Wallace-lijn

Wallace-lijn

door Getaway Travel

De Engelsman Alfred Russel Wallace (1823-1917) was de eerste natuur wetenschapper die uitgebreid onderzoek heeft verricht naar de verschillende diersoorten in de Indonesische archipel. Volgens Wallace is Indonesie een overgangsgebied tussen de Aziatische diersoorten en de Australische diersoorten.

Wallace-lijn

De Wallacelijn, de denkbeeldige lijn tussen de twee zones, loopt tussen Bali en Lombok. Tijdens de ijstijd was het gebied ten westen van de lijn (Sumatra, Kalimantan, Java, Madura en Bali) nog verbonden met het vasteland van Azië waardoor de dieren zich hier vrij konden verplaatsen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Hetzelfde gold voor de dieren ten oosten van de lijn (Papua) die van het Australische vasteland kwamen. Destijds was de Wallace-lijn een diepe zeetrog die het dierenverkeer tegenhield aan beide kanten. In het overgangsgebied (Sulawesi, Nusa Tenggara en de Molukken) is er sprake van een mengeling van deze twee typen fauna. Latere wetenschappers hebben deze theorie weerlegd, de verschillen zouden eerder te maken hebben met temperatuurverschillen. Desondanks geeft de Wallacelijn een redelijke indicatie van het overgangsgebied tussen de beide faunazones.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors