Fauna Java

Fauna Java

door Getaway Travel

Ondanks dat het oorspronkelijke plantaardige leven op Java grotendeels is weggekapt ten behoeve van cultivatie en woningbouw is het dierlijk leven op het eiland nog zeer gevarieerd. De waterbuffel of karbouw wordt veelvuldig gebruikt in die cultivatie en niet alleen op Java.

Javaanse neushoorn

Het dier wordt voornamelijk gebruikt om de ploeg voort te trekken op het land en anders kun je hem wel zien rondhangen in de kudde van zijn eigenaar. Een aantal diersoorten komt echter alleen voor op Java en een aantal daarvan worden zelfs met uitsterving bedreigd.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesie

Zo is de met uitsterving bedreigde Javaanse eenhoornige neushoorn alleen nog maar te vinden in het Ujung Kulon National Park in West-Java. Er zijn naar schatting nog maar zo'n 60 stuks in leven dus als je ze wil zien zul je erg veel geduld moeten hebben.

Zeldzame dieren

De Javaanse tijger is er waarschijnlijk niet in geslaagd zijn uitsterving te voorkomen. In het Meru-Betiri National Park in Oost-Java is het dier voor het laatst gezien. In Meru-Betiri probeert men nog wel door middel van monitoring een aantal grote schildpadsoorten in stand te houden die op de stranden regelmatig hun eieren leggen.

Op Java leven ook nog het Javaans dwerghert of kantjil, het Javaanse hert of 'rusa', het zeldzame Javaanse wrattenzwijn, de luipaard, de zwarte panter en de gevlekte panter. Java is rijk aan vogels, je kunt er zo'n 300 verschillende soorten vinden. De meeste vogelsoorten komen voor in het westelijk deel van het eiland, zo zijn er in het Gunung Gede Pangrango National Park al meer dan 250 soorten te vinden.

Nationale parken

Behalve vogels zijn er ook veel soorten vissen te vinden in de vele riffen van Java. In het Marine National Park Karimun Jawa ten noorden van Jepara in Centraal-Java komen ruim 240 verschillende soorten vissen voor. In het Marine Pulau Seribu National Park ten noorden van Jakarta en de riffen en zeeen die aan Ujung Kulon grenzen ten westen van Jakarta naast talrijke kleurrijke vissen ook weekdieren en zeeschildpadden voor.

In Ujung Kulon vind je verder ruim 310 verschillende soorten zoogdieren, reptielen waaronder krokodillen, vogels en insecten in het tropische gebied. Doordat het oostelijk deel van Java een droger savanneklimaat heeft zijn de gebieden meer toegankelijk en daardoor is het ook makkelijker om het wildleven te bekijken. Het Baluran National Park is een van de meest toegankelijke parken van Java. Naast de vele soorten vogels vind je er wilde buffels, herten, apen, luipaarden en civetkatten.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors