Landschap Java

Landschap Java

door Getaway Travel

Een groot gedeelte van de natuur op Java is gecultiveerd, desondanks kun je nog een hoop moois zien. Als je door Java rijdt zul je onderweg prachtige sawa's, enorme vulkanen en veel teakbossen zien. Het landschap van Java wordt overheerst door een keten van vulkanen, waarvan enkele nog steeds actief zijn.

Gunung Merapi

Er zijn twaalf vulkanen op Java die meer dan 3000 meter hoog zijn. Een aantal vulkanen staan in groepen bij elkaar zoals het Tenggergebergte bij Malang met de Bromo en de Semeru. De Semeru is met een top van 3676 meter de hoogste vulkaan van Java. De beruchtste en meest actieve vulkaan is de Gunung Merapi (2911m) bij Yogyakarta.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

De bekendste vulkaan is de Krakatau in Straat Sunda tussen Java en Sumatra. Bij de uitbarsting van de Krakatau in 1883 kwamen 35.000 mensen om het leven. De vruchtbare vulkanische moedergesteenten bepalen de bruikbaarheid van de bodem.

Op Oost- en West-Java vind je de beste landbouwgronden. Ze komen voort uit jonge vulkanische asgronden. In het vochtige West-Java liggen voornamelijk thee- en rubberplantages, terwijl in Midden- en Oost-Java uitgestrekte suikerriet en tabakplantages populair zijn.

Tropisch regenwoud

Door de noodzaak van voedselvoorziening en huizenbouw is nog maar 20% van de totale oppervlakte van Java bedekt met tropisch regenwoud. Het is voornamelijk te vinden op de hogere berghellingen. Van de laagland-regenwouden is praktisch niets meer over. De erosie die ontstaat door het wegkappen van de regenwouden neemt echter gevaarlijke vormen aan.

Het grootste deel van de bossen bestaat uit teakbomen. Van alle bossen is bijna zestig procent teakaanplant bestemd voor de houthandel.

De rivieren op Java zijn relatief lang. De meeste rivieren op Java stromen noordwaarts en monden uit in de Javazee. In Midden-Java vlakbij de zuidkust ontspringt de Solo-rivier, om na een afstand van ongeveer 600 kilometer bij Surabaya in de Javazee uit te monden. Een andere grote rivier op Java is de Brantas.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors