Duurzaam vervoer Indonesie

Duurzaam vervoer Indonesie

door Getaway Travel

Om zoveel mogelijk plekken van Indonesië te kunnen bewonderen, zul je gebruik maken van een bepaald vervoermiddel. Er zijn echter wel verschillende mogelijkheden. Niet alle vervoersmiddelen zijn even goed voor het milieu. Een wandeltocht of fietstocht is bijvoorbeeld een stuk milieuvriendelijker dan een helikoptervlucht en de bus is weer beter dan de auto.

Met je keus voor een bepaald type vervoermiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand. Nu is Indonesië natuurlijk een groot land met vele eilanden, waardoor het lastig is om alles met de fiets te verkennen. Toch zijn er genoeg manier om iets duurzaam rond te reizen. Als je gaat vliegen heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je Co2 uitstoot te compenseren en binnen Indonesië kun je het best gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat is trouwens ook de beste manier als je in contact wilt komen met de locals.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Vliegen

Indonesië ligt niet om de hoek. Vrijwel altijd ga je er heen met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge Co2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.

Bomen en planten zetten echter Co2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die bomen aan planten om de Co2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.

Er zijn organisaties die je de kans geven de Co2 van je vlucht te compenseren door middel van een donatie. Via Greenseat of Trees for Travel kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij een het terugdringen van de Co2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.

Voor je vervoer binnen Indonesië heb je verschillende mogelijkheden. Als je duurzaam wilt reizen kun je beter geen binnenlandse vlucht nemen. Ook al wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien, als je niet zoveel tijd hebt kun je beter voor een bepaalde regio kiezen. Er zijn bovendien een groot aantal eilanden waar al zo veel te zien is dat je je ruime tijd kan vermaken.

Heb je wat langer de tijd en wil je meerdere eilanden zien? Ga dan met de boot! Er varen vele bootdiensten tussen de eilanden die je ook nog eens een unieke kans geven om te genieten van de prachtige wateren rond Indonesië. Op het vasteland kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer. Het is de meest milieuvriendelijk optie, je komt in aanraking met de locals en het is avontuurlijk en bijzonder om op deze manier de wildernis van Indonesië te ontdekken.

Boot

Vervoer over water speelt in Indonesië net als in oude tijden nog altijd een belangrijke rol. Vooral daar waar de infrastructuur ontoereikend is of zelfs ontbreekt kun je per schip een heel eind komen. Tussen de verschillende eilanden zijn er vele soorten boten die de wateren bevaren.

De meeste boten zijn vrij comfortabel en van aardig wat gemakken voorzien. Tussen de grote eilanden varen ook verschillende veerdiensten. Zo zijn er ondermeer veerdiensten tussen Sumatra en Java, Java en Bali, Bali en Lombok en Lombok en Flores. Tegen betaling kun je ook meevaren met bepaalde vrachtschepen. Deze schepen zijn wel een stukje minder comfortabel en (afhankelijk van wat er vervoerd wordt) kun ze ook verschrikkelijk stinken.

Op Java en Sumatra vindt er nog vervoer plaats over water in het binnenland. Kalimantan spant echter de kroon op dit gebied aangezien de rivieren vaak de enige toegang vormen voor het dicht begroeide binnenland.

Bus

Een duurzaam vervoermiddel is de bus. Het verkeer van Indonesië is een gigantische chaos en het wordt dan ook afgeraden om zelf te gaan rijden, maar de bus is een veilige manier om je toch op de weg te kunnen begeven. Vooral tussen op de hoofdwegen en belangrijke routes zijn tussen de verschillende steden op de eilanden zijn goede busverbindingen.

Er zijn verschillende busverbindingen die verschillen in comfort. De gewone bus waarbij je grote kans hebt tussen de locals te zitten is de bis biasa. De bis patas is een snellere en wat luxere bus, waarbij je vaak meer been- en zitvlakruimte hebt. Je ziet de bestemming van de bus altijd op de voor- en achterruit staan. De luxe patas bus is iets duurder en rijdt minder vaak dan de bis biasa.

Op de druk bereden lange afstandsroutes op de grote Sunda-eilanden rijden inmiddels steeds meer comfortabele bussen. Als je voor de eindbestemming al wilt uitstappen is het handig om de buschauffeur hier een paar keer aan te herinneren. Als je bij een busstation aankomt, zullen er vele jongens zijn die aan je trekken om je in de bus te krijgen. Laat je hier door niet van de wijs brengen, maar neem rustig de tijd om je keuze voor een bepaalde bus te maken.

In en rondom de steden kun je meestal wel een van de minibusjes nemen. Deze busjes hebben verschillende namen waaronder mirolet, pete-pete of bemo. Deze minibusjes rijden ook over de minder goed verzorgde wegen b-wegen. In sommige plaatsen rijden deze busjes naar de wens van de passagiers wat een mooie gedachte is, maar wel vervelend kan zijn als de passagiers allemaal een andere eindbestemmingen in gedachten hebben.

Trein

Een andere duurzame manier om je bestemming te bereiken is de trein. In Indonesië kun je alleen op de eilanden Java en Sumatra de trein nemen. Met de trein reizen gaat een stuk trager dan met de bus maar zorgt wel voor een unieke ervaring. Onderweg kun je genieten van de gevarieerde landschappen. Je komt makkelijk in contact met de lokale treinpassagiers, met name in de derde klasse wagons.

Vooral op Java waar er een goede spoorwegverbinding tussen de steden Jakarta-Bandung-Yogyakarta ligt zijn de treinreizen populair onder toeristen. In de eerste klas wagons werkt de airco vaak beter dan de bedoeling is. Vooral rond de feestdagen zijn de treinen overbevolkt doordat veel Indonesiërs dan hun familie en vrienden opzoeken.

Becak

In de stad is het ontzettend leuk en bovendien duurzaam om gebruik te maken van een becak, de traditionele fietstaxi van Indonesië. Het zijn vaak kleurrijke voertuigen met druk beschilderde wagentjes. Als pure folklore zijn ze versierd met vlaggetjes, spiegels, lampjes en beschilderd met idyllische landschapjes of mythologische voorstellingen.

Aangezien de overheid vooruitgang nastreeft en de becaks helaas meer met het oude worden geassocieerd probeert men deze uit het straatbeeld te weren. De prijs die je afspreekt geldt voor de becak en niet per persoon. De becaks zijn doorgaans iets duurder dan mini-busjes, maar je wordt dan ook met menselijke spierkracht vooruit gebracht. Het is een leuke ervaring om in een becak door de straten van Indonesië te hobbelen en het is nog hartstikke milieuvriendelijk ook.

Huren

Als je wat meer vrijheid wilt hebben of als je ergens heen wilt waar je met het openbaar vervoer niet kunt komen zijn er verschillende voertuigen die je kunt huren. Het meest milieuvriendelijke voertuig om te huren is de fiets. Het is ook mogelijk om een busje of auto te huren, maar vaak is het daarbij wel verstandig om een chauffeur erbij te huren. Als je toch zelf gaat rijden vergeet dan niet dat het verkeer in Indonesië links rijdt.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors