Gamelan

Gamelan

door Getaway Travel

Gamelan is het belangrijkste element binnen de traditionele Indonesische muziek. De oorsprong is naar invloeden uit Oost-Azië terug te voeren. Gamelan is een verzamelnaam voor verschillende soorten orkesten in Indonesië. De samenstelling van een gamelanorkest kan enigszins variëren maar de organisatie erachter is hetzelfde. Deze is gebaseerd op een aantal instrumentengroepen met specifieke functies binnen het orkest.

Gamelanorkest

Een gamelanorkest bestaat voornamelijk uit bronzen slaginstrumenten zoals drums, kulintangs, gongs en xylofoons. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van fluiten, snaarinstrumenten en soms ook zangers. Bij gamelanmuziek gaat het om de samenwerking tussen de leden van het orkest, er is geen ruimte voor solopartijen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

Gamelan wordt door de Indonesiërs traditioneel gezien als heilig. Er wordt geloofd dat elk instrument van het gamelanorkest wordt bewoond door een geest waardoor de muzikant altijd met respect naar het instrument toe dient om te gaan en te spelen.

Ceremonies

Oorspronkelijk werd gamelan alleen gespeeld bij bepaalde gelegenheden als rituele ceremonies, wayangopvoeringen en voor de adellijke familie. Daarnaast werd gamelan ook gebruikt bij de begeleiding van dansvoorstellingen, en rituelen bij tempels en dorpen. Gamelan verschaft niet alleen muziek bij sociale, functionele ceremonies maar biedt ook werkgelegenheid aan de professionele muzikanten en de ambachtslieden die de instrumenten maken.

Tegenwoordig wordt gamelan nog steeds bij traditionele gelegenheden gebruikt, maar ook bij moderne dans- of theatervoorstellingen, musea, scholen of zelfs huishoudens. Vooral op Java en Bali is gamelan erg populair. De Javaanse gamelanmuziek wordt gekenmerkt door langzame, afgemeten klanken. De Balinese gamelanmuziek kent juist schrille tonen en levendige ritmes.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors