12 fotogenieke plaatsen op Bali

12 Fotogenieke plaatsen op Bali

door Maxime van der Laarse

Groene rijstvelden, witte stranden, puffende vulkanen, wit schuimende watervallen, intrigerende architectuur, een kleurrijke bevolking en unieke culturele ceremonies. Van natuurpracht tot door mensenhanden gecreëerde kunst, schoonheid lijkt overal om je heen te zijn op Bali.

Begeef je bijvoorbeeld tussen de vruchtbare velden van Jatiluwih, waar ze rijst op natte terrassen kweken. Of zie de zon in de zee zakken en de Tanah Lot-tempel accentueren, die op een rots aan de zuidkust van Bali is gebouwd. Vergeet vooral de iconische Ulun Danu Bratan-tempel niet in het Batur-meer. En wat dacht je van een zestig meter hoge waterval die neerstort te midden van begroeide rotsen?

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Zelfs als je geen fotograaf of poseertalentje bent, levert het prachtige Indonesische eiland je mooie plaatjes op. Wil je weten waar je het meeste succes hebt op dé foto of die ene mooie herinnering? Wij hebben een lijst met de twaalf meest fotogenieke plaatsen van Bali voor je samengesteld!

12. Pura Tirta Empul

Baden in het heilige water van de Pura Tirta Empul, terwijl je omgeven wordt door godenbeelden en kleurrijke mensen die de mooiste bloemen offeren, dat is een bijzondere ervaring. Op veertig minuten rijden ten noorden van het centrum van Ubud vind je deze Hindoeïstische tempel, waarvan de naam kristal heldere stroom betekent. Het heiligdom wordt ook wel beschouwd als de Balinese fontein van de eeuwige jeugd en er zijn verschillende baden en vijvers waar de bevolking zich graag in wast.

De legende vertelt dat de hete bron is geschapen door de god Indra, die weer op krachten moest komen na vergiftigd te zijn door Mayadanawa. Hij boorde een gat en werd onsterfelijk dankzij de krachtige fontein. Je realiseert je pas hoe heilig de tempel is als je hoort dat al het water dat wordt gebruikt tijdens crematies op Bali hiervandaan komt.

Iedereen mag zich gratis onderdompelen in een van de drie reinigende zwembaden, maar je moet je wel aan de kledingvoorschriften houden. Draag je niet de aangeboden sarong, dan word je geweigerd.

11. Klungkung Taman Gili

Op doorreis naar Ubud, op 25 kilometer ten zuidoosten van de stad, kom je langs Klungkung. Dit is een leuke tussenstop, omdat je hier Taman Gili vindt, een park waar het originele paleis van de Klungkung-familie staat die ooit vanaf hier over Bali, Lombok, Sumbawa en Java regeerde.

Loop onder de beschilderde plafonds door van het oude en belangrijkste gerechtsgebouw van Bali: Kertha Gosa. Hier zie je het laatst bewaarde exemplaar van klassieke Wayang-kunst op het complete eiland. Of neem plaats aan de rand van de lotusvijver en zie het zwevende paviljoen, de Bale Kambang.

10. Campuhan Ridge Walk

Wil je aan de grootste drukte van het eiland ontsnappen en actief bezig zijn? Maak dan de Campuhan Ridge Walk nabij Ubud. Deze negenkilometer lange route komt langs de mooiste plekjes in de gelijknamige regio.

Vertrek 's ochtends vroeg, wanneer de lucht nog fris is en de ochtendzon de natuur een mooie gele waas geeft. Onderweg loop je over groene heuvels, langs de Campuhan River, kom je ongerepte dorpjes tegen en bezoek je het Gunung Lemah-tempelcomplex.

9. Gunung Batur

Voor een van de mooiste panorama's van Bali zit je goed bij Gunung Batur. Deze 1717 meter hoge actieve vulkaan ontstond 30.000 jaar geleden door een verwoestende uitbarsting. De laatste eruptie was in 2000 en tegenwoordig is deze heilige moederberg veilig genoeg om te beklimmen.

's Ochtends is het uitzicht op haar best. Na een niet al te zware klim van twee uur kom je aan op de rand van de krater en heb je een van de meest magische ontbijten ooit. Terwijl je je eitje kookt in de met stoom gevulde kratergaten kijk je uit over de krater, het diepblauwe meer en de zonsopkomst.

8. Jatiluwih

Is groen jouw kleur? Dan voel je je waarschijnlijk op je plek tussen de rijstvelden van Jatiluwih. Door middel van de authentieke Subak-methode wordt het land succesvol bewaterd, waardoor het nu is benoemd tot Unesco Werelderfgoed. Delen van het gebied worden beschermd, zodat de agricultuur bewaard blijft.

Er lopen verschillende wandelroutes langs de rijstvelden en door het gebied, maar als je alleen even een foto wil schieten, kijkt ook vast niemand je raar aan. De groene terrassen leveren een adembenemend uitzicht op. Ze zijn niet voor niets een iconisch Balinees plaatje!

7. Gitgit Waterval

Ga 's ochtends vroeg of laat in de middag naar de Gitgit-waterval vlakbij Lovina en je hebt een grote kans dat je eventjes het alleenrecht hebt op een van de mooiste watervallen van Bali! Tijdens de anderhalve kilometer lange wandeltocht hoor je het water al ruizen. Pas op het laatste moment zie je de veertig meter hoge waterval verschijnen, de hoogste waterval van heel Bali.

Koel af in het koude meertje dat is ontstaan onderaan de waterval, volg het pad naar de brug en maak foto's van hoe de rivier zich langs de groenbegroeide rotsen naar beneden stort. Vlakbij de waterval vind je ook de Gitgit Twin Falls, waar twee kleinere watervallen samenkomen in een beschutte kom waar je onder de waterval door zwemt.

6. Uluwatu Tempel

Helemaal op het puntje van een klif op zeventig meter hoogte staat een vreemd bouwwerk. In het uiterst zuidelijke puntje van Bali vind je Pura Ulur Uluwatu, een van de meest belangrijke en bekendste tempels van Bali. Volgens de legende is deze tiende-eeuwse tempel deel van de watergodin Dewi Danu en beschermt hij het gehele eiland van kwade geesten.

De zeetempel komt misschien wel het meest tot zijn recht vlak voor zonsondergang. Zie de zon de groenblauwe zee in zakken en geniet na afloop van een traditionele Kecak-dans. Houd je camera wel goed vast, want de tempel wordt bewoond door brutale makaken.

5. Dream Beach

Voel je je meer aangetrokken tot het strand? Dan is Dream Beach op Nusa Lembongan een goede optie. Naast wit poederzand en blauwe zee vind je hier ook een infinity-pool, leuke hooggelegen terrasjes en met stro beklede luxe hutjes waarvandaan je zo van je bed het zand op stapt.

Ga een stukje lopen rondom Dream Beach. Ontdek verlaten stukjes strand en mooie inhammen of schommel heen en weer op de klif terwijl je het geruis van de golven hoort en de zilte zeelucht met je haren speelt.

4. Pura Ulun Danu Bratan

Het barst van de tempels op Bali en eigenlijk zijn ze stuk voor stuk mooi, maar de Ulun Danu Bratan-tempel gehuld in de bergen is misschien wel de meest iconische. Deze tempel is vaak te zien op ansichtkaarten vanwege haar bijzondere ligging.

Gelegen op het Bratan-meer is deze hindoeïstische tempel nog een ode aan de watergodin Dewi Danu. Het complex is verdeeld over verschillende eilandjes in het kratermeer en lijken haast te drijven. Op een eiland vind je een pagode met elf daken gewijd aan Shiva, op een ander eiland vind je een tempel met Boeddha als reïncarnatie van Vishnu.

In de omgeving ontdek je meerdere mooie kratermeren, een vruchtbare omgeving en een botanische tuin. Door de ligging is het er iets kouder en hangt er vaak een mistige waas. Neem naast je camera ook zeker een trui mee!

3. Ubud Paleis

In het hart van Ubud vind je het Ubud-paleis, ook wel bekend als Puri Saren Ubud. De lokale Koninklijke familie leeft hier nog steeds, maar op de meeste plekken mag je rondlopen. In dit paleis liggen ook de wortels van het toerisme van Bali. De kunst van Ubud heeft er voor gezorgd dat Bali dé bestemming bij uitstek werd in het begin van de twintigste eeuw.

Loop door de idyllische tuin met de lotusvijver en de banyan-boom en geniet van de intrigerende architectuur van de negentiende eeuw. 's Ochtends zie je kinderen traditionele dansen oefenen. In de avond zijn het professionele dansers die je betoveren op het ritme van authentieke gamelan-muziek met op de achtergrond de gele angkul-angkul doorgang.

2. Pura Besakih

Om het grootste en belangrijkste tempelcomplex en de hoogste en meest heilige berg van Bali te zien, moet je in het oosten zijn. Hier vind je de Besakih-tempel, gebouwd op de voet van de Agung-berg. Deze actieve vulkaan wordt door de Balinezen beschouwd als de navel van de wereld, waarvandaan de goden uitkijken over onze planeet. In 1917 verwoestte een eruptie het gebouw, maar inmiddels is het heiligdom weer hersteld.

Omdat dit de heiligste tempel is, dien je je respectvol te gedragen. Een sarong is verplicht en een selendang (hoofddoek) wordt gewaardeerd. Houd er wel rekening mee dat alleen gelovigen de hoofdtrap mogen betreden, maar er gaan verschillende routes naar het op duizend meter hoge liggende complex. Een gids heb je niet nodig om de tweehonderd bouwwerken en dertig complexen te verkennen.

1. Pura Tanah Lot

De belangrijkste zeetempel van Bali is misschien ook wel de meest bijzondere, omdat hij op een rots aan de kust vlakbij Kuta is gebouwd. Wil je naar de Tanah Lot-tempel, dan moet je eerst twintig meter over een zanddam lopen, maar eenmaal aangekomen zie je wel het karakteristieke stenen gebouw. En met mooi weer heb je zelfs uitzicht op de andere zeetempels.

De legende vertelt dat de rots de zee in werd geduwd door de magische krachten van de priester Nirantha in de zestiende eeuw. Heilige slangen moesten het complex beschermen en tot op heden worden zij hiervoor geëerd. Ook vind je er een magische bron die, hoewel het omgeven wordt door zoutwater, zoetwater geeft.

Tegenwoordig is de tempel vooral een geliefde plek voor fotofanatiekelingen, omdat de zonsondergang het gebouw extra tot zijn recht laat komen

Fotocredits: William | William | Anna & Michal | Anna & Michal | Brett Morrison | Fabio Achilli | Thomas Depenbusch | Martin Garrido | Jumilla | Oarranzli | Chee.hong | Juan Antonio F. Segal | Vin Crosbie | Aussie Assault | Selamat Made | Shawn Huang | Alex Hanoko | Momo | Kwanz | Anna & Michal | Justine Hong | BMR & MAM

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors