Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp

door Marleen de Keyzer

Aan de rand van de langste rivier van Oost-Java staat een hele reeks vervallen huizen, gehuld in een kleurrijk jasje. Indonesische vrouwen verkopen es jus aan huis, giechelende tieners willen met je op de foto, spelende kinderen zwaaien je vol enthousiasme gedag en kleine meisjes kijken je verlegen aan vanaf een bankje. Dit is Kampung Warna Warni, wat letterlijk kleurrijk dorp betekent.

Het bevorderen van een schonere levensstijl onder de inwoners van de sloppenwijk, dat was het oorspronkelijke doel van dit studentenproject. In mei van dit jaar werden de eerste muren geverfd, een paar weken later kwamen de eerste toeristen. Nu verdient de lokale bevolking zelfs geld aan de inmiddels honderden bezoekers per dag. De wijk bloeit als nooit tevoren.

ZELF NAAR Malang?

Bekijk alle 28 reizen naar Malang

Het verhaal achter de kleurrijke wijk van Malang

Zo kleurrijk was de achterbuurt in Malang lange tijd niet. Vervallen huizen en rommel op straat, de woningen aan de Brantasrivier in de wijk Jodipan waren niet bepaald hygiënisch. Daarom besloten acht communicatiestudenten aan de Muhammadiyah Universiteit in Malang daar wat aan te doen.

Voor een public relations-vak kreeg de groep de opdracht om een project op te zetten, waarmee ze de levensomstandigheden van de lokale bevolking positief moesten beïnvloeden. Muren en daken in Kampung Warna Warni werden in felle kleuren geschilderd. Maar ook poorten, wandelpaden en stenen trappen kregen een vrolijk tintje. En alles werd schoongemaakt.

Grotere impact dan verwacht

Het doel om een schonere levensstijl onder de bevolking van de wijk in Malang te bevorderen is behaald. Maar niet alleen door het nette en kleurrijke jasje. Toeristen zijn de grote drijfveer.

Want wat gebeurde er nou? De achterbuurt zag er opeens zo aantrekkelijk uit dat er in een mum van tijd foto's rondgingen op sociale media. En die kleurrijke plaatjes trokken al snel honderden nieuwsgierige reizigers per dag aan, die door de locals warm welkom werden geheten.

Langzaam begonnen de inwoners snacks en drankjes te verkopen aan hun bezoekers. Er werden parkeerkosten gevraagd. En het succes hiervan motiveerde de lokale bevolking hun dorp schoon te houden. Al snel doopten de dorpelingen hun kleurrijke stekje om tot Kampung Warna Warni.

Kampung Warna Warni als voorbeeld voor andere wijken

Vandaag de dag is de krottenwijk in Jodipan veranderd in een vrolijke toeristenattractie met als belangrijkste gevolg betere levensomstandigheden voor de inwoners. De studenten hadden dit niet durven dromen en pakken door.

Het groepje van acht hoopt dat dit project de gemeente van Malang inspireert om ook andere wijken aan de Brantasrivier aan te pakken. Door middel van voorlichting over netheid en hygiëne in combinatie met toerismeonderwijs, willen ze de lokale bevolking motiveren om hun levensstijl te verbeteren. Met natuurlijk Kampung Warna Warni als bloeiende voorbeeld.

Indonesie.nl bezocht Kampung Warna Warni samen met Wonderful Indonesia tijdens een rondreis door Java.

Reizen Malang

Foto's & video's Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp

Meer Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp

Reviews Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp

Indrukwekkende plek! (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Indra Neijs op 11 november 2018

Een bezoek aan Kampung Warna Warni is een must voor op het lijstje als je naar Indonesië reist! Het is een prachtige kleurrijke wijk met hele vriendelijke mensen. Voor mij was dit een bijzonder hoogtepunt tijdens mijn reis, omdat je echt een goed beeld krijgt over hoe de mensen leven in de sloppenwijken. Het enige minpuntje is dat er af en toe wat scooters rijden door de smalle straatjes, waardoor je extra goed op moet letten.

Pluspunten Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp

  • goed betaalbaar
  • vriendelijke mensen
  • prachtige schilderingen

Minpunten Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp

  • langzaamrijdende scooters
Ultieme tip: Trek goede wandelschoenen of slippers aan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors