Geschiedenis Semarang

Geschiedenis Semarang

door Getaway Travel

De stad Semarang dateert uit de negende eeuw toen het nog Pergotta heette. Aan het begin van de vijftiende eeuw kreeg de stad internationale faam door het bezoek van admiraal Cheng ho Zhenghe, een moslimgezant van de Mingdynastie.

Hij was erop uit gestuurd om diplomatieke- en handelsbetrekkingen te ontwikkelen met de landen in Zuidoost-Azie, India en Oost-Afrika. Hij werd vergezeld door een enorme vloot van 62 schepen en bijna 28.000 man.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Macht van Demak

Aan het einde van de vijftiende eeuw nam een Arabische mullah de lokale naam Ki Pandan Arang aan. En onderworp Semarang aan het machtige Demak. In de zeventiende eeuw nam de macht van Demak af waardoor Semarang in aanzien kon groeien.

In 1678 kwam Semarang in handen van de V.O.C. die, ondanks een opstand van Chinese en Mataramse strijdkrachten in 1706, hun macht over de stad voorlopig niet meer zouden vrijgeven. Onder invloed van de Nederlandse handel zou Semarang verder groeien.

Er werden goede wegen naar het zuiden gebouwd en de vlaktes rondom de stad werden gecultiveerd voor suiker, rijst en koffie waardoor de haven van Semarang aan het einde van de negentiende eeuw kon opbloeien tot een groot handelscentrum. Semarang zou een van de weinige havens aan de noordkust zijn die zich konden aanpassen aan de overgang naar stoomboten. Aan het begin van de twintigste eeuw kon Semarang zich meten met grote steden als Surabaya en Batavia.

Chinese zakenmannen

Semarang zou echter niet zo groot zijn geworden zonder de inspanningen van bepaalde Chinese zakenmannen. Oei Tiong Ham was aan het begin van de twintigste eeuw de rijkste man van Zuidoost-Azië. Hij wist winsten te maken in de agrarische export en zijn controle over de opiumhandel in Java. Hij was de eerste multinational van Azië met vestigingen in Bangkok, Calcutta, Singapore, Hong Kong, Shanghai, London en New York. De basis van dit zakenimperium dankt hij aan zijn vader Oei Tjie-sien die na zijn komst in 1858 in Semarang fortuin wist te maken.

Tegenwoordig zijn nog veel kleine en middelgrote bedrijven in handen van Indonesische Chinezen. Een aantal daarvan zouden afstammelingen zijn van Oei Tiong Ham aangezien de beste man ook bedreven was in het maken van nakomelingen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors