Regionale specialiteiten

Regionale specialiteiten

door Getaway Travel

Er is eigenlijk niet één Indonesische keuken. De verschillende eilanden vertonen natuurlijk grote overeenkomsten (rijst!) maar hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Hier staan de vier belangrijkste keukens beschreven.

Java

Door de koloniale geschiedenis is Java beïnvloed oor verschillende landen en kent de keuken Arabische, Chinese, Indiase en Europese gerechten. De Javanen zijn over het algemeen geen grote vleeseters. Ze eten meer vegetarische soja-producten als tempé en tofu. Dit wordt vaak gegeten met sambal en kokosmelk. In restaurants wordt wel vaak kip geserveerd. Javanen bereiden hun gerechten vaak in de wadjan, afkomstig uit China. Bij ons bekend als de wokpan.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

De Sundanese keuken is een bekende Javaanse keuken en komt van West-Java. Deze keuken is erg gekruid en niet zo heet als bijvoorbeeld de Padang-keuken van Sumatra. Op Oost-Java eten de mensen iets zoetere gerechten. Deze keuken staat bekend om haar rijkheid en de goede kwaliteit van het vlees. Het eten wordt dan vaak gezoet met gula jawa, javaanse suiker.

Een klassieker is gado-gado, gekookte groenten met pindasaus. De gerechten van Centraal-Java zijn waar mogelijk nóg zoeter door het toevoegen van jackfruit (een grote, zoete en exotische vrucht).

Sulawesi

Deze keuken staat bekend om de in bamboe-bereide gerechten, oftewel de pa'piong. Deze worden extra pittig gemaakt met de kluak, een vrucht die de gerechten zwart kleurt en een zoute smaak geeft. Als je pamarrasan in de naam ziet staan, zit er kluak in het gerecht verwerkt. In de streek Minahasa, op Noord-Sulawesi, worden heel bijzondere, of bizarre, dingen gegeten. Wat te denken van een soep van vliegende hond (soto kalong) of een gebakken bosrat (kawaok).

Sumatra

De Padang-traditie komt oorspronkelijk van Sumatra. Deze keuken is behoorlijk pittig. Het gebruik van vele pepers wordt verzacht door de roylaa gebruik van kokosmelk. Er staan weinig groenten op het menu maar weer veel dierlijke eiwitten. Pandangkoks bereieden dan ook meer vleesgerechten dan de Javanen. In hun restaurants worden maaltijden geserveerd uit de keuken van de Minangkabau. De hele tafel wordt volgezet met allemaal kleine koude gerechtjes. Je eet alleen wat je lekker vindt en betaalt ook alleen daarvoor.

Bali

Door de toename van het toerisme op Bali is het moeilijk om hier nog echt traditioneel Balinees te eten. Toeristen willen toch elke dag nasi goreng, denken de restauranthouders. Maar nasi goreng hebben we volop in het westen, dus probeer je natuurlijk op Bali iets anders.

De Balinezen gebruiken, net als de rest van Indonesië, vaak kokosmelk. Ze roosteren de kokosnoot echter eerst, waardoor de kokosmelk een speciale smaak krijgt. Probeer eens het bekende babi guling, geroosterd speenvarken met kruiden, pepers en rijst. Ook bebek betutu is populair. Dit is eend in bananenbladeren die eerst wordt gestoomd en daarna nog geroosterd.

Uit eten op Bali

Op Bali zijn er drie soorten eetgelegenheden waar je kan gaan eten: de hotels, de toeristenrestaurants en eetgelegenheden waar de lokale Balinezen eten. De meeste hotels beschikken over een eigen restaurant. Het aanbod is meestal zeer gevarieerd. Er worden zowel maaltijden uit de Indonesische, Thaise, Japanse en Chinese keuken aangeboden maar je kan ook kiezen uit de westerse maaltijden. De prijzen zijn vaak niet goedkoop doch de prijs-kwaliteitverhouding is meestal niet minder dan redelijk te noemen. Veel van de restaurants op Bali zijn in eigendom van Chinezen en de maaltijden komen uit de Chinese en de Maleise keuken.

Veel gerechten worden aangepast aan de voorkeur van de toeristen. Als je van heet houdt dan kun je vragen of het gerecht pedis (heet) wordt klaargemaakt. Als je gewoon snel wilt snacken kan dat natuurlijk ook, vooral in de omgeving van Kuta zijn er een aantal fastfoodtentjes te vinden waar je snel kan aansterken voordat je je dagprogramma voortzet.

Als je niet zoveel geld wilt uitgeven kun je goed terecht bij een van de voedselstalletjes (warung) langs de weg, een eetzaaltje (rumah makan) of een eenvoudig restaurant. Dit zijn de gelegenheden waar de lokale Balinezen meestal komen eten maar ook toeristen zijn hier welkom.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors