Red de Orang-Oetan

Red de Orang-Oetan

door Getaway Travel

De orang-oetan (letterlijk vertaald: ´bosmens`) wordt met uitsterven bedreigd. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn het verdwijnen van zijn leefgebied, het tropisch regenwoud, en illegale dierhandel.

Ooit kwamen orang-oetans in heel Zuidoost-Azië voor, nu vind je ze alleen nog op de eilanden Borneo en Sumatra.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

Orang-oetans zijn de grootste in bomen levende dieren en zijn zeer intelligent. De rode mensaap is voor meer dan 96% genetisch gelijk aan de mens. Als zadenverspreider van vruchten vormt de orang-oetan een sleutelrol in het ecosysteem.

Bedreiging

Orang-oetans zijn een bedreigde diersoort. Ondanks dat het een beschermde diersoort is, wordt er nog steeds op ze gejaagd. De moeders worden in de meeste gevallen gedood, waarna de jongen verkocht worden op de zwarte markt. Ze worden als huisdier gehouden of komen terecht in een dierentuin.

De grootste bedreiging voor het voortbestaan van de orang-oetan is de vernietiging zijn leefgebied. De regenwouden van Borneo en Sumatra worden in hoog tempo gekapt voor hout- en papierproductie en de aanleg van met name palmolieplantages.

Palmolie wordt verwerkt in vele dagelijkse producten als zeep, tandpasta, koek en chips. De vraag naar palmolie is wereldwijd zeer groot. Ondanks dat in nationale- en internationale regelgeving is vastgelegd dat bepaalde kwetsbare gebieden niet ontbost mogen worden, vindt illegale kap nog steeds plaats.

Indien de kap van het regenwoud in dit tempo doorgaat, zal niet alleen de orang-oetan uitsterven, maar komt het gehele ecosysteem in gevaar doordat de biodiversiteit drastisch afneemt en bodemerosie toeneemt.

Monkey Business

Monkey Business is een Nederlandse stichting die de orang-oetan en zijn leefgebied beschermt. De stichting haalt geld op met leuke acties en evenementen om het goede werk van lokale organisaties te ondersteunen.

Deze organisaties vangen orang-oetans op rehabiliteren ze en zetten ze uit in beschermde gebieden. Ook proberen ze samen met de lokale bevolking en de overheid de laatste regenwouden te beschermen. Monkey Business geeft deze organisaties financiële ondersteuning. Ook werkt de stichting in Nederland aan bewustwording over de oorzaken van het uitsterven van de orang-oetan en de invloed van bedrijven en consumenten hierop.

De filosofie van Monkey Business is Feel good, Do good. De stichting strijdt voor de orang-oetan met leuke acties en evenementen. Iedereen werkt belangeloos mee aan de acties, waardoor er zoveel mogelijk van de opbrengst gebruikt kan worden om lokale organisaties te steunen.

Help Monkey Business de orang-oetan te redden; kijk op www.saveme.nl wat jij kunt doen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors