Animisme

Animisme

door Getaway Travel

Voor de komst van het hindoeïsme en de islam hadden de volken in Indonesië hun traditionele geloven.

Deze religies hebben in de verschillende delen van Indonesië een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Ondanks de grote verschillen hebben ze één gemeenschappelijk element, het animisme. Het geloof dat de natuur en door de mens gemaakte voorwerpen bezield kunnen zijn.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

Naast mensen en dieren hebben ook de bomen, bergen, grotten, bronnen, voorouderbeeldjes en zelfs wapens een ziel. Dit kunnen natuurgeesten zijn of de zielen van overledenen. Het geloof in een bezielde natuur gaat binnen de meeste oorspronkelijke Indonesische religies hand in hand met voorouderverering.

In de meeste oude geloven heerst de overtuiging dat de geesten van overleden mensen invloed op het aardse bestaan uitoefenen. De ziel van een overledene moet daarom met veel zorg worden omgeven. Tijdens bepaalde rituelen kunnen de sjamanen, spirituele medicijnmannen, contact maken tussen de wereld van de gewone mensen en de wereld van de geesten.

Door het uitvoeren van bepaalde rituelen kunnen ze zichzelf beschermen tegen de invloeden van kwade machten en geesten, of juist de goede geesten achter zich krijgen.

Anderzijds kun je door het uitvoeren van bepaalde rituelen ook anderen kwaad doen, en dat is waar de beoefenaars van de zwarte kunst (in Indonesië beter bekend als guna-guna) het om te doen is. Het animisme in zijn pure vorm wordt alleen nog maar door de meer 'primitieve' volkeren aangehangen. Maar het animisme, of in elk geval elementen daarvan, leeft nog steeds voort in de andere later aangenomen geloven als de islam en het christendom.

Veel rituelen op Bali zijn ook te herleiden naar dit animisme, maar ook de Javanen zijn er niet onbekend mee. Veel Javanen geloven dat hun traditionele dolk, de keris, bezield is. Maar ook voor veel kwaaltjes schakelen ze vaak liever een dukun in dan een reguliere dokter. Op de Molukken waar een groot deel christelijk is speelt de voorouderverering nog altijd een belangrijke rol.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors