Top 7 regionale gerechten van West-Java
Like ons op Facebook

Top 7 regionale gerechten van West-Java

door Maxime van der Laarse

Zeg je Indonesië, dan zeg je eten, want wat een heerlijke keuken hebben ze daar! Van saté tot gado-gado, van rendang tot babi panggang. De Indonesische gerechten bieden voor ieder wat wils.

Een volwaardige rondreis door Indonesië gaat niet zonder het proeven van de regionale specialiteiten. Iedere regio heeft haar eigen khas makanan (lokaal gerecht). Een van de meest geliefde keukens is de Sundanese, vanwege de simpelheid en het gebruik van verse producten. De verschillende smaken van West-Java ontdekken is een heerlijke uitdaging die je vakantie in Indonesië zeker aanvult.

Wil jij je smaakpapillen prikkelen? Wij hebben een lijst samengesteld met de top zeven regionale gerechten van West-Java!

7. Asinan/Rujak

Asinan, ook wel rujak, is zo'n gerecht dat waarschijnlijk niet voor iedereen is weggelegd. De naam zegt het al, asin betekent zoutig in het Indonesisch. Maar verwacht geen hartige snack. Asinan wordt namelijk geserveerd als een schotel met op zoutwater ingemaakt rauw fruit. De rujak bestaat uit ingemaakte rauwe groenten.

Daaroverheen gaat een saus van chili, azijn en nootmuskaat. Het gerecht wordt vervolgens geserveerd met pinda's en wat krupuk.

Proef deze lekkernij bij een straatverkoper, ook wel een kaki lima (vijf benen) genoemd. Of in een speciaal asinan-restaurant in Bogor, de stad van herkomst.

6. Mochi

Van heinde en verre, bij wijze van spreken dan, komen Indonesiërs naar Puncak of Sukabumi om mochi te kopen. Hoewel het gerecht van oorsprong uit Japan komt, wordt deze snel bederfelijke zoeternij in grote getale verkocht in deze twee regio's, waar het razend populair is.

De snack wordt gemaakt van zoet, kleverig rijstdeeg. Van het beslag maken de Indonesiërs een bol ter grote van een golfbal of knikker. Het deeg vullen ze met bijvoorbeeld zoete bonenpasta of groene thee-ijs.

5. Cimol, Cireng en Cilok

Cimol, cireng en cilok zijn net als mochi snacks die je op straat koopt en onderweg opeet. Maar het doet ook prima dienst als maal na het uitgaan. Vooral in West-Java vind je veel straatverkopers die hun kaki lima vol hebben liggen met deze hartige gerechten.

De lekkernijen worden alle drie gemaakt van tapiocameel of sago, afkomstig van de gelijknamige palm. Nadat je ze hebt gefrituurd, serveer je de luchtige cimolballetjes met een mix van kruiden en zout. Cilok gaat samen met een saus. En cireng wordt voor het frituren nog gevuld met kip, rundvlees, kaas of tempé. Om je vingers bij af te likken!

4. Serabi

Amerika heeft dikke pannenkoeken, Nederland heeft poffertjes en Indonesië heeft serabi. Deze dikke, ronde versie van de pannenkoek wordt gemaakt van rijstbloem, kokosnootmelk en kokosrasp. Vervolgens serveer je de luchtige cakejes met een zoete of hartige topping.

Locals bereiden serabi, ook wel surabi of srabi, in gietijzeren vormen die op het vuur worden gezet. Je vindt het gerecht bij straatverkopers of in serabi-restaurants in bijvoorbeeld Bandung.

Probeer de ananasversie of die met oncom, een soort tempé.

3. Karedok

Één van de bekendste West-Javaanse gerechten is karedok. Deze rauwe groentesalade met pindasaus heeft wat weg van het populaire gado-gado, maar is met recht een op zichzelf staand gerecht.

Het verschil met gado-gado, wat uit Centraal-Java (Yogyakarta) komt, zijn de groenten. In karedok zitten rauwe groenten en worden groene baby aubergine en Thaise basilicum toegevoegd. Gado-gado serveer je met gekookte groenten.

Het is leuk om karedok te proberen op de Floating Market Lembang, vlakbij Bandung. Daar bereidt de lokale bevolking het gerecht met verse groenten voor je neus en proef je de smaken terwijl je uitkijkt over het meer met de drijvende bootjes.

2. Batagor dan siomay

Batagor dan siomay is een fusiongerecht dat is uitgevonden in Bandung in 1980, maar al snel populair werd over de hele archipel. Batagor zijn gefrituurde vispakketjes en siomay gestoomde visdumplings, die hun oorsprong hebben in de Chinese keuken.

De ingrediënten worden vaak geserveerd in een bouillon met pindasaus en sambal waaraan gekookt ei, tofu en gekookte aardappel worden toegevoegd.

Het voedzame gerecht is vooral populair onder Indonesische studenten als lunch, maar is ook prima als snelle hap op straat te eten.

1. Nasi Timbel

Té lekker is deze rijstschotel met verschillende bijgerechten, misschien wel omdat er zoveel in de nasi timbel zit en het dus voor ieder wat wils biedt. Houd je van soep? Nasi timbel. Houd je van tofu en tempé? Nasi timbel. Houd je van gefrituurde kip of vis? Nasi timbel. Zo gaan we nog wel even door.

Naast de bouillon, tofu, tempé, gefrituurde kip en vis wordt het Sundanese gerecht ook geserveerd met gestoomde witte rijst in bananenbladeren, sambal terasi (garnalenpasta), gekookt ei en wat verse groenten en kruiden. Hiervoor moet je wel de nasi timbel komplit (compleet) bestellen.

Wil je dit gerecht proeven, maar ben je vegetariër? Bestel het dan tanpa daging dan ikan (zonder vlees en vis). Of bezoek een van de vegetarische Indonesische restaurants, zoals Soma Yoga in Yogyakarta die een heerlijke nasi timbel serveert. Hoewel het een West-Javaans gerecht is, wordt het geserveerd in heel Indonesië. En zelfs in Nederland is het verkrijgbaar.

Begint je maag al te grommen bij het zien en lezen van al dit lekkers? Boek hier je tickets naar Indonesië. Selamat makan!

Fotocredits: Fitri Agung | LWYang | << R0W3na >> | sstrieu | Rudy0help | Wiendietry Rusli | Nony Aska Daulika | Everyone Shipwreck Starco | Shirley Theresia

Like deze pagina

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors