweg loopt van Jember naar Banyuwangi - Ketapang, de oversteek naar Bali. Veel brommers in allerlei kleuren en van alle leeftijden rijden toeterend of schreeuwend voorbij. Vooral schreeuwend. En als ze mij herkennen dan roepen ze: "He Pieter, di mana Anda akan pergi" (waar ga je naar toe)? Antwoord geef ik niet want meestal zijn ze al weer snel voorbij.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

De nieuwe brommers zijn veelal fluisterstil, maar als er een oude tweetakt voorbij komt scheuren dan is het niet alleen een hels kabaal maar ook laat de brommer een grote rookwolk achter in zijn kielzog. Wat milieu?

Een half uur sta ik al te wachten en ongeveer een tiental bemo busjes zijn al gestopt met de vraag "Transport Mister". In mijn beste Indonesisch zeg ik tegen de chauffeur "Tidak terima kasih, saya menunggu bus" (dankjewel, maar ik wacht op de bus).

Ik krijg een waterval van Indonesische woorden over mij heen waar ik totaal niets van snap. De manager van het guesthouse komt op zijn bromfiets naar mij toe. "Het heeft geen zin, babak Cor. Er is een ongeluk net voor Kalibaru gebeurd, er komt geen auto deze kant op". En dat klopt want de paar auto's die langskwamen waren auto's uit Kalibaru zelf. "Ik breng u wel," en al snel zit ik achterop de motor.

We halen een bemo in. "He, mister transport". Ik doe net of ik het niet hoor, maar als ik dezelfde man in Genteng weer zie op de terugreis kan ik er niet omheen. "OK" zeg ik. De man heeft een goede dag, want uiteraard heb ik weer teveel betaald voor deze rit. Breedlachend zegt hij "Mister, terima kasih".

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors