Architectuur

Architectuur

door Getaway Travel

De traditionele huizen van de Batak en de Minangkabau in Sumatra onderscheiden zich door hun unieke architectuur. De huizen van de Batak zijn gebouwd van pekkihout, een soort dennenhout. De huizen zijn ongeveer 18 meter lang. Bij de constructie van het huis worden alleen touw en houten pennen gebruikt om de verschillende balken aan elkaar te bevestigen.

Het fundament van de huizen bestaat uit palen die zijn versterkt door horizontale balken. De ruimte die daardoor ontstaat onder het huis werd voorheen gebruikt als stal voor de buffels. Het huis wordt boven de grond gebouwd om de god van de landbouw te eren. De daken lopen aan beide kanten steil omhoog. De muren zijn versierd met allerlei decoraties. Soms zijn er driedimensionale dieren gesneden in de hoeken en op het huis voor extra spirituele bescherming.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Minangkabau huizen

Door middel van matten en gordijnen wordt het interieur van het huis verdeeld in afzonderlijke ruimten voor de families die in het huis wonen. Normaal gesproken leven er vier tot acht nauw verbonden families. Een belangrijk deel van het huis is de geriten, een kleine replica van het huis waarin de schedels van de voorouders worden bewaard. De traditionele huizen van de Minangkabauers (rumah gadang) zijn in het bezit van de vrouwen. In de grote huizen kunnen honderden mensen terecht die aan elkaar zijn gelinkt door een enkele gemeenschappelijke moeder. Elke dochter heeft een kamer waar ze haar man die vaak alleen 's nachts komt kan ontvangen.

Het huis wordt telkens gegeven aan de dochter van de moeder des huizes. Vaak is een huis omringd door andere huizen. Er werd er telkens een bijgebouwd als een vrouwelijk lid van de familie ging trouwen. De huizen van de Minangkabau zijn op palen gebouwd die tegelijkertijd de scheiding tussen de verschillende afdelingen vormen. Kenmerkend zijn de extreme puntdaken die refereren aan de legendarische overwinning van de buffel (menang kerbau) waar de Minangkabauers hun naam aan danken.

Er wordt telkens een puntdak toegevoegd wanneer de moeder of oma een schoonzoon erbij krijgt. Boven de ingang van grotere huizen bevindt zich vaak ook een dak dat ook wordt verdubbeld. De rijstschuren en de stadshuizen zijn in dezelfde stijl als de woonhuizen gebouwd.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors