Indonesische of Indische keuken

Indonesische of Indische keuken

door Getaway Travel

Indonesisch of Indisch? Vaak worden deze twee verward met elkaar, terwijl ze toch echt verschillend zijn. De Indonesische keuken is de authentieke keuken van Indonesië. Deze keuken is zeer divers, omdat de honderden eilanden van de archipel op culinair gebied verschillen. Daar valt meer over te lezen onder regionale specialiteiten.

De Indische keuken kent zijn oorsprong echter in de koloniale periode van het huidige Indonesië. De oorspronkelijke gerechten van Indië zijn aangepast aan de smaak van de Nederlandse kolonisten. Zij ontdekten in Indië de eetgewoonten en producten van de plaatselijke bevolking. Toen zij na de oorlog terugkeerden in Nederland probeerden zij de nieuwe gerechten te bereiden. Ook kwamen er veel mensen van gemengde afkomst (Nederlands-Indisch) naar Nederland. Zij begonnen hier toko's en eethuisjes.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesie

In plaats van de exotische ingrediënten uit Indië werden hier oerhollandse producten gebruikt. Ook werden de gerechten aangepast aan de Westerse smaak door de sambal weg te laten. Deze samenvoeging van Indonesisch en Nederlands noem je de Indische keuken. De Indische keuken is ook een beetje beïnvloed door de Britten en Portugezen, die in de koloniale periode eveneens invloedrijk waren in Indië.

Een perfect voorbeeld van een Indisch gerecht is de rijsttafel. De kolonisten met voldoende geld, kokki's en bedienden serveerden deze in Nederlands-Indië. Ook nu vind je de rijsttafel op de menukaart in onze Indonesische restaurants.

Indonesisch eten in Nederland

De grote vraag is of datgene wat je in Nederland op je bord krijgt echt Indonesich is wanneer je bij een 'Indonesisch' restaurant eet. Tegen de verwachting in serveren ze hier voornamelijk Indische gerechten. Er wordt dus naast Aziatische producten vooral gebruik gemaakt van Westerse ingrediënten. De smaken zijn 'verwesterd'.

In ons land zijn ook tientallen Chinees-Indische restaurantjes te vinden. Als je hier gaat eten vind je helemaal niets meer terug van de authentieke Indonesische keuken. De Chinezen hebben de gerechten namelijk nóg meer aangepast aan de Nederlandse behoeften. De loempia en nasi goreng die je hier besteld zijn alles behalve Indonesisch.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors