Monkey Forest
8,2
8,0 Algemene ervaring
8,0 Schoonheid
8,5 Interessant
8,5 Authenticiteit
8,0 Bereikbaarheid

Monkey Forest

door Getaway Travel

Even genoeg cultuur opgesnoven? Ga dan naar Monkey Forest, oftewel Mandala Wisata Wanara Wana, een heilig apenbos. In de schaduw kun je er heerlijk wandelen. Het bos is bevolkt door meer dan 150 grijze Balinese langstaart makaken.

De apen zijn over het algemeen redelijk tam en vallen je meestal niet lastig. Wil je wel dat de makaken aandacht aan je besteden? Bij de ingang worden zakjes pinda's en bananen verkocht. Die vaak al na een paar meter al uit je handen zijn gegrist.

ZELF NAAR Monkey Forest?

Bekijk alle 45 reizen naar Monkey Forest

Indiana Jones

Behalve apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die hier staan. De Pura Dalem Agung is de grootste en de belangrijkste van de drie en heeft een hoog Indiana Jones gehalte. Daarnaast heb je de Pura Prajapati, de tempel van de doden, die gebruikt wordt voor begrafenissen en crematies. De derde tempel, de heilige badtempel, bestaat uit drie gedeeltes: één deel voor de goden, één deel voor de discipels van de goden en één deel is een badplaats voor de gewone mensen.

Monkey Forest ligt in Ubud op Bali. Op de website van Monkey Forest vind je meer over de apen en andere praktische informatie.

Reizen Monkey Forest

Reviews Monkey Forest

Monkey Forest Ubud (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ruud Hoefnagels op 12 november 2017

Erg leuke plek om naartoe te gaan als je in (de buurt van) Ubud bent. Let wel goed opnieuw spullen, want de apen zijn vliegensvlug en mega brutaal en schromen niet om de rits/gesp van je tas te openen en deze te plunderen. Ook opgelet met zonnebrillen en andere makkelijk te stelen spullen.

Ultieme tip: Banaantjes kopen. Je bent ze heel snel weer kwijt, maar het is leuk om de aapjes even heelmdixht Nijntje te hebben.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Monkey Forest Ubud (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ruud Hoefnagels op 12 november 2017

Erg leuk om hier een kijkje te gaan nemen als je in Ubud bent. Als je bananen koopt moet je niet denken dat je er hier erg lang mee kunt doen, want binnen een paar tellen grissen ze ze allemaal uit je handen.

Ultieme tip: Zorg voor een volle camera. Genoeg momenten om leuke foto’s te schieten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Monkey forest Ubud Bali (bezocht in mei 2013)

Review geschreven door Lisa Meyer op 12 oktober 2016

The Monkey Forest was een van de beste ervaringen die ik heb gehad in Bali. Je zag niet alleen een mooie tempel, maar zag en kon ook 'spelen' met de aapjes die daar leven.
Bij de ingang kon je voor een paar euro wat fruit kopen die je aan de aapjes kan geven. Maar kijk uit voor je waardevolle spullen en zonnebril! :)

Pluspunten Monkey Forest

 • goedkoop
 • mooi
 • mensen
 • cultuur
Ultieme tip: Bezoek de Monkey Temple in Ubud of eet een romantisch diner op het strand in het zuiden van Bali.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Monkey forest leuk voor alle aapjes (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Ursula Scheenloop op 02 oktober 2016

Als je in Bali bent moet je hier geweest zijn! Is prachtig om alle apen en hun streken live te zien! Maar pas op kijk ze niet aan. Onder deze schattige snoetjes zitten grote en vlijmscherpe tanden, het blijven wilde dieren! Maar wat een ervaring. Huur een huisje aan de rand van het bos en wie weet word je wakker gemaakt door hun wilde apenstreken!

Pluspunten Monkey Forest

 • locals
 • cultuur

Minpunten Monkey Forest

 • verkeer
Ultieme tip: Smeer je in is altijd warm!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Leuke ervaring (bezocht in juni 2012)

Review geschreven door Tahnee Bulte op 19 juni 2016

Het is een hele leuke ervaring om zo dicht bij de apen te kunnen komen. Het enige waar je goed op moet letten, zijn je spullen. De apen kunnen deze van je afpakken en dan krijg je ze niet meer terug, dus pas op!

7,6
7 Algemene ervaring
7 Schoonheid
9 Interessant
8 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Maak een wandeling door het park en je komt mooie natuur tegen waar de apen in leven. Ook in de omgeving van het park zie je ze rondslingeren. Erg leuk om te zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beter één aap op je schouder dan tien in je tas (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Roos Sekewael op 26 april 2016

We zijn de ingang van het bos nog niet door of we zien de aapjes al over straat rennen. Een grappig gezicht, hoewel de lokale Balinezen er niet meer van opkijken en de dieren met een rieten bezem weg proberen te jagen van hun winkels. Een bord bij de ingang waarschuwt op je waardevolle spullen te letten, de apen niet recht in de ogen te kijken en niet in paniek te raken als er een aapje op je springt. De honderden makaken die in het bos rondlopen zijn tam en niet agressief, maar wel brutaal.

Als je ze niks lekkers of interessants (zoals een zonnebril) te bieden hebt, laten ze je met rust. Ik besluit een aantal bananen te kopen. De verkoopster geeft instructies dat ik de tros snel in mijn tas moet verstoppen en er alleen onopgemerkt een banaan uit moet halen, want anders kunnen de apen je tas komen plunderen. De spanning loopt wat op en ik schrik even als de eerste makaak op mijn rug springt. Hij pakt een banaan uit mijn hand en gaat uitgebreid boven mijn hoofd zitten eten, zijn poten hangend langs mijn schouder.

Het bos is een beschermd gebied waar drie oude tempels in staan. De apen worden gezien als de 'bewakers' van deze tempels. De flora alleen al is erg mooi en met de dieren en oude bouwwerken erbij geeft dit een bijzondere sfeer. Je vergeet even dat je in het stadscentrum bent. Vooral het gedeelte van de lager gelegen tempel met heilige waterbron geeft een echt jungle-gevoel. Tussen een klif stroomt een riviertje en overal hangen lianen aan enorme bomen. De tempels zelf kun je niet betreden maar zijn goed zichtbaar vanaf de poort.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
8 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Monkey Forest

 • Beschermd natuurgebied
 • Praktische ligging in Ubud centrum
 • Mooie wandeling door het bos

Minpunten Monkey Forest

 • Erg druk
 • Aap kan iets van je stelen
Ultieme tip: Als een aap je ongewenst bespringt, vooral niet gaan rennen maar rustig lopen totdat de aap er zelf afspringt. Ook zijn er voldoende bewakers die de aap voor je weg kunnen jagen.

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors