Waarom is Jakarta aan het zinken?

Waarom is Jakarta aan het zinken?

door Elsemieke Land

Dat Jakarta een van de snelst zinkende steden ter wéreld is, is mede te danken aan de stijgende zeespiegel. Maar het wegzakken van de stad is ook het gevolg van het massaal oppompen van grondwater, waarmee de miljoenen inwoners zichzelf van water voorzien. Want dat is meer dan dat er door de natuur wordt aangevuld. Het resultaat daarvan is dat stadsdeel Noord-Jakarta in het afgelopen decennium in recordtempo zonk. Wel tweeënhalve meter! In dit tempo staat Noord-Jakarta in 2050 bijna volledig onder water. En ook andere stadsdelen én de buitenwijken van de kuststad zinken. 

En dat is zorgwekkend, want het zinken levert nu al steeds regelmatiger overstromingen op. Vooral in het regenseizoen. Omdat de helft van de Indonesische hoofdstad onder zeeniveau ligt, moeten een aantal van de dertien rivieren die door de kuststad stromen inmiddels ‘bergop’ stromen om de zee te bereiken. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat het overtollige water niet kan worden afgevoerd. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Het plan van de Indonesische regering om een zeewering en kunstmatige eilanden in de baai van Jakarta aan te leggen, zou volgens critici alleen maar uitstel van executie zijn. De echte oplossing zit hem in het vervangen van de soms illegale en niet-gereguleerde grondwaterwinning voor duurzame waterbronnen zoals regen- of rivierwater of leidingwater uit kunstmatige reservoirs. Maar de overheid ziet geen heil in dit extreem kostbare meerjarenplan. Ze denkt aan minder ingrijpende maatregelen en heeft in de tussentijd besloten de Indonesische hoofdstad te verhuizen naar Oost-Kalimantan. En de Jakartanen? Die lijken zich te hebben neergelegd bij het risico van het wonen in de hoofdstad.

Fotocredits: Seika

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors