Indonesische keuken

Indonesische keuken

door Getaway Travel

Eigenlijk kan er niet gesproken worden over dé Indonesische keuken. De duizenden eilanden van de archipel vertonen op culinair gebied natuurlijk overeenkomsten, maar regionale specialiteiten en variaties zijn er in overvloed. Toch is er één hoofdbestanddeel overal aanwezig... Rijst!

Indonesische keuken

Gekookte rijst zonder verdere toevoegsels noemen de Indonesiërs 'nasi putih'. Gebakken rijst met groente en vlees/vis heet 'nasi goreng'. Nasi goreng bestaat meestal uit rijst, aangevuld met sajoer (nat groentegerecht), vlees of vis en eieren. Ook populair zijn 'tahoe' of 'tempé', oftewel producten van sojabonen. Kroepoek, atjar en sambal zijn natuurlijk onmisbaar! In Indonesië wordt de rijst niet gekookt, maar gestoomd of gebakken.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

De Indonesische keuken kent een groot aantal kruiden, zoals laos, komijn, gemberwortel en citroengras. Deze kruiden worden fijngestampt in een stenen vijzel, 'oeleken' genoemd. Aan vrijwel ieder gerecht worden verder uien en knoflook toegevoegd. Tot slot worden gerechten vaak op smaak gebracht met de zachte smaak van santen (kokosmelk) en de meer zoete ketjap. De uitgebreide rijsttafel zoals wij die kennen wordt in Indonesië alleen geserveerd bij feestelijke gelegenheden.

Eens iets anders

Het is buiten de traditionele keuken ook goed toeven in Indonesië. De buitenlandse keukens hebben een sterke invloed achtergelaten. Denk aan de Indiase curry en de vele Chinese restaurants. Varkensvlees vind je weinig in Indonesië, aangezien het eten hiervan wordt verboden door de belangrijkste godsdienst van het land, de islam. Wel kan je op sommige eilanden bijzonder vlees eten, bijvoorbeeld hond...

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors