Top 6 mooiste uitstapjes vanuit Medan

Top 6 mooiste uitstapjes vanuit Medan

door Elsemieke Land

Sumatra is een van de grootste eilanden van de Indonesische archipel, waar je orang-oetans spot in de levendige jungle, vulkanen beklimt en cultuur snuift in hoofdstad Medan.

De kans is groot dat je rondreis door Sumatra begint in Medan in de provincie Noord-Sumatra. Nadat je bent geland op het internationale vliegveld Kuala Namu, duik je de chaotische stad in en bezoek je musea, moskeeën en paleizen. Wil je ontsnappen aan het getoeter en de drukte van deze stad? Wij hebben de zes mooiste uitstapjes vanuit Medan voor je op een rij gezet!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

6. Bukit Lawang

Bukit Lawang ligt aan de oostgrens van het Gunung Leuser National Park. Hier spot je in de levendige jungle met een beetje geluk de roodbruine vacht van een orang-oetan tussen de groene bladeren door.

Bezoek het orang-oetan rehabilitatiecentrum bij Bukit Lawang, waar de dieren die in gevangenschap hebben gezeten opgevangen worden, met als doel ze weer vrij te laten in de natuur. Of trek met een gids door de jungle, luister naar de stromende rivier en het gebrul van de apen. En sta oog in oog met de orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving.

5. Sibolangit Waterfall

Zo'n vijftig kilometer ten zuiden van Medan ligt de tweekleurige Sibolangit waterval verscholen in de groene bossen. Door het hogere fosfor- en zwavelgehalte oogt deze waterval lichtblauw en grijs, wat haar een bijzondere verschijning maakt.

Vergeet je wandelschoenen niet, want om de 75 meter hoge waterval te bewonderen maak je een stevige wandeling door de vruchbare bossen, terwijl je het gekletter van het water steeds dichterbij hoort komen. Ter plekke is het koel, dus neem ook een jas mee.

4. Gunung Sibayak

In Indonesië barst het van de vulkanen en je reis door Indonesië is niet compleet zonder een van die vulkanen bezocht te hebben. In de provincie Noord-Sumatra vind je rondom het bergstadje Berastagi de Gunung Sinabung en de Gunung Sibayak. De 2095 meter hoge vulkaan Sibayak is een van de best toegankelijke vulkanen in Indonesië.

Start in Berastagi en klim in een paar uur naar boven en geniet bij helder weer van het uitzicht op de omliggende vulkanen. Vertrek vroeg in de ochtend om vanaf de top de zonsondergang te bekijken. Bereid je wandeling goed voor en neem een zaklamp, voldoende eten en drinken en warme en waterdichte kleding mee.

3. Sipiso-piso waterval

Vanaf een berghelling aan de rand van het Tobameer aanschouw je een van de hoogste watervallen van Indonesië: de Sipiso-piso waterval. De waterval wordt gevormd door een ondergrondse rivier en vanuit een grot stort een smalle waterstraal 120 meter naar beneden.

Rijd vanaf bergstad Berastagi in 45 minuten naar het uitzichtpunt vlakbij het dorpje Tongging. Wandel vervolgens in een half uur via het kronkelende pad naar beneden om het geweld van de waterval van dichtbij te bekijken. Deze wandeling vereist goede wandelschoenen en een geoefende wandelaar, zeker op de weg terug naar boven.

2. Tobameer

In Noord-Sumatra mag je Lake Toba niet missen. Een vulkaanuitbarsting zo'n 100.000 jaar geleden vormde dit gigantische kratermeer, wat zich zelfs het grootste verswatermeer van Zuidoost-Azië mag noemen. Naast gigantisch, is het Tobameer ook 450 meter diep. En dat maakt haar ook nog eens het diepste meer ter wereld.

Zoek in de groene, bergachtige omgeving een uitzichtpunt op om de schoonheid van Lake Toba vast te leggen. Vaar vervolgens vanaf het plaatsje Prapat naar het eiland Samosir, waar je overnacht en de traditionele Toba Batakdorpjes verkent.

1. Tangkahan jungle

Voor een echte junglebeleving in de natuur van Sumatra ga je naar Tangkahan, wat in de volksmond ook wel het verborgen paradijs wordt genoemd. Vanuit Medan of Bukit Lawang hobbel je in een jeep de jungle in.

Maak een wandeling door de jungle, wiebel over de hangbrug door de wildernis en dobber in een opblaasband de rivier af richting watervallen. Of schommel in je hangmat bij een van de lodges en bewonder vanaf de eerste rij het serene leven in de jungle.

Wil jij het Tobameer, de jungle en de watervallen in Noord-Sumatra ontdekken? Bekijk hier alle rondreizen door Sumatra!

Fotocredits: Ilya Yakubovich | Ronald Tagra | Ronald Tagra

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors