Geschiedenis Medan

Geschiedenis Medan

door Getaway Travel

Het gebied rondom het huidige Medan werd rond 1.000 na Christus bezocht door Arabische, Indiase en Chinese handelaren op zoek naar aromatische boomvloeistoffen. De Aziaten gebruikten deze voor medische doeleinden. In de eeuwen die daarop volgden wisten de handelaren, zeelieden en Islamitische en Maleisische heersers te profiteren van de groeiende winstgevende, internationale handel.

Koninkrijk Aceh

Aan het begin van de zestiende eeuw speelde er een strijd tussen het koninkrijk Aceh en het koninkrijk Deli waar Medan deel van uitmaakte. De strijd werd gevoerd om de rijke natuurlijke bronnen van het achterland.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 237 reizen naar Indonesie

Aceh zou vroeg in de zeventiende eeuw de strijd van Deli winnen en daarmee zowel de macht over de west- als de oostkust van Sumatra krijgen. De macht van Aceh begint af te nemen na de dood van sultan Iskandar in 1641. De Nederlanders zouden gaandeweg steeds meer invloed krijgen in de regio.

In 1862 begon de ontwikkeling van Medan. De Nederlander Jacob Nienhuys vestigt zich in plaats vanwege het agrarische potentieel. De vulkanische grond is zeer vruchtbaar. Nadat hij erin slaagde om tabak in het gebied te verbouwen volgden veel Europese ondernemingen. Ze vestigen zich in het gebied rondom Medan. De ondernemingen verenigden zich in 1869 in de Deli-maatschappij, wat later een van de grootste koloniale cultuurmaatschappijen zou worden.

Plantages

Doordat het gebied dunbevolkt was en het verbouwen van tabak enorm arbeidsintensief werden Chinese en Javaanse koelies geronseld. Zij moesten vaak hun hele leven onder benarde omstandigheden op de plantages werken.

In 1890 werd er naast tabak ook rubber, palmolie, sisal en thee verbouwd. De sultans van Deli, Langkat, Serdang en Asahan gaven toestemming voor de ontginning van hen land en werden stinkend rijk. Ze deelden in de opbrengsten van de maatschappij. In 1946 eindigde deze winstgevende handel door de revolutie. Een groot deel van de aristocratie, die als collaborateurs werden beschouwd, werd vermoord.

Toba Batak

De sultan heeft tegenwoordig geen politieke macht meer. Na de onafhankelijkheid kwamen er steeds meer Toba Batak in het gebied wonen waardoor de Chinezen, Javanen en Maleisiers niet langer het grootste deel van de bevolking uitmaakten.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors