Vergeet Yogyakarta niet: top 7 to do’s

Vergeet Yogyakarta niet: top 7 to do’s

door Marleen de Keyzer

Veel reizigers brengen alleen maar een bezoek aan Yogyakarta omdat ze de Prambanan en Borobudur willen zien. Een nachtje slapen, op tempeltour en door. Zonde! Want dit culturele hart van Indonesië bruist van de energie.

Vooral de enorme groep studenten blaast leven in de stad. 's Avonds vind je ze aan tafeltjes in een van de barretjes of op kleedjes bij lokale avondmarkten. Maar ook de vele kleine familiebedrijven dragen bij aan de sfeer. Overal vind je winkeltjes met (traditionele) kleding, eten en souvenirs die gemoedelijk naast elkaar bestaan.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 234 reizen naar Indonesie

Toch blijven ondanks de heerlijke sfeer, culturele pracht en meer dan vriendelijke locals westerse toeristen er niet hangen. Negentig procent van de vakantiegangers in Yogyakarta zijn Indonesiërs zelf.

Wij bivakkeerden er wel meerdere dagen, samen met Wonderful Indonesia. En we werden verliefd. Daarom inspireren we je graag om Yogya te bezoeken, en dan niet alleen voor een tempelavontuur. Struinen over lokale marktjes, snoepen van de lekkerste saté ayam op straat, cultuur snuiven en het nachtleven induiken. Wij hebben de zeven leukste activiteiten in Yogyakarta voor je op een rijtje gezet!

7. Cultureel bezoek aan het Kraton Yogyakarta

Het enorme paleis van de sultan van Yogyakarta mag natuurlijk niet aan je aandacht ontsnappen als je in Yogya bent. Dit culturele en politieke hart is eigenlijk een dorp binnen de stad: de muren van het complex huizen zo'n 25 duizend Indonesiërs. Een markt, school en moskee, je vindt het er allemaal. Er is zelfs een kleine zilverfabriek.

Als je het Kraton binnenloopt, komen op maandag- en dinsdagochtend de gamelanklanken je al tegemoet. Op woensdag en zaterdag vinden er wayang-poppenspellen plaats. In het centrum van het paleis vind je Bangsal Kencana, het gouden paviljoen. De marmeren vloer, het versierde dak, de grote zuilen en Nederlandse glas-in-loodramen sieren dit bouwwerk.

Verder fungeert een groot deel van het Kraton als museum van gamelaninstrumenten, giften en oude foto's. Hier ben je aardig snel uitgekeken, aangezien er niks vertaald is naar het Engels.

6. Vroeg de lokale markt op

Je moet vroeg uit de veren als je een traditionele markt bezoekt in Yogyakarta. Al rond vieren zijn de straten gevuld met Indonesiërs die op weg zijn om inkopen te doen. En kijk niet gek op als de marktlui rond negen uur alweer aan het inpakken zijn.

Maar om een goed beeld te krijgen van het leven in deze bruisende stad, mag je de vroege marktervaring niet missen. Van stinkende durians tot kraampjes vol zoete bananen. En van slapende visboeren tot dolblije eigenaren die maar al te graag op de foto willen. Of wat dacht je van kippenharten? Niks is te gek. Op sommige markten verkopen ze zelfs hondenvlees.

Een leuke markt om te bezoeken is Pasar Sentul vlakbij de universiteit. Deze hal is altijd druk en vormt een ontmoetingsplek voor locals. Probeer een van de kroepoekvarianten of neem wat fruit mee voor onderweg.

5. Relaxen aan Pantai Baron

Wie denk dat Oost-Java alleen om het bezoeken van culturele gebouwen draait, heeft het mooi mis. Een dagje afkoelen aan het strand is zeker mogelijk. Hoewel ze op het islamitische Java wel iets minder fan zijn van westerse toeristen in bikini dan op Bali. Houd daar dus wel even rekening mee.

Een populair strand is Pantai Baron in het dorpje Kemandang op zo'n veertig kilometer van Yogya. Hier vangen locals graag hun vis en eet je een heerlijke Kakap vissoep, kenmerkend voor dit gebied. Loop aan het einde van de dag de heuvels van Parang Racuk op die tien kilometer verderop liggen. Vanaf de top heb je een wijds uitzicht over de baai die omringd wordt door groene heuvels gevuld met palmbomen.

4. Een duik in het nachtleven

Ondanks het strenge alcoholverbod dat de regering probeert door te voeren in Indonesië, bruist ook Yogyakarta in de late uurtjes nog van de energie. Avondmarkten, lokale barretjes, discotheken en de vele studenten blazen 's nachts leven in de stad.

Een van de beste discotheken van de stad is Boshe. Live-muziek, goede dj's en gezellig personeel maken je avond tot een feest, maar verwacht geen stomende dansnacht. De club heeft niet echt een dansvloer, en de meeste locals zitten met vrienden aan tafeltjes en op loungebanken naar de muziek te luisteren. Wel is er een karaokeruimte en betaal je geen entree. Een leuke avond om te gaan is maandag, wanneer de discotheek gevuld is met studenten.

Een vergelijkbare club is Liquid Next Generation. Deze uitgaansplek is minder modern en heeft een meer ondergrondse, industriële sfeer. Hier betaal je wel een kleine toegangsprijs.

3. Met de becak Yogya door

Stap voor de afwisseling eens een middagje in de becak, de Indonesische variant van de riksja ofwel fietstaxi. Misschien wat toeristisch, maar een leuke manier om in een halve dag een goede indruk te krijgen van het leven in en de omvang van de stad.

Alleen of samen zit je voorin de bak van je fietser. Scooters razen voorbij, net als kleurrijke winkeltjes vol sarongs en rijkelijk versierde gebouwen. Af en toe vult de geur van nasi goreng of saté ayam je neusgaten als je langs een van de eetkraampjes raast. En vergeet niet een praatje te maken met je fietser, hij kan je veel vertellen over zijn (geboorte)stad.

2. Bewonder waterpaleis Taman Sari

Ten zuidwesten van het Kraton ligt een waterparadijs dat ooit de badplaats van de sultan was. Taman Sari betovert je. De helderblauwe zwembaden met rustgevende fonteinen steken schitterend af bij de lichte, versierde muren.

Bijzonder is de ondergrondse moskee Sumur Gumuling. In het midden prijkt een stelsel van vijf trappen die elk een zuil van de islam voorstellen. De donkere gangen die hieromheen lopen, worden verlicht door de zonnestralen die door de open ruimtes naar binnen reiken. Niet voor niets wordt dit gebouw vaak gebruikt voor filmsets, het heeft iets magisch.

1. Geniet van street food en lichtgevende auto's

De lekkerste Indonesische happen vind je op een van de avondmarkten. De welbekende fietsbare street food-kraampjes ruik je al van ver. Kerak telor (omelet), martabak (gevulde pannenkoek) en natuurlijk saté ayam. Of wat dacht je van de populaire gefrituurde bananen die pisang goreng heten?

Een leuke spot om 's avonds te bezoeken is Alun-Alun Selatan Kraton, een plein ten zuiden van het paleis. Hier vind je een aantal eetkraampjes, waar studenten aan het picknicken zijn op een kleedje.

Wat deze plek zo bijzonder maakt, zijn de neonverlichte skelters in de vorm van een auto. Bovenop het dak knippert Pickachu, Hello Kitty of een andere fictieve beroemdheid. Uit de speakers dreunt vrolijke muziek. Indonesiërs zijn dol op deze vorm van entertainment en huren met de hele familie zo'n skelter, waarmee ze rondjes om het plein trappen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner