Geschiedenis Bandung

Geschiedenis Bandung

door Getaway Travel

Bandung, de hoofdstad van de Sundanezen en West-Java, heeft een lange geschiedenis. De eerste referentie naar een stad in het gebied dateert uit 1488. De Soendanezen waren een herderlijk volk die de vruchtbare gronden van Bandung verbouwden.

Welvarende Bandung

Doordat Europese avonturiers ook in het vruchtbare en welvarende Bandung hun geluk wilden beproeven, werd in 1768 de eerste weg gebouwd die Bandung verbond met Batavia (Jakarta), Bogor en Cianjur.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

In 1809 krijgt Gouverneur-Generaal H.W. Daendels de opdracht Java's defensie te versterken tegen de Engelsen. Het was de bedoeling om een weg te bouwen voor de aanvoer van voorraden tussen Batavia en Cirebon, aan de noordkust. Dit kustgebied was voornamelijk moerassig en drassig, waardoor werd besloten de weg meer naar het zuiden te bouwen.

Stad verplaatsen

De Groote Postweg werd zeventien kilometer ten noorden van Bandung gebouwd. Daendels loste het probleem op door de stad Bandung te verplaatsen naar de weg.

Bandung zou opnieuw worden gebouwd ten zuiden van de weg, op de westelijke oever van de Cikapundung-rivier. Deze locatie lag in de buurt van een aantal heilige bronnen genaamd Sumur Bandung. Die zouden worden beschermd door de godin Nyi Kentring Manik.

De lokale vorst Bupati Wiranatakusumah II bouwde zijn paleis en het stadsplein in Bandung. Deze vorst zou in grote mate bijdragen aan de ontwikkeling van Bandung. De landheren van de theeplantages rondom Bandung zouden hieraan eveneens bijdragen door de vele prachtige gebouwen die zij lieten herrijzen in de stad.

Art deco

Rond 1920 werd het centrum van de koloniale Nederlandse regering verplaatst van Batavia naar Bandung en werd de stad uitgebreid naar het noorden. In deze tijd werd ook de Technische Hogeschool gevestigd waardoor Bandung uiteindelijk zou groeien tot een belangrijk centrum van onderwijs.

In de jaren dertig werden er belangrijke art deco werken gebouwd in de stad waardoor Bandung een tijdlang ook wel het Parijs van Java werd genoemd. Na de terugkeer van de Nederlanders, na de Tweede Wereldoorlog, werden grote delen van de stad platgebrand uit protest. Na de onafhankelijkheid zou het aantal inwoners van Bandung gestaag groeien.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors