Boek Astas Ogen

Boek Astas Ogen

door Getaway Travel

Asta's ogen is het verhaal van een gewone, maar exemplarische familie van Indische Nederlanders. In veel Indische families wordt de geschiedenis verzwegen. Als eerbetoon aan de eerste generatie Indo's in Nederland heeft Eveline Stoel toch een deel opgeschreven.

Terwijl Asta Hoyer in het voormalige Indië een groot huis en bediendes had, komt ze hier met haar moeder en zeven kinderen terecht in een contractpension in het Brabantse Oss. Een industriestadje waar men op klompen loopt en 'zwarte' mensen een bezienswaardigheid zijn.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

Van een warm welkom is geen sprake, maar Asta is vastberaden: ze gaan het redden in Nederland. Ze moeten ook wel, want er is geen weg terug.

Indische Nederlanders heten de eerste en best geïntegreerde minderheidsgroep van Nederland te zijn. Maar het succesverhaal heeft een keerzijde: in veel Indische families werden de Indo-geschiedenis en- cultuur decennialang doodgezwegen.

Asta's ogen wekt beide tot leven. Een boek over mensen die overspoeld worden door de wereldgeschiedenis en gedwongen keuzes moeten maken. Over tempo doeloe en stille kracht.

Een eerbetoon aan de levenskracht van de eerste generatie Indo's in Nederland, een testament voor hun nazaten en een wijze les voor iedereen die leeft in een multiculturele samenleving.

Het idee voor Asta's ogen ontstond toen schrijfster Eveline Stoel zwanger was. Ze vroeg zich af wat zij haar kind kon vertellen over zijn Indische wortels. Haar Indische schoonfamilie sprak nauwelijks over het verleden in Indonesië, en vragen stellen werd ook niet gewaardeerd.

Een boek leek een goede reden om het toch te doen. Het kostte haar bijna drie jaar om sommige familieleden over te halen na vijftig jaar te gaan praten. Maar uiteindelijk gaven ze toe. Als eerbetoon aan de eerste generatie Indo's in Nederland.

De interviews vulde Stoel aan met eigen onderzoek. Via een oproep vond zij een man die zich Asta's echtgenoot herinnerde en in archieven vond zij een geheim rapport. Het beroemde Indische zwijgen werd voor deze ene keer doorbroken.

Asta's ogen
ISBN 978 90 388 9323 5

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors