Tips en weetjes

Tips en weetjes

door Getaway Travel

Als je uit eten gaat in Indonesië is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Met welke hand eet je? Hoe netjes ziet het eettentje eruit? Lees ook goed de menukaart en vraag eventueel om uitleg, want ze zijn in Indonesië gek op bijzondere ingredienten. De volgende tips en weetjes zijn handig om te onthouden!

Tips

- Eet altijd alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen. Eten, mensen of dingen aanraken doe je dus met je rechterhand.
- Eten met je handen (je rechter dus) is niet raar, maar gebruikelijk. Let in de wat duurdere restaurants op de mensen om je heen om te zien of het gepast is.
- Let altijd goed op de hygiëne!
- Wanneer je door locals bent uitgenodigd om een hapje te komen eten, wacht je totdat de gastheer begonnen is met eten. Indonesiërs bereiden altijd meer eten dan nodig is. Alle borden netjes leegeten, zoals bij ons, is hier dus niet nodig. Het betekent zelfs dat je nog honger hebt... Voor je het weet staan er weer drie schalen!
- Ga als je budget het toelaat ook eens eten in een wat duurder Indonesisch restaurant. Hier wordt meer tijd aan het koken besteed, zijn de ingrediënten vers en de gerechten complexer.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Hygiëne

Niet alle eettentjes in Indonesië zijn even hygiënisch. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar let er gewoon iets meer op dan je normaal doet. Voedsel dat gebakken of gekookt is, of dat gepeld moet worden is meestal veilig. Groente en fruit moet je altijd even wassen. Kijk uit met ijs dat op straat verkocht wordt en laat de ijsblokjes uit je drankje. Hoe lekker ze ook zijn, schaaldieren zoals mosselen en oesters kan je ook beter overslaan.

Let ook op de hygiëne van de eetgelegenheid zelf. Ziet het restaurant of eetstalletje er schoon en netjes uit? Dan kan je er meestal vanuit gaan dat het eten dat ook is. Kijk of je veel locals ziet in een restaurant, dat is namelijk een goed teken.

Bijzondere ingrediënten

In Indonesië worden veel bijzondere en vreemde dingen gegeten. Kort gezegd eten ze daar alles wat loopt, kruipt, vliegt en zwemt. Pas dus op, want de kans is groot dat je iets op je bordje krijgt waar je later nachtmerries van krijgt. Hieronder een lijstje van een aantal bijzondere en gevreesde ingrediënten.

- Trasi = gefermenteerde garnalenpasta. Ruikt naar rotte vis.
- Anjing = hond. Codenaam is RT.
- Sate cobra = saté maar dan net even anders. Dit is voor mannen een potentieverhogend middel. Ook het bloed van de cobra wordt gedronken.
- Babat = pens van het rund. Dit is in Nederland hondenvoer, maar wanneer het gekruid is kan het soms toch lekker zijn.
- Ayam = kip. Opzich niets vreemds aan. Alleen gooien ze echt helemaal niets weg van zo'n kip. Kijk niet raar op als je tussen je nasi een snavel of een nagel vindt.
- Vissenkop = ook echt alles hiervan wordt gegeten.
- Durian = een grote vrucht die behoorlijk stinkt. Als je de stekels en de harde bast hebt getrotseerd blijkt de inhoud verbazend lekker! De Durian wordt dan ook niet voor niets 'Koning der vruchten' genoemd.
- Kalong = een soort vleermuis of grote vliegende hond die van fruit leeft.

Wist je dat...

... de rijsttafel door de Nederlanders geïntroduceerd is in Indonesië. Indonesiërs eten alleen rijsttafel bij feestelijke gelegenheden, zoals de Ramadan.
... ze in Indonesië drie keer per dag rijst eten. Rijst bevat geen cholesterol en gluten, is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën.
... er buiten toeristische plaatsen nergens gekoelde drank te koop is. De Indonesiërs drinken frisdrank graag lauw. Lees meer over Indonesisch drinken.
... ze in Indonesië allang de oplossing hebben gevonden tegen overgewicht, moeheid en andere dagelijkse kwalen? Er zijn hier allerlei medicinale drankjes in omloop, oftewel jamu. Ze worden gemaakt van kruiden en water en overal op straat verkocht. Koop deze drankjes nooit voor de smaak, ze zijn heel erg bitter. Of je ze moet kopen voor de heilzame werking is ook maar de vraag...
... je saté in Indonesie uitspreekt met de klemtoon op de eerste lettergreep? Het wordt daar ook wel geschreven als sateh.
... Indisch eten in feite Indonesisch eten is, maar aangevuld met allerlei gerechten, hartige hapjes en koekjes van Europese oorsprong? Zelfs de frikadel is toegevoegd.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors