Onze reis naar Bali

Onze reis naar Bali

door Sjoerd en Betty

Dit keer gaan we naar vier verschillende hotels in Legian, Ubud en Sanur. We willen lekker uitgerust weg en nemen eerst een hotel nabij Schiphol incl. een arrangement. De auto kan je dan gedurende je vakantie achterlaten, en je geniet van de faciliteiten van het hotel (b.v. een zwembad, stoomcabine, sauna en infraroodcabine). Je slaapt in een mooie nette kamer en 's morgens heb je een heerlijk ontbijt.

Dan komt de tijd dat je moet vertrekken naar Schiphol. Eerst met de shuttlebus. Heerlijk relaxt dus. Op Schiphol aangekomen (na tien minuten) gaan we naar de incheckbalie van Garuda Indonesia en laten we de koffers achter die we terug zien op Den Pasar Bali. Onze handbagage nemen we weer mee en we gaan door naar de douane om de paspoorten te laten zien, later komt de controle voor je handbagage en overige spulletjes. We gaan het vliegtuig binnen en zoeken onze stoelen op. De reis kan beginnen en onze tussenstop is Jakarta, vandaar gaan we naar Den Pasar Bali. Onze reis verloopt soepel zonder al te veel vertraging.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

Op Java aangekomen, in Jakarta, moeten we eerst een visum kopen om vervolgens door te gaan naar onze aansluiting voor de vlucht naar Den Pasar Bali. Alles staat goed aangegeven en we vervolgen onze reis. We komen aan op Den Pasar en onze travel agent staat al klaar om ons op te pikken. Per taxi gaan we naar ons eerste hotel genaamd Jayakarta in Legian. We hebben voor deze plaats gekozen omdat hij vlak naast Kuta ligt en voor ons makkelijk te bereiken is.

Kuta is vooral in trek bij jongeren, veel discotheken, bars en veel water- en sportfaciliteiten. Ook Legian en Seminyak gaan in snel tempo dezelfde weg, het uitgaansleven viert hier hoogtij.

Het Jayakarta hotel is een prachtig in oud Balinese stijl gebouwd hotel. Het ziet er allemaal goed verzorgd uit en we melden ons bij de lobby in het hotel. Het inchecken verloopt soepel en we worden naar onze kamer gebracht. De koffers worden voor ons naar boven gebracht want een lift is hier niet. Even een fooitje meegeven en we kunnen ons gaan settelen. We gaan eerst alles even verkennen en besluiten dan pas een hapje te gaan eten.

Aan de achterkant van het hotel loopt de boulevard en we besluiten daar heen te gaan en eens rond te gaan kijken. Het uitgaansleven is hier al kenbaar. We besluiten hier ook te gaan eten. Het wordt ristorante Italia, en ja hoor het is een goede keuze, je kunt hier heerlijk eten. We gaan terug naar ons hotel want we zijn best wel een beetje moe, dus besluiten we te gaan slapen.

De volgende morgen worden we wakker en gaan we richting ontbijt. Alles is netjes en goed verzorgd en de entourage is erg mooi. Nadat we ontbeten hebben, gaan we richting onze kamer en besluiten naar Kuta te gaan. Kuta is altijd een mooie plaats om even mee te pikken want er is altijd wat te doen. Het Kuta strand is place to be voor surfers, maar wat we ook tegen kwamen, was wedstrijdvissen op tonijn. En ja, dit waren mooie exemplaren. Het strand was druk en er was veel te koop zoals houtsnijwerk, kleding, sigaretten en sieraden.

Na een behoorlijk eind gelopen te hebben zijn we bij de locale bevolking gaan zitten om even wat te gaan drinken. Van hieruit gaan we naar de markt om eens lekker rond te snuffelen. Ook gaan we langs bij Mata Hari, een groot warenhuis die hier al jaren is gevestigd. Er komen hier ook steeds nieuwe warenhuizen, en ze zijn steeds groter. Mooi om eens te gaan bekijken. Maar eigenlijk wil je ze hier niet zien.

We gaan terug naar Legian en zoeken ons hotel op om eens lekker af te koelen. Het zwembad is dan heerlijk en verfrissend. We gaan hierna naar onze kamer om lekker te douchen en zijn klaar voor een hapje eten. Omdat we gister goed hebben gegeten, gaan we naar hetzelfde restaurant.

De volgende dag na ons ontbijt hebben we een afspraak met onze travel agent. Meestal gaan we zelf hier onze eigen weg, maar doordat er een paar interessante dingetjes bij het pakket zaten, hebben we besloten deze te gaan doen. Vervolgens gaan we Legian in om dit eens te gaan verkennen. We hebben wel postzegels nodig. We hebben ons laten uitleggen waar het postkantoor zit en we vinden het al redelijk snel. Helaas zijn de postzegels op, of we de volgende dag terug willen komen. We spreken af dat we een dag later komen in verband met een trip naar de Basakih tempel.

Voor de lunch gaan we naar 66 Corner, een heerlijk klein restaurantje midden in het centrum. Na de lunch gaan we naar ons hotel en houden ons lekker rustig, dus gaan we zwemmen. Dineren doen we weer bij ristorante Italia, lekker eten en life entertainment. De volgende dag vroeg op want om 08.30 uur gaan we de Besakih tempel bezoeken, de moedertempel en Goa Lawa, de vleermuizengrot. In onze vorige column is dit al eens beschreven, dus verwijs ik graag door om deze eens te gaan lezen.

Ook bezoeken we een locale markt, altijd leuk en zeer kleurrijk. We gaan terug naar ons hotel en gaan nog lekker even zwemmen om af te koelen. Een echte afkoeling is het niet, omdat het water lekker op temperatuur is. De zon schijnt hier de hele dag op het zwembad, dus het water is warm. Vervolgens een douche en we gaan een hapje eten.

De volgende dag na ons ontbijt gaan we eens kijken of onze postzegels er zijn. Bij het postkantoor aangekomen, zien we een blij gezicht en ja hoor, onze postzegels zijn er.
We hebben gelijk de kaarten voorzien van de zegels en zijn gestempeld. Dan moeten we snel terug naar ons hotel, want we krijgen kennissen op bezoek. We hebben in ons hotel afgesproken en niet veel later ontmoeten we ze. Ze zijn voor het eerst op Bali, dus gaan we ze Kuta laten zien, ze willen hier graag eens rondkijken. We drinken eerst een lekker kopje koffie met z 'n allen. Vervolgens gaan we naar Kuta om het strand, de markt, Mata Hari en Kuta te gaan bekijken. We nemen een lunch in Kuta en later in de middag gaan we naar Gloria voor koffie. Kuta is interessant en we lopen zodoende heel wat af.

Later in de middag gaan we weer richting Legian en onze kennissen richting Sanur. We knappen ons op en gaan richting een restaurant om een hapje te gaan eten. Uiteten gaan is in Indonesië erg goedkoop vergeleken bij ons en is zeker aan te raden. Na het diner vertrekken we naar onze hotelkamer om de koffers te gaan pakken, want we gaan naar ons volgende hotel in Ubud.

We hebben te horen gekregen dat het naast Monkey Forest is, het apenbos. Na ons laatste ontbijt in het Jayakarta hotel worden we 10.00 uur opgehaald om naar Ubud af te reizen. Het Saren Indah Hotel, een fijn knus hotel of eigenlijk appartementjes wat vijftien huisjes kent. Alles gaat er gemoedelijk en iedereen is erg vriendelijk. We moeten even wachten. want de kamer is nog niet helemaal klaar en besluiten even iets te gaan drinken, zodat iedereen gewoon zijn gang kan gaan. We raken aan de praat met iemand van de bediening die vraagt of we de volgende avond willen aanschuiven bij een barbequebuffet.

We zijn inmiddels geïnstalleerd en gaan Ubud verkennen. We gaan dat lopend doen en krijgen een plattegrond van het hotel. Daar waar we eerder in Ubud geweest zijn, weten we zo ongeveer waar we moeten zijn en gaan richting markt. Het is hier altijd heerlijk om doorheen te lopen en voor souvenirs kun je hier altijd wat vinden. Na de markt gaan we naar het Starbucks café voor een goede kop koffie en chocolademelk. Van daaruit gaan we naar restaurant Lotus waar we jaren geleden ook eens hebben gegeten. Dit restaurant is uniek, omdat het uitzicht heeft op een ware grote tempel die je van buiten uit niet kunt waarnemen. Maar ook de vele lotussen in het water zijn zeker de moeite waard. Het gehele plaatje is erg mooi en dus heerlijk om te gaan dineren. Na ons diner besluiten we af te rekenen en als service van het hotel worden we opgehaald door een shuttle bus. We zijn al vrij laat en gaan naar onze kamer, kijken nog even wat TV en gaan slapen.

De volgende dag gaan we naar ons ontbijt en nemen daar de tijd voor. We hebben mensen leren kennen, ook Nederlanders en die ook via 333 Travel zijn. We gaan vandaag met ze op stap naar de mooiste rijstvelden/sawa's net buiten Ubud. Na het ontbijt besluiten we een taxi te gaan organiseren en gaan naar de sawa's. Dit is een groot succes want dit is zo mooi en kleurrijk. Het is mogelijk om door deze Sawa's heen te lopen via een bepaalde route. We besluiten hier wat te drinken en tevens te lunchen. Vanuit hier willen we naar Ubud om onze medereizigers Ubud en de markt te laten zien. Dit blijkt iets anders uit te pakken dan we hadden verwacht. De taxi terug is niet aanwezig, dus besluiten we een stukje terug te lopen om zo een taxi tegen te komen. Na een eindje gelopen te hebben, komen we een groepje mensen tegen waar we aan vragen of er in de buurt een taxi is. Er werd meteen iets geregeld. We moesten zo'n tien minuten wachten en kwam er iemand die ons wel wilde rijden. De prijs die we moesten betalen, was dezelfde als waar we voor waren gekomen, dus stemden we daar gelijk in toe. Het was de man van een vrouw die we in het groepje tegen kwamen, perfect dus.

We kwamen aan bij de markt en bedankten de man en gaven hem zijn afgesproken geld. De markt was weer een succes en souvenirs waren snel gekocht, wat een variatie in keuze. Ook laten we restaurant Lotus nog even zien waar we gelijk even gaan zitten en wat te drinken nemen, maar ook foto's en filmpjes nemen.

Zo, weer helemaal fit en ook nog even langs bij het paleis. Vanuit hier is het makkelijk om een taxi te regelen. Gelijk raak en we gaan terug naar het hotel. We worden bij binnenkomst weer gevraagd om mee te gaan doen aan barbequebuffet. We besluiten om met z'n vieren te dineren. We gaan naar onze kamer om eens even lekker te douchen en te verkleden.
19.30 worden we verwacht en zal er live muziek zijn. Het is aardig bezet wanneer we aankomen en onze tafel is voor ons gereserveerd. Het heeft ons goed gesmaakt en gaan naar onze kamer, want we moeten de volgende morgen weer vroeg op. We hebben namelijk zelf een tour geboekt met z'n vieren.

Vandaag vroeg er uit, we laten ons wekken door een wake up call. Douchen, ontbijten en onze spulletjes bij elkaar pakken om zo gelijk weg te kunnen. De taxi om ons op te pikken is mooi op tijd dus we kunnen vertrekken. We gaan richting Kintamani, de bergen in. Het is hier iets koeler. Het is een goed uur rijden en bij aankomst staat er iets klaar van een buffet.
Wij gaan voor de koffie en het prachtige uitzicht. We stappen weer in de auto en worden gedropt op een plaats waar onze fietsen al klaar staan.

We krijgen een uitgebreide uitleg van het parcours en de fietsen (en een koel flesje water in de bidon) De afdaling begint rustig om zo eerst aan de fiets te wennen. Maar het gaat al snel wat harder en de tocht van 26 kilometer is goed te doen. We stoppen bij de sawa's, een meer dan vijfhonderd oude boom en een Balinees gezin. Na afloop van de tocht leveren we de fietsen weer in en krijgen nog een lunch aangeboden. Ook dit smaakt goed en krijgen er nog een fijn flesje koel water bij. De terugweg is iets later als gepland en we zijn zodoende 14.00 uur weer in ons hotel.

16.00 uur vertrekken we naar Ubud om een kennis uit Nederland op te zoeken. Hij is hier jaren geleden permanent gaan wonen en heeft hier een restaurant/bar. We hebben alleen een naam van de zaak en dat blijkt nog niet gemakkelijk te zijn. Maar uiteindelijk na een aardig stukje gelopen te hebben, komen we op de bestemming. Hij blijkt er niet te zijn en laten een briefje achter met dat we geweest zijn en waar we verblijven. We lopen terug en we zijn bijna ter hoogte van de markt. We besluiten een hapje te gaan eten bij restaurant Nomad. Na een goede maaltijd te hebben gehad, gaan we richting het centrum om nog iets te drinken. We laten ons later oppikken door de shuttlebus van het hotel.

Het is al iets later en gaan naar onze kamer voor een douche, een beetje televisie en slapen.
De volgende dag is weer vroeg op, want er staat weer een tour op het programma. We laten ons zodoende weer wekken door een wake up call.

De volgende dag gaan we eerst weer lekker ontbijten en gaan later richting Bedugul. We gaan de Bratan tempel vandaag bezoeken, een hele mooie tempel gelegen op een schiereiland. Een mooie nette tempel met een schitterende tuin en goed onderhouden. Het Bratan meer om de tempel is fantastisch. Het is ongeveer een uurtje rijden en we bezoeken zodoende ook een lokale markt. Mooie kleurrijke marktjes waar de lokalen kopen en verkopen. Het is hier iets koeler doordat het iets hoger is gelegen en is daardoor ook vruchtbaarder. Dat kun je weer zien aan de aangeboden waar waaronder fijne aardbeien.

De Bratan tempel is goed voor wat foto's schieten en te filmen. Het is hier altijd gezellig druk en hier is altijd wel iets te beleven. Er zijn hier tevens veel ceremonies, en soms tref je het er een.

Op de terugweg bekijken we nog wat sawa's, want dat vinden we echt fantastisch. Tegen een uur of vier zijn we weer terug in ons hotel. We knappen ons snel even op en nemen de shuttlebus naar het centrum van Ubud. We hebben een muziekinstrument gezien die we graag mee willen nemen naar Nederland. Een paar dagen eerder zijn we al bij het winkeltje geweest om er te kijken en te onderhandelen, maar het was te duur om het mee te nemen. We gaan naar het winkeltje, maar de eigenaar is niet aanwezig en de mevrouw die ons helpt mag verder niets doen. We spreken af om 17.30 uur en dan zal de eigenaar er zijn. En ja hoor, hij is er op de afgesproken tijd, we hadden niet anders verwacht. Over de prijs worden we het eens, inclusief de tas.

We gaan nog wat drinken bij Oops tegenover de markt en laten ons oppikken door de shuttle bus en gaan richting ons hotel om daar de avond verder door te brengen.
We gaan in het restaurant van Saren Indah eten, gado gado en kipcashewnoten. We gaan na het eten naar onze kamer en gaan de koffers pakken, want we gaan naar Sanur.

De volgende morgen gaan we voor ons laatste ontbijt bij Saren Indah. Het personeel hier is zeer met ons begaan en vindt het bijzonder jammer dat we gaan. Dat vinden we eigenlijk zelf ook wel, want Saren Indah is bijzonder en aan te raden. 10.00 uur worden we weer opgehaald door 333 Travel, en men is er ruim op tijd. Na afscheid genomen te hebben van iedereen, gaan we richting Sanur, een half uurtje rijden.

We gaan naar het Sanur Paradise Plaza Hotel. Het is een werkelijk schitterende plek, zeer groot en zeer modern. Na geïnstalleerd te zijn, gaan we eerst een beetje de zaak verkennen en rond kijken. Hierna besluiten we naar het strand te gaan, maar dat is niet mogelijk vanuit dit hotel. We besluiten een rondje te maken en lopen iets langer om het gehele boulevard mee te nemen, om zodoende alles te gaan bekijken, want we zijn hier vaker geweest. We lopen door naar Sindhu beach en gaan een hapje eten bij Benno's. Onderweg komen we kennissen tegen en blijven natuurlijk even praten. Made werkt op het strand en geeft pedicures, Rasti heeft een winkeltje en masseert, Atim heeft een winkeltje en verhuurt fietsen. Ook verzorgt ze onze was. We gaan verder en bij restaurant Sand en gaan we tussendoor naar het centrum om daar te gaan kijken.

Per bemo gaan we door naar restaurant Cesama , een restaurant dat we kennen van voorgaande jaren. Hier gaan we voor een rijsttafel, want dat is specialiteit hier. We worden herkend door de eigenaar en hij is blij dat we er weer zijn. We gaan terug met de bemo naar ons hotel en zullen hier zeker terug keren.

De volgende dag gaan we na een fijne douche naar het ontbijt wat zeer uitgebreid is. Er is keuze genoeg en alles ziet er goed uit, voor ieder wat wils. Op de dag dat we vertrokken, 13 oktober, zijn kennissen van ons ook naar Bali vertrokken. Zij zijn voor de eerste keer op Bali en hebben er veel zin in, maar zijn iets huiverig voor de warmte, gelukkig hebben we hen iets gerust kunnen stellen. Ze zitten ook in Sanur, maar dan dichtbij het Mercure hotel, namelijk in een guest house. We zoeken ze op, maar treffen hen niet aan. Een behulpzame medewerker zegt dat ze waarschijnlijk naar het strand zijn. We besluiten een berichtje achter te laten en gaan zelf per bemo naar Hardy's. Dit is een groot winkelcomplex met een supermarkt erin. Hier wordt door diverse hotels op ingespeeld en levert zo haar gasten kosteloos af per shuttlenbus, en zo kan je ook weer retour naar je hotel.

Na dit complex te hebben bekeken, gaan we terug naar ons hotel om door te gaan naar het strand waar we een oude bekende op te zoeken in het Diwangkara hotel. Een paar jaar geleden hebben we hier gezeten, een knus en fijn klein hotel met alle faciliteiten. We zijn daar destijds in gesprek gekomen met een medewerker en hebben we daarom voor hem een tas vol kleren meegenomen. Hij is niet aanwezig, maar zal tegen 15.00 uur komen. Hij moet namelijk werken. We nemen hier de lunch en zeggen dat we later terug komen.

Met de bemo gaan we naar de markt van Sanur om daar even rond te gaan kijken. We gaan terug naar ons hotel en gaan lekker zwemmen om lekker af te koelen. Tegen 18.00 uur gaan we richting het strand en gaan bij Diwangkara langs om onze afspraak na te komen, en ja hoor, lachend komt hij op ons af. We spreken af voor de volgende dag om 18.00 uur bij ons hotel. Lopend gaan we door naar Sinduh beach om te gaan dineren bij Benno's. We gaan niet al te laat richting het hotel, want we hebben de volgende dag een tour.

Na het ontbijt worden we weer afgehaald door een chauffeur met gids. We gaan naar een theater om van een Barong voorstelling te gaan genieten. Het gaat hier om het goed en het kwaad en het is interessant om dit te aanschouwen. Van daaruit gaan we verder naar Kintimani, iets hoger gelegen om de Baturvulkaan te gaan bekijken en daar wat mooie foto's en filmpjes maken.

We komen aan bij de Baturvulkaan en kunnen vanuit een restaurant de vulkaan aanschouwen. Bij aankomst staan er allerlei verkopers klaar met hun waren. Het is hier druk en er is van alles te doen, bussen vol mensen komen hierheen om te kijken. We lunchen hier. Ze willen je dan gelijk aan een groot buffet zetten, maar daar willen we geen gebruik van maken. Om iets van de kaart te bestellen blijkt erg moeilijk te zijn, maar na enig heen en weer vragen lukt het ons om iets kleins te bestellen.

We laten de vulkaan achter ons en gaan verder naar Tirta Empul. Het is hier erg druk en wanneer we verder lopen, zien we het presidentiële paleis van Soeharto. De tempel is mooi en imponerend, goed om hier te zijn. We naderen de baden waar de mensen door het holy water lopen, en zich zo baden. Het is hier echt hutje mutje en je moet echt vooraan in de rij staan om je zo onder de stralen water te laten wassen. Het maakt je jonger en het zou goed zijn tegen allerlei ziektes.

Van hieruit gaan we verder naar Goa Gajah, de olifantgrot. Een schitterend complex waar je eerst door een ruïne binnenkomt. Ook hier weer veel verkoop op de route waar je loopt.
De olifantgrot is mooi en ook leuk voor wat foto's en film. De geschiedenis is interessant, goed dat we ons iets ingelezen hebben van te voren. Er komt op zo'n dag erg veel informatie op je af, dus probeer je dat een beetje vast te houden. Vanuit hier gaan we weer richting hotel en tegen 16.00 uur zijn we daar weer. We hebben een afspraak staan met kennissen (19.00 uur) die we gister niet thuis aantroffen, en we hebben een afspraak staan om 18.00 uur want de kleding wordt opgehaald. Zelf gaan we ons eerst even opknappen om vervolgens met de tas vol kleding naar de lobby van het hotel te gaan, en ja hoor, we hebben ze al gezien en brengen ze de tas vol kleding. Blije gezichten en we praten nog even met z'n allen, en nemen afscheid.

Van hieruit gaan we naar het strand om onze kennissen te ontmoeten.

We moeten nog even bij Atim langs om onze was op te halen en we hebben nieuwe was.

De was blijkt nog niet klaar te zijn, maar geven haar vast de nieuwe en zeggen haar binnenkort wel weer langs te komen om het dan op te halen. We gaan naar restaurant Benno's, want daar hebben we afgesproken met onze kennissen. Wij bestellen alvast een drankje, omdat we iets vroeger zijn. Al snel zien we onze kennissen aankomen en komen de verhalen op tafel. We bestellen wat te eten en hebben een gezellige avond.

We gaan nog even naar ons hotel om alles even te laten zien en van daaruit nemen onze kennissen een taxi naar hun guest house nabij het Mercure hotel. De volgende dag hebben we zelf een tour georganiseerd met mensen uit Nederland die we hebben leren kennen via 333 travel, en onze kennis die net weg is gegaan, wil ook graag met ons mee, dus daar moeten we even ons best voor doen, maar het moet lukken.

Na het ontbijt gaan we naar onze kamer om onze spulletjes te halen die mee moeten.

We hebben 08.00 uur afgesproken en gaan naar beneden om te zien of onze medepassagiers er al zijn. Ze komen net aanlopen. De taxi is mooi op tijd. Er is alleen een probleem, is een beurs zoek en niet te vinden. We spreken af dat ze eerst nog even gaan zoeken en dat wij onze kennissen vast ophalen. Dat gaan we doen en de taxi was geen probleem, want achterin waren nog twee extra plaatsen en zo kan deze trip mooi doorgaan.

Aangekomen bij het guesthouse, zijn ze blij verrast dat ze mee kunnen, want ze hadden er eigenlijk niet meer op gerekend.

We gaan met z'n vieren terug richting hotel en kijken of de beurs al gevonden is. Dat blijkt het geval en we kunnen dus vertrekken richting Lovina (oost Bali). Dit is dus aan de andere kant van het eiland en zo'n drie uurtjes rijden. Onze chauffeur is goed gemutst en zegt als we iets moois zien, dit direct moeten zeggen, zodat we kunnen stoppen voor een foto of film en dat horen we natuurlijk graag.
We hebben eerst een stop bij Tabanan, hier wordt voornamelijk fruit verkocht, heerlijk vers. Hier struinen we wat rond en we kopen wat fruit bij een lokale verkoper. Onze taxichauffeur stelt voor eerst naar de Gitgitwaterval te gaan, dit is namelijk een betere route. Dat gaan we doen en rijden een klein parkeerterrein op bij een plaatselijke toko. Hier drinken we wat en gaan zo naar de waterval die aan de overkant ligt. Het is een behoorlijke klim en we komen weer allerlei verkopers tegen.

We horen op afstand de waterval al en we zijn er dus dichtbij. Aangekomen bij de waterval, is het aardig druk en het weer is fantastisch. Het is hier goed vertoeven en we nemen foto's en filmen hier even. We gaan onze weg terug naar onze taxi en gaan richting Lovina om een revalidatiecentrum te gaan bezoeken. We gaan de mensen verblijden met een financiële bijdrage. Het is wel even zoeken, maar al snel vinden we het juiste adres. Het blijkt op zondag gesloten te zijn, maar krijgen toch een rondleiding van Gede. Er wordt hier goed werk gedaan en het geld zal gebruikt worden voor een machine die in plaats van 230 volt, krachtstroom moet hebben (prothese/hulpmiddelen). We ontmoeten nog een aantal kinderen die het weekend hier overblijven en praten hier mee. We delen wat loombands uit die we hebben meegenomen uit Nederland en zijn gemaakt door een kennis van ons. We nemen afscheid en gaan richting het strand om een hapje te eten en gaan vervolgens richting het Bratanmeer om de Bratantempel te bezoeken.

Wij zijn hier al eerder geweest, maar we willen deze tempel graag laten zien aan onze medereizigers die ons al van alles gevraagd hebben over deze tempel. Het is gezien de reacties goed geweest om hier te gaan kijken, ze vinden het prachtig hier. Het is hier erg druk en eigenlijk nog drukker dan toen we hier een tijdje geleden waren. Vanuit hier gaan we naar de sawa's van Jatiluwih, Unesco, cultureel erfgoed. We rijden hier over binnenweggetjes heen en onze chauffeur weet de weg. Je zou zeggen dat dit ook een publiekstrekker is, maar als we aankomen, blijken we de enigen te zijn. Het is hier zo mooi en zo groen, heerlijk om hier te zijn. Echt fantastisch, een aanrader.
Het is al later en we gaan nu naar restaurant Benno's om daar een hapje te gaan eten. We laten ons afzetten bij Sindhubeach. We rekenen af en geven een vorstelijke fooi en gaan zo naar het strandrestaurant, heerlijk aan zee. Een geslaagde dag van 's morgens 08.00 uur tot 20.00 uur, en dan voortzetten met een hapje eten en zo nog eens de gehele dag door te nemen, we hebben genoten. Het is tijd om af te gaan rekenen en naar ons hotel te gaan. We nemen afscheid en zullen elkaar zeker nog tegenkomen. We gaan naar onze kamer voor een douche en kijken nog even televisie. De volgende dag hebben we weer een tour, maar pas om 14.00 uur. We kunnen dus lekker rustig aan doen en wat langer ontbijten.

We gaan naar Uluwatu, de apentempel met wilde apen. We zijn ook hier in het verleden geweest, maar we hebben gehoord dat er veel is veranderd. Met wilde apen is het uitkijken, ze proberen van alles van je te pikken. Een gids is zeker geen overbodige luxe. De tempel is mooi en ligt zo'n zeventig meter boven de zee. Het is nog steeds in onderhoud. Je kunt hier mooie plaatjes schieten en het complex is mooi en netjes.

Vanuit hier gaan we nog naar Kuta, het uitgaanscentrum van Bali. We gaan lekker naar het strand om van de zonsondergang te genieten. Wij zijn niet de enigen die genieten, ook zien we onze gids en chauffeur zitten. We gaan na de zonsondergang terug naar onze taxi en gaan naar ons hotel. Daar gaan we de koffers weer inpakken om de volgende dag te gaan verhuizen naar het Prama Sanur Beach Hotel voor het laatste gedeelte van onze vakantie.
Na ingepakt en klaar te zijn voor het laatste gedeelte, gaan we nog een hapje eten.

De volgende dag gaan we naar ons ontbijt en nemen afscheid van onze medereizigers die we via 333 Travel hebben leren kennen. Het afscheid nemen komt toch altijd weer eerder dan je denkt. Zij gaan naar huis en wij blijven nog een aantal dagen, omdat we deze voor onszelf hebben bijgeboekt. We gaan naar onze kamer om de koffers te halen, mee naar beneden te nemen en uit te checken bij de lobby van het hotel. We pakken een taxi en gaan naar het Prama Sanur Beach Hotel om af te sluiten.

Aangekomen in het Prama Sanur Beach Hotel checken we in waarna we nog even plaats nemen in de lobby van het hotel, de kamer is nog niet helemaal klaar voor gebruik. Als die klaar is, installeren we ons en gaan we eens op verkenning. We hebben bericht gekregen dat het hotel hier en daar aan het renoveren is. Op sommige punten kun je dat ook wel zien en blijkt dan ook overbodige luxe. We gaan lunchen en naar onze kamer om ons om te kleden, want we gaan aan de kust proberen wat te snorkelen.

De zee is hier mooi rustig en de visjes zwemmen ] om ons heen, maar voor de echte snorkelgebieden moeten we natuurlijk op andere plekken zijn. Dat wilden we eigenlijk bij Lembongan doen, maar dat pakte even anders uit. We hebben voor de avond afgesproken bij restaurant Cemara met onze kennis uit Nederland, ook zij vertrekken. We hebben ook een kennis uitgenodigd die hier een zaak heeft. We nemen deze avond de rijsttafel en het smaakt ons erg goed. Het is gezellig en het wordt al wat later, dus rekenen we af en nemen afscheid. We ontmoeten elkaar weer in Nederland, en de kennis uit Ubud moet op de scooter terug. We gaan naar onze kamer om lekker te douchen en nog even televisie te kijken.

De komende dagen willen we allerlei dingen doen die we van tevoren al een beetje gepland hadden. Maar eerst lekker ontbijten in een hele mooie eetzaal die direct met buiten is verbonden. We nemen de tijd en drinken een extra kopje koffie en thee. Vandaar nog even naar onze kamer en dan naar Sanur centrum met de bemo. We laten visitekaartjes maken en fotokaarten. Daar hebben we een mooi adresje voor. Ook halen we aan het strand de was op en gaan lunchen bij Benno's. Made komen we ook nog tegen en daar hebben we nog wat loombands voor. Na de lunch gaan we terug naar ons hotel en gaan lekker zwemmen. 's Avonds gaan we naar restaurant Cesama voor het diner.

Volgende dag heerlijk ontbijten en we nemen hier weer alle tijd voor. 10.00 uur hebben we afgesproken voor een fotoshoot. We gaan naar de fotograaf achter het hotel waar ze een onderkomen hebben. Er worden diverse foto's geschoten, zowel op het terrein van het hotel als op het strand. We zijn al snel een uurtje verder en kunnen meteen foto's uitzoeken. We mogen één gratis uitzoeken en we kopen er twee in totaal. Een paar dagen later kunnen we deze foto's afhalen.

We gaan naar onze kamer om ons te verkleden en gaan met de shuttlebus naar Hardys. Bij Ramay nemen we iets te drinken en proberen nog wat souvenirs te scoren. We laten ons terugbrengen met de shuttlebus en gaan vervolgens lekker zwemmen. 's Avonds gaan we weer naar Cesama om een hapje te eten, want daar is het goed. Een uitstekend restaurant met personeel dat alles doet om zijn gasten te vermaken. Voor we gaan dineren, gaan we nog wel eerst de boulevard even af om om ons heen te kijken. We hebben lekker gegeten en gaan weer richting ons hotel.

De volgende ochtend weer lekker genieten van ons ontbijt en een kop koffie en thee. Het ontbijt is goed en internationaal, zoals alle hotel hier op Bali. Voor ons is warm eten in de ochtend iets te veel, maar voor de Aziaten is dit heel normaal. Zij kijken weer anders naar brood, maar dat komt er bij ons wel veel meer in.

Wij houden ons vandaag lekker rustig en hebben een paar kleine dingetjes te doen. Met de shuttlebus laten we ons afzetten bij de Sanurmarkt om onze visitekaartjes en fotokaarten op te halen, maar gaan ook nog even naar de kapper. We gaan altijd naar de kapper. Het is fantastisch en het weerzien is altijd hartelijk.

Nog even afscheid nemen van mensen uit Nederland die we hier hebben leren kennen. Ze zitten bij het Inna Sindhu Beach Hotel en vinden het fantastisch dat we nog even langskomen. Voor de lunch nemen we een paar broodjes mee die kant en klaar zijn. De broodjes nemen we mee naar onze kamer en eten het daar op. Lekker zwemmen na het broodje en heerlijk relaxen. 's Avonds eten we bij restaurant Cesama.

Onze voorlaatste dag is aangebroken en besluiten nog even in Kuta te gaan kijken. We komen hier graag en er is hier altijd wel wat te doen. Ook is hier het monument dat na de bomaanslag is neergezet. Het is een mooi monument geworden en is zeker de moeite waard om te gaan bekijken. We gaan eerst naar de markt en kijken nog naar een paar souvenirtjes. Het zit hier allemaal dicht op elkaar en heel mooi kleurrijk. We gaan vanaf de markt wat verder het centrum in om nog even rond te kijken. Wat we vinden is een fantastische zaak met oneindig veel houtsnijwerk. We slagen hier voor een mooi souvenir en gaan verder naar Gloria voor een kop koffie. We doen lekker rustig aan, want bij Gloria zit je lekker en hebt zicht op het verkeer hier.

We gaan nog even bij Mata Hari kijken en vandaar gaan we naar het strand. Daar aangekomen zien we dat er iets gaande is en we gaan even kijken. Het blijkt om een viswedstrijd te gaan. Tonijnvissen, mooie exemplaren worden binnen gebracht, de zwaardere mogen hangen.
We lopen nog even een gedeelte van het strand af en zien veel verkoop deze zaterdag. We laten ons oog vallen op een liggende Boeddha, bijzonder mooi. De verkoper heeft het door en probeert te onderhandelen. We houden de boot wat af, want het is een groot exemplaar en het moet wel mee.
We drinken nog even wat bij de lokalen en hebben het er nog even over. We besluiten er voor te gaan en gaan terug naar de verkoper die ons direct in het oog heeft. We doen een goed bod, maar de verkoper wil meer. We lopen terug naar onze plaats en de verkoper komt achter ons aan en zegt ''de koop gaat door''. Mooi! Dus afreken en we genieten nog even na.
We gaan terug met de taxi naar ons hotel en gaan de koffers vast inpakken.

We moeten de volgende dag 12.00 uur van onze kamer en vragen of we de kamer iets langer kunnen houden, want we worden pas 17.00 uur opgehaald. Voor vijftig euro mogen we hem tot 17.00 uur houden, maar dat vinden we eigenlijk best wel veel geld voor die paar uurtjes.
Maar ook hier is het wat je er voor biedt en dat lukt voor twintig euro. Dit voelt wat veiliger. We gaan lekker zwemmen en genieten van onze tijd hier.

's Avonds voor de laatste keer naar restaurant Cesama voor een hapje te eten en om afscheid te nemen. De volgende dag genieten we nog even lekker van het ontbijt en we willen nog even naar Sindhubeach om afscheid te nemen van Made, Rasti en kinderen en Atim. We gaan terug naar ons hotel per bemo en gaan aan het strand nog een heerlijke pizza eten. Dit doen we in het Italiaanse restaurant van het Prama Sanur Beach Hotel. Het was echt fantastisch en zeker aan te raden, heerlijk vers. Op onze hotel kamer aangekomen, wordt er op de deur geklopt. Het is iemand die de kamers schoonmaakt en biedt ons water aan en baddoeken, fantastisch dus. We geven hem fooi en gaan nu alles even nakijken, een fijne douche nemen en andere kleren aantrekken en dan zijn we klaar voor vertrek.

We gaan met onze bepakking 16.30 uur naar de lobby van het hotel om uit te checken. 333 Travel zien we al klaar staan, dus we kunnen direct richting de luchthaven vertrekken. Goed geregeld dus. In een half uurtje zijn we op de luchthaven aangekomen. We vliegen met Garuda Indonesia en gaan naar Jakarta waar we overstappen naar Amsterdam, waar we een dag later aankomen.

Onze vakantie was weer een fantastische ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. 'Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.'

Lees hier de columns van Sjoerd en Betty

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors