Geschiedenis Solo

Geschiedenis Solo

door Getaway Travel

De stad Solo dateert uit de tijd van de Hindoe-Javaanse rijken. Solo, vroeger Surakarta, is het oudste culturele centrum van Java. In de negende eeuw werd het gebied rondom Solo gedomineerd door hindoe- en boeddhistische rijken. In deze periode kwamen werden belangrijke bouwwerken gerealiseerd waaronder de Borobudur en het Prambanancomplex.

In de vroege 18e eeuw viel het gebied onder het moslimrijk Mataram van Paku Buwono II. Na zijn dood in 1755 werd Mataram opgesplitst in de sultanaten Yogyakarta onder Sultan Hamengkubuwono en Surakarta onder Susuhunan Pakubuwono III.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

Onafhankelijkheidsstrijd

Zoals gebruikelijk in die tijd verrijkten de Susuhunan van Surakarta en zijn opvolgers zich door de opbrengsten van de Nederlandse handelstransacties delen. Het verschil met de vorsten van Yogyakarta is dat zij deze houding handhaafden ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd.

Toen de Nederlanders Solo uit handen wisten te houden van de onafhankelijkheidsstrijders hield de sultan van Solo een receptie voor de Nederlandse troepen. Hiermee gooide hij zijn eigen glazen in toen alsnog de onafhankelijkheid tot stand kwam. Hij verloor zijn macht en status als sultan van Solo met het gevolg dat Solo de autonome status niet langer kon behouden.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors