7 grappige Indonesische uitdrukkingen

7 grappige Indonesische uitdrukkingen

door Elsemieke Land

Het Bahasa Indonesia, de officiële taal van de Republiek Indonesië, is één van de makkelijkste talen om te leren. Er zijn dan ook veel woorden uit het Nederlands overgenomen, zoals wastafel, wortel, koelkast (kulkas) en spandoek (spanduk).

De lokale bevolking waardeert het enorm als je een paar woorden in hun taal kent en dat maakt je rondreis door Indonesië een stuk leuker en makkelijker. Maar wie echt indruk wilt maken op een Indonesiër gooit op een toepasselijk moment een van de grappige uitdrukkingen die de taal rijk is in de strijd.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

1. Vijf Watt over

In Nederland hebben we het wel eens over een lege batterij als we moe zijn. In Indonesië refereren ze naar een lamp. Daar zeggen ze namelijk tinggal lima-watt, wat betekent dat je nog vijf Watt over hebt.

2. Slapende politiemannen

Onderweg in Indonesië moet je zeker afremmen voor slapende politiemannen, in het Indonesisch polisi tidur. Hiermee worden verkeersdrempels aangeduid.

3. Vliegenpoep

Waar we in Nederland de donkere vlekjes op onze lichamen nog liefkozend moedervlekken noemen, zit je volgens Indonesiërs onder de tahi lalat. Met andere woorden: vliegenpoep.

4. Koeienoog-ei

Krijg jij trek van een koeienoog-ei bij je ontbijt? Wij ook niet. Maar als je dit in Indonesië bestelt onder de benaming telur mata-sapi, krijg je gewoon een spiegelei.

5. Wandelen-wandelen

Ga je een avondje uit? In Indonesië ga je dan wandelen-wandelen. De uitdrukking hiervoor is jalan-jalan en slaat op elke ontspannende activiteit die je buitenshuis gaat doen.

6. Schaap met make-up op

Niemand houdt van een schaap met make-up op, in het Indonesisch een kambing dibedakin. Dat is namelijk een onoprecht persoon.

7. Landkrokodil

Als je in Indonesië wordt gewaarschuwd voor een buaya darat, een zogenaamde landkrokodil, kijk dan niet uit naar een krokodil. Deze uitdrukking betekent namelijk dat je te maken hebt met niets minder dan een rokkenjager of vrouwenversierder.

Kan jij niet wachten om indruk te maken met deze Indonesische gezegdes? Vind hier een reis die bij je past!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors