Rijst

Rijst

door Getaway Travel

Lang- of rondkorrelig, geel of zilvervlies... Rijst is er in alle soorten, geuren, kleuren en maten. Zo ook in Indonesië! In de Indonesische keuken vormt rijst de basis voor het hoofdgerecht. Niet zo gek dus dat de Indonesiërs zo'n drie keer per dag rijst eten!

Rijst is niet alleen als voedsel een belangrijk onderdeel van het Indonesische leven. Het bepaalt het ritme van het leven. Veel belangrijke rituelen zoals het huwelijk worden pas gehouden na de oogst. Bovendien is deze graansoort zelfs heilig en vormt het een connectie tussen de mens en de goden. De rijstgodin Dewi Sri was de vrouw van de hindoeïstische god Vishnu, al wordt zij al genoemd in bronnen van voordat het hindoeïsme in Indonesië werd geïntroduceerd.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Rijst en rijstvelden

Al zo'n 2000 jaar lang wordt er rijst verbouwd in Indonesië. Net als granen en maïs is rijst een grassoort. Rijst bevat geen cholesterol en gluten, is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën. Een gezonde hap dus!

In Indonesië wordt rijst verbouwd op rijstvelden, de zogenaamde sawa's. Dit zijn stukken grond die ommuurd worden door lage lemen walletjes, gelegen als terras in een heuvelachtig landschap. Deze terrassen vormen een bekend onderdeel van het Indoneische landschap.

Voordat er gezaaid wordt, bewerken waterbuffels de grond. De velden staan daarna voortdurend onder water totdat de rijst rijp genoeg is om geoogst te worden. Tijdens het rijpingsproces worden er in tradtionele gemeenschappen nog steeds oude ceremonieën gehouden om de rijstgodin gunstig te stemmen.

Bezoek de sawa's

Een bezoek aan de rijstvelden in Indonesië is een must! Ben je op Bali, bezoek dan zeker de sawa's bij het dorp Jatiluwih. Deze behoren tot de mooiste van Indonesië. Ook leuk is het om fietsen te huren en daarmee door de rijstvelden te toeren. Je bevindt je dan opeens in een heel andere wereld. Dit kan bijvoorbeeld in de kunstenaarsplaats Ubud op Bali.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors