Beter een goede buur dan een verre vriend

Beter een goede buur dan een verre vriend

door Nicole van Gool

Beter een goede buur dan een verre vriend. Als Nederlander kennen we dat gezegde wel. Je hebt er alleen niet altijd invloed op, als je bijvoorbeeld een nieuwe buur krijgt. Maar je kan ook gebruik maken van het gezegde en dan kan je het ombuigen naar een marketingtruc.

In Zuid-Bali ligt het plaatstje Jimbaran, net onder het bekende Kuta beach. Jimbaran is een opkomende dorpje, vanwege de vissershaven.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Samen met mijn vriend hadden ik al 2 weken gereisd door Java, waar we de kust niet gezien hadden en dus ook geen verse vis. Tijd om in Zuid-Bali, waar we naartoe vlogen, verse vis te proeven.

Zodra je over het strand van Jimbaran loopt, dan zie je de vele vissersbootjes al liggen. Een goed teken, want dat betekent dat de vissers al terug zijn met hun vangst. Aan de Jimbaran Baai bevindt zich een vismarkt. En dan niet bestaande uit 2 kraampjes, zoals wij dat kennen in Breda.
Nee, een grote overdekte markt, met ontzettend veel lokale standhouders.

Iedere dag, al vanaf 06.00, kan je er vis kopen. Zo vroeg waren wij er niet, maar rond half tien liepen wij door de smalle gangen van de markt. De vis zag er goed uit en we werden ook gerustgesteld toen we zagen dat er ladingen ijs naar de markt werd gebracht. Moet ook wel met 26 graden op de thermometer. Bedenk wel hoe vroeger, hoe verser.

Na wat foto's schieten van de enorme garnalen en kreeften, besloten we bij een restaurantje, een warung, aan het strand te gaan zitten. Zo'n 100 meter verderop. Een stuk of 3 mannen stonden al vis te bbq-en op een groot vuur.

We wilden bestellen, maar ze kwamen maar niet naar ons toe. Uiteindelijk stond mijn vriend op en liep naar de mannen toe. Eenmaal terug zei hij me: "Het is de bedoeling dat we op de markt de vis kopen en het bij hen laten bbq-en."

Aha…dat heeft deze buur van de vismarkt goed begrepen. Deze bbq-warung heeft strategisch een perfecte plek. Zo gezegd, zo gedaan.

Binnen no time, lag onze red snapper en twee reuzegarnalen gemarineerd en wel op de bbq, naast alle andere vissen en een grote pan met ingrediënten voor sambal. Na een kleine 10 minuten werd er naar ons gezwaaid, omdat er een weg tussen de warung en zitplaatsen lag. Tijd om onze "ikan bakar" op te halen. Ze zeiden: "Selamat makan!".

Met het vocht van de kokosnoot, die we hadden gekocht van de vrouwelijke buur weer naast deze warung, blusten we de pittige marinade.
Kortom deze Indonesiërs in Bali snappen het gezegde "Beter een goede buur dan een verre vriend" maar al te goed!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors