Het grote mysterie

Het grote mysterie

door Inge Mondeel

Onze tuinman heet Muri en is een jonge jongen van een jaar of 20. Toen wij hier net waren bleek dat onze pembantubang was om alleen in ons huis te zijn. De vorige pembantudie in dit huis heeft gewerkt is namelijk bij een auto ongeluk om het leven gekomen in de straat voor ons huis.

Iedere dichtslaande deur en elk gekraak werd door haar verklaard als de aanwezigheid van de geest van de betreffende pembantu. Dus toen wij wat dingen wilden veranderen aan de tuin en er eigenlijk ook wel elke dag gesproeid moest worden vanwege het droge weer, besloten we een tuinman in dienst te nemen. Iemand die dan gelijk allerlei klusjes in huis zou kunnen opknappen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Onze pembantu had een vriend die dat baantje wel graag wilde hebben en zo kwam Muri bij ons. Vanaf het begin klikte het heel erg met onze kinderen en al gauw speelde hij 's middags met ze in de tuin en hielpen ze hem bij het sproeien. Dat hij verder helemaal niet zo handig was en we bij klusjes vaak helemaal niks aan hem hadden, werd door zijn gezelligheid volledig gecompenseerd.

Op een dag stond Muri in de tuin met het verhaal dat hij in een fabriek kon gaan werken waar hij ook een opleiding zou krijgen en meer zou gaan verdienen. Met tranen in zijn ogen nam hij afscheid van de kinderen. We hielden onszelf voor dat het misschien maar beter was, echt handig was hij tenslotte niet en het regenseizoen was net begonnen.

Na een half jaar hoorden we dat Muri terug was. De fabriek waar hij werkte was afgebrand en dus zat hij zonder werk. Inmiddels hadden wij twee pembantu's in dienst die naast het huis ook de tuin onderhielden dus we hadden echt geen werk voor hem. Ik hoopte dat hij niet om werk zou komen vragen want ik wist dat ik het vreselijk zou vinden om hem af te wijzen.

Natuurlijk kwam dat moment. En ik vertelde hem resoluut dat we echt geen werk hadden. Au.. Na een paar weken wilde onze nachtwaker vrij en hij had Muri als vervanging geregeld. Die avond stelde hij ons voor aan zijn zwangere vriendin (ongetrouwd in een moslimland!). Hij vertelde ons dat zijn vader blind was geworden en dat hij en zijn familie rond moesten komen van tien euro per maand, dus dat betekende iedere dag een keer droge rijst.

Er zat maar een ding op. Muri moest aan het werk. Dus we namen hem in dienst en leenden hem geld voor een operatie van zijn vader die daardoor weer zou kunnen zien. Zijn vriendin kreeg foliumzuurtabletten voor haar zwangerschap. Door omstandigheden zaten we op dat moment verder zonder personeel en vlak voor een lang verblijf in Nederland. Dus het was wel heel handig als hij in die tijd voor de konijnen zorgde en ons huis in de gaten hield.

Op een ochtend in Nederland ging de telefoon en tot onze verbazing belde Muri. Muri's vriendin was overleden. Wat we op dat moment begrepen is dat ze in onze badkamer is gevallen en is overleden. Maar ja, dan is Nederland natuurlijk wel heel erg ver weg en hoe kun je dan hulp bieden en eerlijk gezegd, ook controleren of het allemaal wel echt waar is.

We besloten onze chauffeur erop uit te sturen en die ging langs bij de ouders van Muri, waarbij hij en zijn vriendin inwoonden. Er zijn dan inmiddels een aantal dagen voorbij en op dat moment weten de ouders van Muri nog niks van het hele gebeuren af, terwijl de begrafenis hier binnen een dag geregeld moet worden. Hmmm….. Bij terugkomst is Muri echter duidelijk overstuur en hevig geëmotioneerd verteld hij zijn verhaal zonder daarbij om geld te vragen. We besluiten hem te helpen door hem geld te geven zodat alles voor het graf geregeld kan worden.

Ondertussen zijn door diverse personages in Semarang de volgende opties voorgedragen (in volgorde van frequentie):
- zijn vriendin leeft nog, het is hooguit uitgegaan;
- zijn vriendin is heel ergens anders overleden;
- alleen zijn ongeboren kind is overleden;
- hij heeft zelf zijn vrouw vermoord…..(wie weet in onze badkamer)

Ondertussen is het bloedserieus, want of er is echt iets ergs gebeurd, of we worden aan alle kanten besodemieterd. We hebben ons er enigszins bij neergelegd, ware het niet dat iedereen om ons heen (behalve de persoon in kwestie) zich ermee gaat bemoeien. Via via horen we dat zijn vriendin in de buurt gesignaleerd is, maar dat kan net zo goed betekenen dat iemand de baan van Muri in wil pikken en hem op deze manier in een kwaad daglicht wil stellen. Zolang 'De Cock' niet komt overvliegen om ons te helpen zullen we waarschijnlijk nooit weten wat er nou echt gebeurd is.

Van eventuele nieuwe ontwikkelingen houden we u uiteraard op de hoogte..

Inge Mondeel

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors