Top 4 watervallen in Indonesië

Top 4 watervallen in Indonesië

door Elsemieke Land

Als natuurliefhebber wandel je tijdens je rondreis door Indonesië over de rijstvelden van Jatiluwih op Bali, beklim je vulkaan Rinjani op Lombok of de Bromo vulkaan op Java, of duik je het Gunung Leuser National Park op Sumatra in, op zoek naar orang-oetans. 

Maar verscholen in de groene bossen en regenwouden van Indonesië wacht nóg een natuurfenomeen je op. Van een afstand hoor je het geruis, dat terwijl je nadert omslaat in het oorverdovende gekletter van een waterval. Of je nou op vakantie bent in Bali of op rondreis door Java, Lombok of Sumatra, deze vier watervallen zorgen voor een verfrissend uitstapje in de natuur van Indonesië!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

4. Gitgit-watervallen, Bali

Ga je tijdens je rondreis door Bali ook richting het noorden van het eiland, dan mag je de Gitgit-watervallen niet overslaan. Ben je uitgeluierd op het strand van Lovina of ben je uitgekeken in de stad Singaraja, dan zijn de hoogste watervallen van Bali een verfrissend uitstapje. 

De watervallen zijn zeer geliefd onder reizigers. Bezoek ze daarom in de ochtend of tijdens het laagseizoen. In het laagseizoen zijn de watervallen nog krachtiger en indrukwekkender om te zien. Bij het ticketloket betaal je 15.000 Indonesische rupiah voor een toegangskaartje. Via een aantal trappen loop je door het tropische regenwoud en langs toeristische kraampjes naar beneden, waar de drie Gitgit-watervallen je opwachten. 

De witte waterstromen met een hoogte tussen de 35 en 60 meter, worden omgeven door het contrasterende groene regenwoud. Nadat je vanaf de brug over de rivier wat foto’s hebt geschoten, koel je af in de fijne nevel of neem je een verfrissende duik in de poel. Sluit je bezoek af met een picknick of drink op de terugweg een koude Bintang in een restaurantje langs de route. 

3. Madakaripura-waterval, Java 

In Oost-Java, op een uur rijden vanaf de Bromo vulkaan, vind je het Bromo Tengger Semeru National Park. Vanaf de toegangspoort van het park hoor je in de verte de grootste waterval al razen. Je trekt je poncho en waterschoenen of slippers aan, stopt je spullen in een waterdichte tas en begint samen met een gids aan de wandeling. 

Met het water tot je knieën baan je je een weg door de sterk stromende riviertjes. Je passeert een paar watervallen en klautert over glibberige rotsen. Na een pittige wandeling van ongeveer twintig minuten kom je aan bij de Madakaripura-waterval. Je bent doorweekt en vermoeid, maar bij de aanblik van de lange waterstromen die vanaf maar liefst tweehonderd meter langs een met mos en planten begroeide rotswand naar beneden storten, ben je dat alweer vergeten.  

2. Sipiso-piso-waterval, Sumatra

Vanaf het uitkijkpunt op een berghelling in de Batak-hooglanden van Sumatra, strekt aan de linkerkant het vlakke Tobameer zich voor je uit. Aan je rechterkant duikelt een van de hoogste watervallen van Indonesië 120 meter naar beneden. 

Vanaf bergstad Berastagi rijd je in vijfenveertig minuten naar het uitzichtpunt nabij het dorpje Tongging. De Sipiso-piso waterval wordt gevormd door een ondergrondse rivier. Tussen groen begroeide kliffen stort het water in een smalle straal vanuit een grot naar beneden. De val eindigt in een riviertje die het water naar het Tobameer brengt. Voor geoefende wandelaars ligt hier een pittige wandeling te wachten. Een kronkelend pad leidt je naar beneden, waar je het natuurgeweld van dichtbij bekijkt. 

1. Benang Kelambu-waterval, Lombok 

Aan de voet van Gunung Rinjani op Lombok vind je misschien wel de groenste waterval van Indonesië. De Benang Kelambu-waterval stroomt in zachte, heldere waterstraaltjes als een groen gordijn tussen bomen door naar beneden.

Dit waterspektakel in het dorp Aik Berik bereik je in dertig minuten vanaf Mataram. Vanaf de toegangspoort wandel je door het bos, langs - en soms door - beekjes en over glibberige rotsen. Waterschoenen zijn daarom aan te raden. Eenmaal aangekomen mag een douche onder het koele water niet ontbreken, want volgens de locals is dit de fontein van de jeugd. Wie zich in de Benang Kelambu baadt, zal niet ouder worden. Het proberen waard! 

Zie jij een avontuurlijke wandeling naar een van deze watervallen wel zitten? Bekijk dan alle rondreizen naar Indonesië!

Fotocredits: Ronald Tagra | yohana wina

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors