Waarom liggen er op Bali overal offers op straat?

Waarom liggen er op Bali overal offers op straat?

door Elsemieke Land

Voor de hindoeïstische bevolking van Bali is het brengen van offers een belangrijk onderdeel van hun geloof. Dagelijks leggen de Balinezen nieuwe offermandjes, de zogenaamde ‘canang sari’, neer bij alle offerplaatsen. Het is een een offer aan hun god Sang Hyang Widhi Wasa. Je ziet de offers bijvoorbeeld bij tempels, huistempels, voor winkels op de stoep en in alle tempeltjes op de markt. 

Hoe onhandig zo’n offermandje midden op straat ook is, er op stappen wordt als disrespectvol naar de cultuur en religie gezien. De offers worden namelijk gebracht om kwade demonen goedgezind te houden en als teken van dankbaarheid voor het leven. Wanneer er iemand in de familie of gemeenschap overlijdt, blijven de offers dan ook uit.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

De mandjes worden gemaakt van palmbladeren en gevuld met rijst of koekjes, wierook en bloemen in verschillende kleuren. Elke kleur bloem staat symbool voor een andere god en dient in een bepaalde richting geplaatst te worden. Op verschillende belangrijke feestdagen worden nog eens extra offers gelegd om bepaalde elementen te zegenen. Op de dag dat het metaal gezegend wordt, zie je bijvoorbeeld offermandjes op auto’s, computers en bromfietsen liggen. 

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors