Taal

Taal

door Getaway Travel

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Maar slechts zeven procent van de bevolking heeft het Bahasa als moedertaal. Voor de rest zijn er meer dan 300 lokale taalvormen.

Zo heb je op Java onder andere het Javaans en het Jakartaans, wordt er op de Molukken een soort verbasterde versie van het Maleis gesproken en beschikken de vele inheemse stammen van Kalimantan en Papua over weer andere taaldialecten. Het Bahasa Indonesia dient dan ook vooral als communicatiemiddel in het zakenleven, op bestuurlijk niveau en bij officiële aangelegenheden.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

Het Bahasa is gebaseerd op het Maleis, een Austronesische taal, die eeuwenlang als handelstaal werd gebruikt in de archipel. Het is dan ook bijna hetzelfde als het Maleis dat in Maleisië wordt gesproken. Met de onafhankelijkheid in 1945 werd het Bahasa de officiële taal van Indonesië.

Door de jaren heen is het Bahasa door verschillende talen beïnvloed. Zo heeft het sporen van het Nederlands, Portugees, Chinees, het Hindi en de Arabische taal. Nederlandse woorden herken je ondermeer terug in de woorden polisi (politie), kualitas (kwaliteit), bis (bus) en kopi(koffie).

De taal leren

Het Bahasa Indonesia wordt geschreven in het latijnse schrift en is één van de makkelijkste talen om te leren. De taal kent geen lidwoorden, bij meervoudsvormen zeg je gewoon het zelfstandig naamwoord twee keer en de enkelvoudige vorm kan ook voor meervoud staan.

Ook typisch voor de Indonesische taal is het gebruik van acroniemen. Indonesiërs kicken erop om overal afkortingen van te maken. Maar een acroniem is meer dan een afkorting alleen: het is een afkorting die is samengesteld uit meerdere afkortingen en zo een nieuw woord vormt. Een voorbeeld, in Jakarta staat het nationale monument, het Monument Nasional genoemd, het acroniem hiervan is Monas.

De Indonesiërs zijn dolblij als je een paar woorden kent. En ook bij het afdingen kan het in je voordeel werken.

Daarom hier een paar handige zinnetjes:

Goedemorgen - Selamat Pagi
Goedemiddag - Selamat Siang
Goedenavond - Selamat Malam

Dank Je - Terima Kasih
Geen Dank - Kembali of Sama-Sama
Hoe Gaat Het? - Apa Kabar?

Excuseer me - Permisi of Maaf
Spreek je Engels - Bisa Bicara Bahasa Inggris
Ik spreek geen Indonesisch - Saya Tidak Bisa Bicara Bahasa Indonesia
Ik begrijp het niet - Saya Tidak Menggerti

Kun je me helpen? - Bisa Bantu Saya?
Waar is de WC? - Di Mana Kamar Kecil?
Waar is... - Di Mana...

Hoeveel kost dit? - Berapa Harganya Ini?
Ik wil eten - Saya Mau Makan
Ik wil slapen - Saya Mau Tidur

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors