Is de beet van een komodovaraan echt dodelijk?

Is de beet van een komodovaraan echt dodelijk?

door Elsemieke Land

Ja. Komodovaranen zien er niet alleen draakachtig uit, hun beet is ook nog eens dodelijk voor dieren én mensen. Als je gebeten wordt, is het daarom belangrijk om de verwondingen zo snel mogelijk te behandelen bij een medische post of in het ziekenhuis. 

Lange tijd dachten onderzoekers dat de dodelijke beet veroorzaakt werd door bacteriën in het speeksel. Pas tien jaar geleden, in 2009, kwam de Australische onderzoeker Bryan Fry erachter dat de bek van de komodovaraan dodelijke gifklieren bevat. Het gif werkt als bloedverdunner, waardoor de prooi na een beet in shocktoestand raakt en veel bloed verliest. Dit wordt het slachtoffer vaak binnen dertig minuten tot vier uur fataal.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesie

De komodovaraan eet allerlei soorten vlees, met herten en zwijnen als favoriet. Het komt incidenteel voor dat mensen worden aangevallen door een varaan. Dit lijkt vooral te gebeuren wanneer iemand te dichtbij komt. Ze houden er namelijk niet van om gestoord te worden tijdens het eten en gaan dan in de aanval. Neem dus geen risico en ga onder begeleiding op pad als je de komodovaraan in het echt wil zien, bijvoorbeeld in Komodo National Park. Bewaar altijd voldoende afstand.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors