Bali voor beginners: do's en don'ts

Bali voor beginners: do's en don'ts

door Elsemieke Land

Je vakantie naar Bali is geboekt en de grote voorpret kan beginnen. Maar behalve praktische zaken als een visum, inentingen en je koffer inpakken is het ook wel verstandig om je even in te lezen in je vakantiebestemming. 

Natuurlijk kun je niet alles weten en je al helemaal niet op elke situatie voorbereiden. En dat is maar goed ook, want dan word je nog eens verrast. Maar sommige dingen zijn wel zo handig om van tevoren te weten. Met deze zes do’s en don’ts geven we vast een tipje van de sluier!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 234 reizen naar Indonesie

Don’t: Wegwerpplastic gebruiken

Een plastic rietje in je cocktail, een plastic tasje voor je souvenirs of een piepschuimen bakje om je eten in mee te nemen: sinds juni 2019 is wegwerpplastic niet meer welkom op Bali. Het moet de enorme bergen plastic afval die - voornamelijk in het regenseizoen - vanuit de zee het strand op spoelen, tegengaan. Als een restaurant, winkel of hotel geen alternatieven biedt, riskeren ze flinke boetes. 

Do: Een hervulbare fles en herbruikbare shopper meenemen

Het kraanwater op Bali kan je beter niet drinken, maar steeds maar plastic flessen kopen is weer niet zo goed voor het milieu. Stop daarom altijd een hervulbare fles in je tas om bij te vullen met gefilterd water van je hotel en andere tappunten. RefillMyBottle of Refill Bali zijn handige apps om zo’n tappunt te vinden. Een waterfles met een speciaal filter is een nog beter alternatief, omdat je die overal onder de kraan kan vullen. Stop ook altijd een herbruikbare shopper in je tas voor aankopen onderweg. 

Don’t: Geld wisselen bij een lokaal wisselkantoor

Voor een voordelige koers euro’s of Amerikaanse dollars omwisselen voor Indonesische roepia bij een lokaal wisselkantoor? Dat is waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Door de grote hoeveelheid geldwisselkantoren op de toeristische plaatsen lijkt het de normaalste zaak van de wereld om zo aan Indonesische roepia te komen. Helaas zijn er veel verhalen bekend waarbij toeristen op Bali werden opgelicht tijdens het geld wisselen. Neem dus het zekere voor het onzekere en doe het niet.

Do: Pinnen bij een ATM

Tegenwoordig is pinnen bij een geldautomaat, ook wel ATM, eigenlijk nergens een probleem op Bali. Zet vooraf aan je reis je pinpas op ‘wereld’ en houd een creditcard achter de hand voor als je bankpas niet geaccepteerd wordt. 

Let op: Ook op Bali zijn skimmers actief. Kies daarom bij voorkeur voor pinautomaten die vastzitten aan een bankkantoor. Ga bij voorkeur met z’n tweeën pinnen zodat iemand een oogje in het zeil kan houden. Zorg tot slot altijd dat je voldoende contant geld bij je hebt voor het geval er geen (werkende) pinautomaat beschikbaar is. 

Don’t: In het zuiden blijven hangen

Zon, zee, strand in Sanur, Seminyak en Canggu en een aantal belangrijke tempels zoals Uluwatu en Tanah Lot vind je allemaal in het zuidelijke puntje van Bali. Bovendien zijn veel van deze plaatsen perfect ingericht op het toerisme. Er zijn voldoende restaurants om uit te kiezen, gezellige markten om je souvenirs te scoren en hotels voorzien van een zwembad en andere luxe. Alles is aanwezig voor een comfortabele vakantie. Daar is niets mis mee, maar je mist wel een groot deel van Bali. 

Do: De massa achter je laten

Het zuiden van Bali is niet voor niets zo populair, maar het minder bezochte noorden is ook minstens de moeite waard. Zo ontdek je ten noorden van Ubud in de Balinese hooglanden rondom Munduk watervallen, meren, rijstterrassen en plantages. Of spot je apen, herten en leguanen in het regenwoud van Bali Barat National Park in het noordwesten. 

Don’t: In badkleding in een restaurant zitten

Over het algemeen is het behoorlijk warm op Bali. En anders dan op veel andere overwegend islamitische Indonesische eilanden, zijn ze op het hindoeïstische Bali coulanter als je je luchtig kleedt of in badkleding op het strand ligt. 

Maar: overdrijf het niet. Het wordt niet gewaardeerd als je in badkleding in een strandtent of de zwembadbar aanschuift. Ook op de openbare weg is het erg onbeleefd om bijvoorbeeld zonder t-shirt te lopen. Bedek jezelf daarom minstens met een sarong. 

Do: De onderwaterwereld ontdekken

Als je op een van de stranden van Bali ligt heb je geen idee van het leven wat zich onder het wateroppervlak afspeelt. En dat terwijl Indonesië in de zogenaamde koraaldriehoek ligt, waar onder andere 75 procent van alle koraalsoorten op aarde leven. 

Duiken of snorkelen op Bali is dus een aanrader. Het eiland Menjangan in het Bali Barat National Park staat bekend als duikparadijs vol tropische vissen en schildpadden. Bij Padangbai spot je rifhaaien en reuzenmanta’s en bij het dorpje Tulamben duik je naar vrachtschip Liberty uit de Eerste Wereldoorlog. 

Don’t: Een Bali Belly oplopen

Het klinkt als een koosnaampje, maar een Bali Belly is een serieuze aangelegenheid. Het is een zware voedselvergiftiging met symptomen als buikkrampen, diarree en overgeven die je vakantie op Bali aardig kan verpesten.

Gelukkig is de kans op een Bali Belly klein als je goed oplet. Drink bijvoorbeeld alleen schoon water en vermijd rauw voedsel als salades en sushi. Pas ook op met vlees waarvan je niet weet hoe lang het er al ligt. Was regelmatig je handen, eventueel met desinfecterende handgel en eet waar het druk is. Daar is de kans groot dat het eten vers is ingekocht. 

Do: Een kookworkshop volgen

Een van de leukste manieren om meer te leren over de Indische en Indonesische keuken is door het volgen van een kookworkshop. In Ubud worden bijvoorbeeld veel kooklessen aangeboden. 

Samen met een lokale chef ga je een traditionele markt op om verse ingrediënten te kopen en leer je alvast wat al die verschillende fruitsoorten en kruiden zijn. Vervolgens ga je zelf aan de slag en maak je je eigen gado-gado, rendang of sate ayam. Eenmaal thuis waan je je weer even in Bali als je deze gerechten zelf bereidt. 

Don’t: Geen rekening houden met culturele verschillen

Er zijn een aantal culturele verschillen die handig zijn om te weten, om te voorkomen dat je iemand onbewust beledigt. Zo zijn voeten en de linkerhand bijvoorbeeld onrein. Met je voeten naar iets of iemand wijzen is dus uit den boze, net als iets aangeven met je linkerhand. Houd dat in gedachten als je bij iemand thuis op de grond gaat zitten, als je op de markt iets op een kleedje aanwijst of bijvoorbeeld als je geld of andere zaken overhandigt. 

Do: Tempelvoorschriften opvolgen

De enorme hoeveelheid tempels bewijzen hoe belangrijk deze zijn voor de Balinezen. En de kans is groot dat je een van die duizenden tempelcomplexen bezoekt tijdens je vakantie op Bali. Doe dat met respect en houd je aan de voorschriften. 

Allereerst dien je je gepast te kleden. Bedek je benen tot over de knieën, je schouders, je bovenarmen en je buik. Bijvoorbeeld met een sarong of ander soort omslagdoek. Vaak zijn sarongs bij de ingang van een tempel te leen. Wanneer je een tempel ingaat, trek je je schoenen uit. Tot slot is het wel zo netjes om een kleine donatie te doen, net zoals in een kerk vaak gedaan wordt. Zo’n 5.000 tot 25.000 Indonesische roepia is vaak voldoende. 

Ben jij met deze tips helemaal klaar voor een vakantie naar Bali? Bekijk hier het aanbod rondreizen!

Fotocredits: Alex Hanoko | David Petit

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors