Geschiedenis Surabaya

Geschiedenis Surabaya

door Getaway Travel

De stad Surabaya is gesticht in 1293 tijdens de heerschappij van Raden Wijaya, de schoonzoon van Prabu Kertanegara. Kertanegara was de laatste koning van het Singasari-rijk. Raden Wijaya stichtte de stad op de dag dat hij de Chinees-Mongolische troepen versloeg en het koninkrijk Majapahit stichtte. In de veertiende eeuw was Surabaya slechts een onderdeel van Majapahit.

Surabaya is vernoemd naar een haai (Sura) en een krokodil (Baya) die in de rivier Kalimas (de Gouden Rivier) zouden hebben gevochten. Beide overleefden het gevecht niet en de plek waar zij stierven is het centrum van Surabaya.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 550 reizen naar Indonesie

Rond 1525 bekeerden de lokale vorsten zich tot de islam. Zij wisten de macht over de aangrenzende koninkrijken te winnen. Surabaya zou opbloeien en groter worden in aanzien en macht. Het nieuwe islamitische Mataram lag echter ook niet stil en Surabaya heeft jarenlang gevochten om een invasie tegen te gaan. Na vele bloedige strijden was het dan toch zover. Surabaya werd ingelijfd bij Mataram.

Koloniale periode

Halverwege de achttiende eeuw namen de Nederlanders de macht over. Surabaya zou tijdens de koloniale periode een belangrijke economische rol spelen. Er waren verschillende industrieën gevestigd in de stad en rondom de stad lagen uitgestrekte tabaks- en suikerrietplantages.

De beste deals en reistips in je mailbox?

Meld je aan voor de Indonesie.nl nieuwsbrief!

Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd zou Surabaya ook een belangrijke rol spelen. Na de Tweede Wereldoorlog vond hier de eerste veldslag plaats tussen de onafhankelijkheidsstrijders en de veel beter bewapende Britse strijdkrachten. Ondanks dat de Indonesiërs zich moesten terugtrekken wisten zij de Britten grote verliezen toe te brengen.

Deze veldslag zou veel Indonesiërs in de archipel inspireren om de strijd voor onafhankelijkheid voort te zetten. Surabaya zou in het vervolg dan ook de stad van de helden genoemd worden. Beelden en monumenten hierover zijn verspreid door de stad te vinden.

In 1995 vierde de stad haar 700-jarig bestaan.

Onafhankelijk advies over je reis naar Indonesië

De reisspecialisten van de Indonesië Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Indonesië. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Indonesië Desk!

Like deze pagina

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors