Dans en theater

Dans en theater

door Getaway Travel

Dans en theater maken op Bali deel uit van de vele rituelen en ceremonies die het eiland rijk is. De Balinezen geven door hun dans en drama niet alleen meer inzicht in de Balinese religie maar ook in de culturele aspecten van het dagelijkse leven. Balinese dans en drama wordt gebruikt om de toewijding naar de goden te uiten en elke nieuwe generatie van Balinezen te doen doordringen van de eeuwenoude waarden door middel van beweging, muziek en woorden.

Balinese dans

De Balinese dans is net zo oud als de geschreven geschiedenis van Bali en kent zijn oorsprong op Java. Door de islamisering van Java is de hindoe-Javaanse cultuur daar in het gedrang gekomen terwijl deze zich op Bali juist verder heeft kunnen ontwikkelen wat tot het ontstaan van honderden soorten dansen heeft geleid. Balinese kinderen worden al van kleins af aan onderwezen in de dans. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 234 reizen naar Indonesie

De getalenteerden onder hen leren uiteindelijk door een perfecte beheersing van ledematen, spieren en emoties de verschillende karakters neer te zetten. Het belangrijkst is echter de goddelijke inspiratie die elke danser moet krijgen wil hij een goede opvoering kunnen neerzetten. Zoals de traditionele Legong-dans, die onder andere dagelijks wordt opgevoerd in het paleis van Bali's culturele hart Ubud

Veel van de Balinese dansen zijn geïnspireerd op het beroemde Ramayanaverhaal. Om de negatieve invloed van het toerisme op de meest heilige vormen van dans tegen te gaan werden in 1971 door een aantal bezorgde Balinese dansexperts de bestaande dansen gerangschikt.

Ceremoniële dansen

De dansen die in het meest centrale deel van de tempel worden uitgevoerd of daar hun oorsprong vinden behoren tot de ware inheems Balinese dansuitingen. Dansen zoals de Rejang en Baris Gede waarbij geen gebruik wordt gemaakt van dramatische elementen vallen onder de Walidansen en worden beschouwd als de meest heilige soorten. De ceremoniële dansen die in het middenpleingedeelte van de tempel worden uitgevoerd en veelal van de hindoejavaanse epossen zijn afgeleid vallen onder de Bebalidansen.

De Gambuh en Wayang Wong behoren tot deze categorie. De seculiere dansen die op het buitenplein worden uitgevoerd buiten het heilige gedeelte van de tempel vallen onder de Balih-balihandansen. Een aantal klassieke en modernere dansen zoals de Legong en Baris behoren tot deze categorie. Veel van de danssoorten in Bali zijn vooral gericht op de toeristen maar desondanks zijn ook deze dansen de moeite van het bekijken waard door de sierlijke gratie waarmee de dansers zich bewegen. 

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors