Culturele gewoontes

Culturele gewoontes

door Getaway Travel

Hoe je economische situatie ook is, als toerist steek je qua rijkdom met kop en schouders boven de meeste locals uit. Het feit dat jij als reiziger een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen maakt je tot een geprivilegieerd mens.

Indonesië is het land van de vele volkeren. De verschillende eilanden van Indonesië vormen het woongebied van ruim 300 verschillende etnische groepen, elk met een eigen identiteit en uiterlijk. Doordat deze groepen allen eigen religies, gebruiken en gewoontes hebben heeft Indonesië een bijzondere cultuur. Het is goed om je een beetje in te lezen in de heersende cultuur van het gebied wat je wilt gaan bezoeken zodat je niet voor verassingen komt te staan.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Respect

Als je onvoorbereid naar Indonesië gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders zijn dan thuis, kan dit tot onbegrip leiden. Je kunt in situaties terecht komen die je niet had verwacht en die anders zijn dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme. Je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.

De bevolking van Indonesië staat bekend vanwege hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet zoveel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de locals natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.

Maak niet ongevraagd foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste locals het geen groot probleem, maar er zijn altijd mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn. Bovendien staan wij ook niet te juichen wanneer we als aapjes op de foto's worden gezet.

Draag niet te opvallende, uitdagende en te blote kleding. Het is weliswaar afhankelijk van het gebied waar je heen gaat maar het kan nogal eens ongepast zijn. In de hele toeristische plaatsen is men al aardig aan de Westerse kledij gewend en is het niet zo'n probleem, maar in de minder toeristische gebieden wordt het niet altijd gewaardeerd en doe je er slim aan om een kniebroek of lange broek aan te trekken in plaats van een short.

Bij het zien van armoede en bedelende kinderen, ben je als rijke Nederlander al snel geneigd wat geld, pennen of snoep uit te delen. Deze goede bedoelingen, maken de problemen echter alleen maar erger. Kinderen weten niet hoe ze met dit soort vrijgevigheid om moeten gaan, en blijven weg van school. Kinderen gaan uit zich zelf, of soms in opdracht van hun ouders, op toeristische plekken bedelen terwijl ze eigenlijk in de klas horen te zitten. Strooi daarom niet met westerse artikelen of geld, kinderen horen in de klas en niet op straat.

In Indonesië zul je veel groepen met jonge kinderen aantreffen. Ze zullen je vriendschapsbandjes en andere waren willen aanbieden, maar laat je je hierdoor niet afschrikken. Vaak vinden kinderen het gewoon leuk om met jou als interessante buitenlander hun Engels te kunnen oefenen. Door hen een aantal vragen te stellen over hun leeftijd en naam is een conversatie gauw gestart en is het verkopen geen issue meer. Ook vinden kinderen en ouders het vaak erg leuk om foto's van jou familie en thuisland te bekijken. Ze zijn heel erg geïnteresseerd!

Helaas is kinderarbeid nog heel normaal in Indonesië. Koop daarom alleen producten van volwassenen en niet van kinderen, ook al zien ze er nog zo meelijwekkend uit. Als je de kinderen wilt steunen kun je beter een donatie geven aan een erkende stichting die het gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs.

Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.

Uitgaven

Op veel gebieden in Indonesië is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Het is echter wel van groot belang dat de lokale bevolking meeprofiteert van het toerisme. Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de lokale bevolking.

Helaas is dit op dit moment niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met het overlast en de vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, in een lokaal restaurant te dineren, bij locals thuis te slapen etcetera. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker om er te vertoeven.

Festivals

Indonesië kent tal van festivals, waarvan de meeste regionaal gevierd worden. Het is ontzettend leuk om een festival bij te wonen, je leert op deze manier de bevolking en haar gebruiken echt kennen en het is een duurzame manier van recreatie. De meeste festivals staan in teken van goden. Zo brengen Balinezen offers aan hun voorouders en de god Dharma. Ook de Tenggerezen brengen offers tijdens het beroemde Kasada festival. Zij brengen deze offers naar de krater van de vulkaan Gunung Bromo om te voorkomen dat deze uitbarst.

Naast de religieuze festivals zijn er vele andere soorten feesten. Zo is er jaarlijks in de Baliem Vallei een bijeenkomst tussen verschillende Papoeastammen. Zij bootsen oorlogsverhalen na en geven dansvoorstellingen. Op de stranden van Manado wordt het relaxte Beach Festival gevierd. Dan kun je genieten van lokale en internationale muziek en meedoen aan sportwedstrijd. Lijkt het je leuk om tijdens je reis door Indonesië een festival aan te doen?

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors