Op een gemiddelde kantoordag zitten de redacteurs van Getaway Travel, de organisatie achter Indonesie.nl, in opperste concentratie de leukste reistips uit te typen achter hun computer. Maar af en toe dwalen hun gedachten stiekem even af naar de momenten dat ze zelf op reis waren of fantaseren ze vast over hun volgende bestemming.
Soms monden die fantasieën uit in een discussie tijdens de lunchpauze. Om klokslag één uur schuift het hele team aan de lunchtafel aan. Tussen het brood-roosteren, tosti-bakken en crackers-smeren door worden de laatste nieuwtjes, de beste series, de leukste restaurants én de vetste vakantiebestemmingen bediscussieerd.
Vandaag in de spotlight: vakantiebestemming Indonesië. Welke plekken mag je absoluut niet missen tijdens je rondreis door Indonesië? De tips en argumenten vlogen over tafel en we besloten niet één, maar de drie allerleukste plekken in Indonesië met jullie te delen.
Jamie van Tol: ‘Het lijkt wel of ik in een aquarium ben beland’
Jamie werkt als community-stagiaire bij Getaway Travel. Tijdens haar eerste verre reis ging zij samen met haar familie naar Bali. Het was nog mooier en leuker dan ze van te voren had verwacht. De mensen waren zo vriendelijk en de Balinese keuken is verrukkelijk.
Er zijn zoveel fijne plekken op Bali! Maar als ik moet kiezen, dan ga ik toch voor snorkelen en duiken op Menjangan Island. Deze betoverende plek is te vinden in het Bali Barat National Park in West-Bali.
‘s Morgens vroeg worden we opgehaald om te gaan snorkelen en duiken bij Menjangan Island. Van tevoren wordt ons verteld dat er veel schildpadden leven in het nationale park, die we hopelijk vandaag ook gaan spotten.
Na een half uur varen, meren we aan op het parelwitte strand. Met knikkende knieën stap ik uit de boot. Ik ga zo voor de eerste keer duiken in open water en dat is toch best wel spannend!
Gelukkig gaan we eerst nog even snorkelen. Eenmaal met mijn hoofd onderwater lijkt het wel of ik in een aquarium ben beland. Onder me bewonder ik het kleurrijke koraal en de tropische vissen. Onder andere Nemo (clownvis) en Dory (Picasso doktersvis) zwemmen voorbij. Ik weet gewoon niet waar ik moet kijken en welke vis ik achterna zal zwemmen.
Na het snorkelen heb ik amper tijd om bij te komen, want het duiken gaat beginnen. Na de laatste instructies en bemoedigende woorden gaan we opnieuw het water in. Deze keer uitgerust met een zuurstoffles. We lopen het water in, wat zo helder is dat ik al wadend door het water de vissen bij m’n voeten zie wegschieten. We gaan steeds dieper het water in, en dan zien we eindelijk de schildpadden zwemmen!
We zwemmen met de schildpadden mee in de stroming. Gelukkig heb ik een onderwatercamera bij me om deze bijzondere ontmoeting vast te leggen. Dan is het alweer tijd om naar boven te gaan. Wat een geweldige dag.
Milo Westenberg: ‘Yogyakarta wordt te vaak overgeslagen tijdens een rondreis door Indonesië’
Milo werkt als advertentie- en marketingmedewerker bij Getaway Travel en is het jonkie van het team. Dat betekent overigens niet dat hij de minste reiservaring heeft. Vooral Indonesië heeft een diepe indruk op hem gemaakt, omdat hij daar de geboorteplaats van zijn opa bezocht.
Een van de plekken die mij het meeste is bijgebleven van mijn rondreis door Java is Bandung; de geboorteplaats van mijn opa en de hoofdstad van de provincie West-Java. Samen met mijn ouders ging ik naar de plek in Bandung waar mijn opa’s huis heeft gestaan.
Daarnaast zijn we naar de gedenkplaats voor overledenen geweest, waar een kruisje voor mijn overgrootvader staat. Hij werd in het Jappenkamp van Bandung vermoord. Dit persoonlijke stukje familiegeschiedenis heeft veel indruk op mij gemaakt.
Een andere plek op Java die ik andere reizigers aanraad is Yogyakarta; de zogenaamde culturele hoofdstad van het eiland. De uitvalsbasis voor een cultureel uitstapje naar de tempelcomplexen Borobudur en Prambanan wordt wat mij betreft enorm onderschat en te vaak overgeslagen tijdens een rondreis door Indonesië. Terwijl de stad juist zo de moeite waard is om een paar dagen te vertoeven!
Begin je ontdekkingstocht met een ritje in een becak (Indonesische fietstaxi) om een indruk te krijgen van de stad. Tijdens je 'tour de Yogyakarta' valt het enorme paleis van de sultan direct op. Het rijkelijk versierde Kraton is dan ook het politieke en culturele hart van Yogya en huist naast 25 duizend Indonesiërs onder andere een markt, school en moskee! Houd er rekening mee dat het Kraton alleen ‘s ochtends open is voor publiek.
Sla ook zeker de lokale ochtend- en avondmarkten van Yogyakarta niet over. Al om vier uur ‘s ochtends wordt er stevig onderhandeld over de prijs van stinkende durians, kroepoek of zelfs kippenharten. ‘s Avonds scoor je je maaltijd bij een van de eetkraampjes op het plein Alun-Alun Selatan Kraton. De rondrijdende neonverlichte skelters blazen vrolijke muziek uit de speakers en zijn je entertainment van de avond.
Marleen de Keyzer: ‘Wát is Kampung Warna Warni een fantastisch project!’
Al ruim vier jaar schrijft hoofdredacteur Marleen voor Indonesie.nl en nog steeds is ze láng niet overal geweest. Maar: de plekken die ze bezocht, stalen haar hart. Waarom? Vooral vanwege de prachtige mensen; hartelijk, enthousiast en gastvrij. Maar natuurlijk ook een beetje door het heerlijke eten en de betoverende natuur.
Als enorme fan van de iets minder bekende plekjes én de verhalen van locals, wil ik jullie meenemen naar een fantastisch sociaal project in een achterbuurt van Malang op Java.
Aan de rand van de Brantasrivier rijd ik een vervallen wijk in. Nu hoor ik je denken: verwaarloosde huizen, kapotte daken, afval op straat en veel armoede. Fout! Jodipan is anders.
Als ik de bus uitstap, kijkt een lange, vrolijk geschilderde trap me aan. De leuning is gehuld in allerlei kleurtjes. Elke trede heeft een ander patroon. En boven de trap hangt een bord waarop in speelse letters ‘Kampung Warna Warni’ is geschreven. ‘Kleurrijk dorp’ betekent dat. Ik loop er onderdoor. En dan. Dan kom ik in een soort sprookjeswereld terecht.
Alles is geschilderd. Maar echt álles. De muren, deuren, ramen, daken, trappen, bankjes. Zelfs de prullenbakken hebben een kleurtje. Had ik al gezegd dat dit fantastisch is?
Een Indonesische vrouw spreekt me aan. Of ik een ‘es jus’ (kokossapje) van haar wil kopen, vers gemaakt. Haar dochter verstopt zich achter haar lange, lichtgrijze rok, ze lacht verlegen naar me.
Dan hoor ik gelach, veel gelach. Indonesische jongens rennen voorbij met een voetbal, zwaaiend. Een paar tienermeisjes willen met me op de foto. Ze wijzen giechelend naar mijn blonde haar en komen voorzichtig naast me staan. Ik moet voor mijn gevoel een meter door mijn knieën.
Een stukje verderop zitten twee meisjes op een bankje voor een knalblauwe muur. Hun moeder wil dat ik met ze op de foto ga. Ik vraag er een foto voor terug, voor die knalblauwe muur. En dan snap ik het: dit is waarom dit project zo succesvol is.
Wat begon als een studentenproject om de levensstijl van de mensen in de wijk te verbeteren, is uitgegroeid tot een kleurrijke toeristenattractie. Ik weet het, ik weet het. Dat klinkt een beetje als aapjes kijken (waar ik overigens totaal geen fan van ben). Maar bij Kampung Warna Warni steekt het nét iets anders in elkaar.
Want wat gebeurde er nou? In een mum van tijd gingen de kleurrijke foto’s rond op sociale media. Nieuwsgierige reizigers kwamen erop af. En de locals zagen dit als een kans.
Ze begonnen snacks en drankjes te verkopen aan huis. Vroegen parkeerkosten. En bovenal: vonden een reden om de wijk schoon te houden. Nu dient Kampung Warna Warni zelfs als bloeiend voorbeeld voor andere sloppenwijken. En precies dat maakt het toch fantastisch!
Ben jij na het lezen van deze tips klaar voor een rondreis door Indonesië? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties. Heb je zelf de ultieme tip voor Indonesië die je wil delen? Schrijf dan hier een review!