Onontdekt Bali

Onontdekt Bali

door Getaway Travel

Bali is veruit de bekendste vakantiebestemming in Indonesië. Miljoenen toeristen boeken elk jaar een trip naar dit kleine eiland vol rijstvelden en witte stranden. Door deze grote stroom vroeg ik mij af of Bali nog wel een onontdekte kant had waar je het échte Bali zonder massatoerisme kunt vinden. Een zoektocht die mij bracht naar onverwachte plekken.

Ubud

Ik koos Ubud als mijn uitvalsbasis. Dit dorp is bekend geworden door het boek en de film Eat, Pray, Love. De film liet het kleine pittoreske centrum zien met traditionele huizen en het dorp dat omgeven is met groene rijstvelden. Tegenwoordig is Ubud een trekpleister voor dagtripjes en bezoeken veel toeristen deze plek om te shoppen. In de namiddag zijn de toeristen weg en ontstaat er een oase van rust.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Wat veel toeristen niet zien, is dat je na twee straten van het centrum zo de rijstvelden inloopt. Groene terrassen zo ver het oog reikt. Het fascineerde me dat er wel degelijke een compleet onontdekte kant van dit dorp bestaat waar de lokale bevolking op brommertjes vrolijk rondrijdt. Je kunt hier in lokale stalletjes tussen het groen eten en genieten van het uitzicht, zonder ook maar een andere vakantieganger tegen te komen.

Verkenningstocht

Vanuit Ubud kun je op diverse manieren de rest van Bali verkennen. Ik koos voor een georganiseerde tour dat mij onontdekt Bali zou laten zien. Met acht andere medereizigers ging ik op pad.

Dolfijnen spotten in Lovina

Om vier uur 's morgens begon mijn verkenningstocht bij het hotel met een rit van drie uur naar het noordelijk gelegen Lovina. Eenmaal daar konden we de slaap uit onze ogen wrijven en werden we in een traditionele boot richting de dolfijnen gevaren. Tijdens de tochtje zie je de zon opkomen achter Bali's vulkanen en kleurt de lucht prachtig roze, oranje en rood, een heel mooie manier om rustig wakker te worden. Wel zie je veel andere bootjes met andere vakantiegangers richting dezelfde plek varen. De fel gekleurde bootjes zorgen voor een fraai tafereel, maar het is helaas privé ervaring. Zo'n dertig bootjes cirkelen tegelijkertijd om de dolfijnen. Je krijgt diverse groepen dolfijnen te zien die zich te goed doen aan een natuurlijk ontbijt van vis. Gelukkig worden ze niet gelokt en alleen geobserveerd. Na een goede fotoshoot worden we terug gevaren naar Lovina waar het ontbijt al klaar staat. Eerst even opladen voordat we verder gaan.

Krastawa watervallen

De volgende locatie is Krastawa waar we de jungle in geleid worden om diverse watervallen te zien en te overwinnen. De wandeltocht gaat over steille trappen en glibberige paadjes. De geur van het regenwoud en de luchtvochtigheid maken het jungle gevoel compleet. Bovendien is er geen andere toerist te zien! De lokale gids neemt ons mee langs twee overweldigende watervallen waar het water zich vol geweld zo'n dertig meter naar beneden stort.

Aan het eind van onze wandeling komen we bij een aantal kleinere watervallen waar de echte durfals vanaf kunnen glijden. Wanneer ik voorzichtig de afgrond in kijk voel ik ongemakkelijke kriebels in mijn onderbuik en een lichte angst. We krijgen een zwemvest en instructies en dan is het echt tijd om ons te wagen aan deze natuurlijke glijbaan. Ik houd mijn zwemvest stevig vast en de gids geeft mij een zetje. Een stevige adrenaline kick neemt mijn lichaam over totdat ik weer boven water komen aan het eind van de waterval. Er heerst maar één gedachte: nog een keer! Je kunt hier ook van diverse rotsen springen of pootje baden, voor ieder wat wils.

Uitgeput van alle indrukken verplaatsen we ons naar een prachtig lokaal restaurant met uitzicht over enorme rijstterrassen die van de bergwanden lijken te rollen. Tijd om al dit moois te verwerken onder het genot van een Indonesische maaltijd. Voldaan keren we terug naar Ubud.

Onontdekt Bali?

Bali heeft zeker nog onontdekte plekken, soms maar twee straten van het toeristische deel, soms kilometers land inwaarts. Wie het wilt zien, kan het vinden. Zoek naar een goede tour aanbieder, ik deed dit met NEWbali. Durf van het gebaande pad af te stappen!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors