7 dingen die je moet inpakken voor je rondreis door Indonesië

7 dingen die je moet inpakken voor je rondreis door Indonesië

door Elsemieke Land

Dagen, weken of maanden heb je afgeteld naar je rondreis door Indonesië. Eindelijk is het zover en je bent helemaal toe aan een vakantie op Bali, Java, Lombok of een van de andere eilanden van de Indonesische archipel. 

Maar voordat je helemaal ontspannen op het strand van Gili Air ligt of geniet van een massage in je resort op Bali, moet eerst die tas nog worden ingepakt. En dat kan best nog eens wat last minute stress opleveren. Wat trek je aan als je moedertempel Pura Besakih op Bali bezoekt? En wat is onmisbaar bij een trekking naar vulkaan Rinjani op Lombok? Wij helpen je een handje. Deze zeven dingen moet je sowieso inpakken voor je reis naar Indonesië!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

1. Een multifunctionele hamamdoek

Als je gaat rondreizen door Indonesië wil je zo min mogelijk onnodige spullen met je meezeulen. Bovendien wil je wat ruimte overhouden voor souvenirs voor jezelf en het thuisfront, zoals sjaals, batikkleden, keramiek of Indonesische koffiebonen. 

Bespaar ruimte in je tas door een hamamdoek mee te nemen. Deze is lichtgewicht en ook nog eens multifunctioneel. Gebruik hem tijdens je vakantie in Indonesië als handdoek, strandlaken, sjaal, kussentje, of -bij gebrek aan een traditionele sarong- als omslagdoek wanneer je een tempel betreedt. 

2. DEET

Niemand zit erop te wachten om nachten wakker gehouden te worden door zoemende muggen, maar helaas ontkom je hier in Indonesië niet aan. Op bepaalde eilanden komt de Malariamug voor. Het is daarom belangrijk dat je je goed insmeert met een anti-muggenmiddel met DEET. Hoe hoger het percentage DEET, hoe beter. 

3. Mondkapje

Of je nou achterop de brommer zit in het chaotische verkeer van Jakarta of een de Ijen Krater of Gunung Bromo beklimt: een mondkapje is geen overbodige luxe om je longen te beschermen tegen uitlaatgassen, stof en zwavel. 

4. Pet of hoed

In Indonesië breng je dagen door op het strand, maak je boottochten naar andere eilanden, wandel je door rijstvelden en sta je in de rij voor de lekkerste streetfood. Al met al sta je gemerkt en ongemerkt heel wat uren met je bol in de felle zon. Neem daarom een pet of hoed mee om het hoofd koel te houden. 

5. Opvouwbare shopper

Ondanks veel lokale initiatieven kampt Indonesië met een groot plasticprobleem. Op straat, in zee en op toeristische plekken kom je dan ook veel zwerfvuil tegen. Ook als reiziger verbruik je veel plastic. Je drinkt bijvoorbeeld uit plastic waterflessen, omdat het kraanwater in Indonesië niet drinkbaar is. 

Naast dat je lokale initiatieven kunt steunen, is het gebruiken van een opvouwbare en herbruikbare shopper al een begin. Het neemt niet veel ruimte in in je dagrugzak of koffer en scheelt per dag een hoop plastic tasjes, want al je boodschappen en gekochte souvenirs stop je in je eigen shopper.  

6. Internationaal motorrijbewijs

Hoewel het verkeer in Indonesië behoorlijk verschilt met dat in Nederland, is het onder reizigers erg populair om een brommer te huren. Hiervoor heb je minimaal een internationaal rijbewijs nodig. 

Houd er rekening mee dat brom- en snorfietsen in Indonesië voor de wet zelfs als motoren worden beschouwd, dus met een internationaal motorrijbewijs zit je nog veiliger en voorkom je boetes. 

7. Hoofdlamp

Tijdens een trekking naar een vulkaan sta je vaak al voor dag en dauw onderdaan de berg. Je hebt je goed ingepakt, draagt stevige wandelschoenen en hebt je mondkapje om je nek hangen. Wat ontbreekt? Een beetje licht in de duisternis! Een hoofdlamp komt tijdens dit soort tochten goed van pas.

Hoewel zo’n koplamp op je voorhoofd er niet heel charmant uit ziet, heb je hierdoor wel je handen vrij. En dat is wel zo handig als je iets moet zoeken in je rugzak, in je tentje, of als je op een toilet zonder elektriciteit terecht komt. 

Met deze items kom jij je tijd in Indonesië wel door. Nog niet geboekt? Bekijk snel alle rondreizen door Indonesië

Fotocredits: Thomas sauzedde

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors