Geschiedenis Ubud

Geschiedenis Ubud

door Getaway Travel

Culturele hoofdstad van Bali word je niet zomaar, daar gaan eeuwen aan vooraf. In de omgeving zijn veel stenen ruines en archeologische vondsten uit de oudheid opgedaan. Er gaat een legende dat in de achtste eeuw een dolende hindoepriester met de naam Rsi Markendya de tempel Pura Gunung Lebah stichtte aan de rand van Ubud.

Toevluchtsoord

Het duurde tot de zestiende eeuw voordat Ubud zich echt begon te ontwikkelen als dé plaats voor kunstenaars, intellectuelen en priesters. Het machtige hindoe Javaanse rijk van Majapahit dreigde toen in te storten. De islam won steeds meer terrein op Java.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Ubud was een perfect toevluchtsoord. In de achttiende eeuw vestigde een afstammeling van de Gelgel vorstenlijn zich in het plaatsje Timbul, dat een aantal kilometer ten zuiden van Ubud ligt. Hij liet een prachtig paleis bouwen waarin hij zich liet omringen door de beste musici, dansers en kunstenaars en ook dit vestigde de aandacht op Ubud.

Gianyar dynastie

Gedurende de achttiende eeuw was de controle over de gebieden rondom Ubud en Gianyar wisselend in handen van de Sukawati en de Gianyar dynastie. Uiteindelijk was het Gianyar die de feodale vorsten achter zich wist te krijgen. In de negentiende eeuw kwamen ook de Nederlanders.

Voor de meeste Balinese vorstenhuizen had dat rampzalige gevolgen, maar de radja van Gianyar profiteerde juist van het Nederlandse bestuur. Verbeteringen in de infrastructuur, het onderwijs en de gezondheidszorg bezorgden het dorp welvaart.

Toerisme Ubud

Eind jaren dertig schitterde Ubud als toeristenhotspot door de bloei van de rijke kunstvormen. Het was koning Cokorda Gede Agung Sukawati die vanaf de late negentiende de basis legde voor de culturele bloei van Ubud.

Door zijn grote interesse in verschillende kunstvormen vestigden vele kunstenaars uit de omringende koninkrijken en uit het buitenland zich in Ubud. De kunstenaars trokken in de jaren zeventig weer de aandacht van jonge backpackers en tegenwoordig is Ubud een vakantiebestemming voor iedereen!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors