Fototentoonstelling Enkele reis Holland

Fototentoonstelling Enkele reis Holland

door Getaway Travel

18 juni 2010 - De fototentoonstelling Enkele reis Holland in het Tropenmuseum laat de geschiedenis van Molukkers en Indische Nederlanders zien die na de dekolonisatie kiezen voor een nieuw leven in Nederland. Achter de foto's schuilen bijzondere verhalen, waarnaar het Tropenmuseum nog steeds op zoek is.

Hagelslag

Op het eerste oog zie je een gewone foto van een Indisch gezin aan de keukentafel. Maar als je iets langer de tijd neemt, valt het op dat iedereen een broodje met hagelslag en een kopje thee heeft. Het gezin heeft de Nederlandse gebruiken overgenomen. Op het brood zit overigens niet te veel hagelslag, want rijk waren de immigranten niet.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

De foto's van Enkele reis Holland zijn gemaakt door Leonard Freed. Op de achterkant schreef hij vaak een korte uitleg. Op deze foto staat dat de familie uit Ambon komt, de ouders negen kinderen hebben en de vrouw zwanger is.

Toch blijven er vragen: zijn er nog meer familieleden in het huis? Hoe ervaart de familie Nederland? Zijn de kinderen in Nederland geboren?

Buitenstaander

Freed fotografeerde tussen 1958 en 1962 Molukkers en Indische Nederlanders, die na de dekolonisatie kozen voor een enkele reis Holland. Vaak lagen politieke redenen of familieherenigingen aan deze keus ten grondslag.

Zelf is de fotograaf een Amerikaan van joodse origine. Door zijn afkomst voelt hij zich een buitenstaander. Als Freed van 1957 tot 1970 in Amsterdam woont, herkent hij dat gevoel in de immigranten. Hij besluit hun verhalen vast te leggen.

Heb jij een verhaal?

De geschiedenis van sommige foto's van Enkele reis Holland zijn bekend, andere nog niet.

Er zijn al veel verhalen verteld maar het Tropenmuseum is nog steeds op zoek naar meer informatie. Hier kan je een deel van de foto's van de tentoonstelling zien.

En mocht je het verhaal achter een van de foto's weten, neem dan contact op met het Tropenmuseum.

Enkele reis Holland
18 juni tot en met 3 oktober 2010

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors