Regenwoud

Regenwoud

door Getaway Travel

De regenwouden van Indonesie worden in ernstige mate bedreigd door de ontginning van land voor landbouwactiviteiten of woningbouw. Ooit was Java rijkelijk begroeid met tropische regenwouden. Tegenwoordig behoort Java tot een van de dichstbevolkte eilanden ter wereld wat ten koste is gegaan van ruim 90 procent van de natuurlijke vegetatie. Alleen in de hoger gelegen gebieden boven de 1400 meter vind je nog wat van die noorspronkelijke regenwouden terug. Praktisch alle laagland-regenwouden zijn ontgonnen voor landbouwbedrijven en boomplantages.

Houtkap

De rest van de regenwouden heeft te lijden onder grootschalige houtkap. Hierdoor ontstaat weer erosiegevaar wat de natuurlijke bescherming bij overstromingen weer wegneemt. In 1997 gingen er vele voetbalvelden aan regenwouden verloren door bosbranden. Ongeveer 60 procent van het totale oppervlak van Indonesië is nog begroeid met bossen. Met een gebied van zo'n 100 miljoen hectare tropisch regenwoud komt Indonesie daarmee op de tweede plaats van de wereldtoptien van regenwouden na Brazilie.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

De meest rijke tropische regenwouden zijn nog te vinden op de eilanden Papua, Kalimantan en Sumatra. Kalimantan is daarbij het grootste exportgebied van hout in heel Zuidoost-Azië, de bossen hier hebben het nodige te verduren gehad en aan hun lijdensweg lijkt voorlopig geen einde te komen. Het eiland Nieuw-Guinea beschikt met een oppervlakte van zo'n 700.000 km2 over de meest uitgestrekte regenwouden van heel Zuidoost-Azië. Ongeveer 80-85% van het tropenwoud van Papua, het westelijke Indonesische deel van het eiland Nieuw-Guinea ligt er nog in de oorspronkelijke toestand bij.

De regenwouden van de kleine Sunda-eilanden zijn veel minder rijk aan gebladerte en takken dan de andere regenwouden in de archipel. In dit gebied valt er veel minder neerslag wat de kwetsbaarheid van de droge savannebossen voor bosbranden in de droge periode weer extra verhoogd. Op het eiland Sulawesi zijn ook nog grote stukken oorspronkelijk regenwoud te vinden. In de Molukken vind je de meeste stukken regenwoud de eilanden Halmahera en Ceram.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors