Top 7 tempels op Bali

Top 7 tempels op Bali

door Elsemieke Land

Na een lange vliegreis kom je aan in Denpasar. Je vakantie op Bali gaat eindelijk beginnen. Nadat je bent bijgekomen op het strand en een sarong gescoord hebt op de lokale markt, is het tijd om wat van de Indonesische cultuur te ontdekken. 

Gehuld in je traditionele sarong ga je op pad om de mooiste tempels van Bali te ontdekken. Maar op een eiland als Bali, wat ook wel de bijnaam ‘eiland van de duizend tempels’ heeft, zie je door de tempels de meru’s niet meer. Om je culturele ontdekkingstocht wat makkelijker te maken hebben we daarom de top zeven tempels op Bali voor je op een rij gezet!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

7. Pura Lempuyang

Aan de voet van Mount Lempuyang in het noordoosten van Bali beginnen de honderden treden van Pura Lempuyang. De trappen leiden je langs de zeven tempels en via de zogenaamde hemelpoort naar de top.   

Wie die top wil bereiken heeft wel een goede conditie en een flinke dosis moed nodig. Maar de klim van ruim 1700 treden wordt beloond. Met je hoofd in de wolken kijk je uit over het dal en in de verte doemt de Gunung Agung op. Begin de klim vroeg in de ochtend voor het beste uitzicht en geniet ondertussen van de zonsopkomst. 

6. Brahma Vihara Banjar

Als je tijdens je rondreis door Indonesië niet aan de beroemde Borobudur tempel op Java toe komt, biedt de tempel Brahma Vihara Banjar in Noord-Bali een goed alternatief. Je vindt het boeddhistische bouwwerk zo’n tien kilometer vanaf Lovina

Brahma Vihara Banjar is het grootste boeddhistische klooster van Bali en wordt ook wel de tweede Borobudur van Indonesië genoemd: het heeft door haar stoepa’s in de vorm van een bel veel weg van de tempel op Java. Maar dan in het klein. Wandel door de vijf verschillende gebouwen met elk hun eigen functie en kijk uit over het dal en de kustlijn van Noord-Bali. Combineer je bezoek met een baddersessie in de nabijgelegen warmwaterbronnen van Banjar.  

5. Pura Luhur Uluwatu

Voor een blik op de Pura Luhur Uluwatu reis je helemaal naar het zuidelijkste puntje van Bali. Vanaf een klif kijk je uit over de Indische Oceaan die ver onder je tegen de rotsen klotst. De zon zakt langzaam achter de horizon. Op de voorgrond trekt een statige tempel alle ogen naar zich toe. 

De Pura Luhur Uluwatu staat op een zeventig meter hoge klif, wat het vooral tijdens zonsondergang een populaire bezienswaardigheid op Bali maakt. Je bent hier dan ook niet alleen. Naast andere reizigers word je vergezeld door een paar brutale aapjes. Berg daarom voor je aankomt je spullen goed op en zorg dat je geen zonnebril of grote sieraden draagt. 

4. Pura Tanah Lot

Ten noorden van Kuta en Denpasar klotsen golven op een rots die omringd wordt door de oceaan. Op deze rots schittert de karakteristieke Pura Tanah Lot. De bijzondere locatie van deze tempel trekt de aandacht van veel toeristen. Bij laag water is de tempel lopend te bereiken, maar bij hoogtij ben je genoodzaakt de boot te pakken.

Doordat het Hindoestaanse bouwwerk aan de westkust van Bali ligt, is de late namiddag een populair moment. Met het silhouet van de tempel op de voorgrond ben je getuige van een van de mooiste zonsondergangen van Bali.  

3. Pura Tirta Empul

Ten noorden van Ubud vult heilig water de baden van Pura Tirta Empul in het dorpje Tampak Siring. De Balinese bevolking komt naar deze Hindoeïstische tempel om zich te wassen in de zogenaamde fontein van de eeuwige jeugd. 

Maar ook als reiziger mag je baden in dit heilige water, mits je dat respectvol doet. Hul je in een sarong en dompel je letterlijk onder in dit lokale ritueel. Terwijl je wordt omringd door godenbeelden en bloemenoffers was je alle negatieve energie van je af en reinig je lichaam en geest. 

2. Pura Ulun Danu Bratan

Op een klein schiereiland in het Bratan-meer steken de torens van Pura Ulun Danu Bratan af tegen het glinsterende water en de groene bergen aan de rand van het meer. De hindoeïstische tempel is misschien wel de meest gefotografeerde van Bali en siert menig ansichtkaart. 

Het hele complex ligt verdeeld over een paar eilandjes in het Bratan-meer bij de plaats Bedegul, waardoor de bouwwerken op het eerste gezicht lijken te drijven. De Ulun Danu Bratan tempel is dan ook opgedragen aan watergodin Dewi Danu. Er worden op deze plek dan ook regelmatig ceremoniële offers gebracht. 

1. Pura Besakih

De nummer één tempel die je tijdens je vakantie op Bali gezien moet hebben is Pura Besakih, de zogenaamde moedertempel van het eiland. De bijnaam 'moedertempel' dankt het complex aan haar centrale ligging op de hellingen van de Agung vulkaan en aan haar omvang. Verdeeld over zo’n dertig complexen vind je hier ruim tweehonderd bouwwerken. 

Pura Besakih is een belangrijk bedevaartsoord, waardoor hier vaak hindoeïstische processies plaatsvinden. Balinezen hullen zich in traditionele kleding en brengen offers in kleurrijke offermandjes. Zelfs voor een nuchtere Hollander is dit indrukwekkend om te zien. 

Wil jij deze bijzondere tempels op Bali met eigen ogen zien? Vind hier de rondreis door Bali die bij je past!

Fotocredits: yeowatzup | Vin Crosbie | William | Shawn Huang

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors