Duurzame tips Indonesie

Duurzame tips Indonesie

door Getaway Travel

Naast je gedrag ten opzichte van de bevolking, je keus voor een vervoersmiddel en je accommodatie, kun je ook in je dagelijkse handelingen milieubewust te werk gaan. Douchen, eten, slapen, recreëren; het zijn heel normale zaken waar je niet over nadenkt. Toch kun je een behoorlijk steentje bijdragen aan een beter milieu als je let op een aantal dingen.

Afval

Zwerfafval kan voor veel problemen zorgen. Het duurt heel erg lang voordat afval vergaat. Een appelkroos doet er weliswaar twee weken over, een kauwgompje heeft er 25 jaar voor nodig en een patatbakje negentig jaar!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 339 reizen naar Indonesie

Laat daarom nooit rotzooi achter in de natuur. Als je in de natuur bent en je kunt geen prullenbak vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.

In Indonesië zijn ze nog niet zo ver met het verwerken van afval als wij. Bovendien wordt het niet op alle plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze dan mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Indonesië misschien niet het geval is.

Tot slot: heb je de reis van je dromen geboekt en nu een stapel reisbrochures over? Breng ze terug naar het reisbureau of maak er een vriend of familielid blij mee. Beter nog; neem geen folders mee maar zoek je informatie op internet.

Water

Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. In Indonesië is namelijk een stuk minder schoon drinkwater voor handen dan wij gewend zijn. Ter illustratie: de Nederlanders douchen gemiddeld 7,8 minuten per dag. Per persoon wordt er met douchen en badderen iedere dag zo'n 46 liter water door het putje gespoeld!

Voor de Indonesiërs die in de afgelegen dorpen wonen is het nog veel moeilijker om aan drinkwater te komen. Daar is geen watervoorziening en de bewoners moeten het water uit het dichtstbijzijnde riviertje of stroompje halen.

Het gezellige kinderliedje 'twee emmertjes water halen' is daar de harde realiteit voor zelfs jonge kinderen. Met twee emmers van elk tien liter moeten ze meerdere keren per dag de afstand van hun huis naar de rivier afleggen. Als je bedenkt dat dit enkele kilometers kunnen zijn, is dit beslist geen kinderspel. Vaak is de kwaliteit van het water ook nog eens erg slecht. Ziektes zoals bijvoorbeeld diarree zijn hiervan het gevolg, waaraan veel jonge kinderen overlijden.

Het is goed om dit in gedachte te houden als je onder de douche staat, in het zwembad ligt of aan het koken bent. Ook al regent het nog zo vaak in Indonesië, schoon drinkwater is niet zo gemakkelijk voor handen als in Nederland. Het is daarom van groot belang om zuinig en bewust met water om te gaan. Neem een douche in plaats van een bad (dat scheelt enorm) en blijf er niet te lang onder staan. Doe de afwas in een teil (en niet met de lopende kraan) en draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Zo zijn er talloze kleine handelingen waarbij je al een hoop water kunt besparen.

Energie

Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door heel kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aan staat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.

Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 % van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv en de airconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors