Flora Java

Flora Java

door Getaway Travel

Op Java zijn de meeste laagland-regenwouden zijn verdwenen. Slechts op de hogere berghellingen zijn er nog tropisch regenwouden te vinden. Er is nog maar tien procent van de originele vegetatie van Java overgebleven, door het wegkappen van de bossen.

Nationale parken

Van de huidige bossen bestaat het grootste gedeelte uit teakbossen die door de mens zijn aangelegd voor de houthandel. In de vele nationale parken en reservaten die Java rijk is, zijn er echter zo'n 500 soorten planten te vinden. In het westen van Java, in het Ujung Kulon National Park, zijn de laatste stukken laagland-regenwoud te vinden. In deze regenwouden vind je een grote diversiteit aan tropische bloemen en fruitplanten.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

De tropische bloem de Melati, een geurige jasmijn die in Centraal-Java groeit, is in 1990 tijdens Wereldmilieudag uitgeroepen tot nationale bloem van Indonesie. Naarmate je meer naar het oosten gaat verandert deze dichte tropische begroeing in de nationale parken van Meru-Betiri en Baluran.

Hier vind je bossen die elk jaar hun bladeren verliezen en in de hogere gebieden vind je het hoge savannegras dat weer een droger uitzicht biedt. Het oosten van Java heeft meer drogere gebieden maar kent ook meer variatie in vegetatie, vooral tijdens de moessontijd.

Groene sawa's

In West-Java vind je veel orchideeën en verschillende soorten bomen die goed gedijen in het vochtige klimaat. Het grootste gedeelte van het plantaardig leven op Java is echter gecultiveerd, zo'n 63 procent. Bij de andere eilanden is slechts zo'n tien tot twintig procent gecultiveerd. Van het gecultiveerde land bestaat een derde uit geiirigeerde velden die worden gebruikt door kleine boeren en pachters. Zeven procent wordt gebruikt door grote thee-, cacao-, djati-, oliepalm- en rubberbedrijven.

Bijna een kwart bestaat uit de natte rijstvelden of sawah's. Bepaalde gedeelten van de sawah's bestaan al meer dan duizend jaar waardoor het moelijk voor te stellen is dat ze door de mens zijn aangelegd. Op de drogere gebieden wordt door de boeren koren, aardappels en cassave verbouwt. Om het natuurlijke ecoleven te beschermen zijn Ujung Kulon, Meru-Betiri en Baluran verklaard tot beschermd gebied.

In de Botanische tuinen van Bogor zijn er op een gebied van 87 hectare duizenden bomen en planten uit Java en de rest van de wereld te zien. Zo ook de beroemde Rafflesia arnoldii, een van de bedreigde Indonesische florasoorten uit Sumatra. De rafflesia is de grootste parasitaire bloem ter wereld.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors